Berta Sándor

Valós idejű lakásnézés VR-szemüveggel

Új szintre kerülhet a virtuális valóság technológia alkalmazása.

A Bécsi Műszaki Egyetem Virtuális Valóság Kutatócsoportja egy olyan módszert fejlesztett ki, amely képes a valódi környezeteket feljegyezni, élőben streamelni, majd valós időben egy 3D-világot létrehozni, amelyben egy másik személy szabadon mozoghat. Mindez azt jelenti, hogy például lehetővé válik a lakások élőben való megtekintése 3D-szemüveg segítségével anélkül, hogy valakinek az adott helyen kellene lennie.


Áprilisban már írtunk arról, hogy a virtuális valóság szemüvegek kiválóak lehetnek az ingatlanok megtekintésére és egyre gyakrabban alkalmazzák az eszközöket ilyen célokra, mert az eladó luxusvillák virtuálisan bejárhatók a segítségükkel. A mostani módszer ehhez képest nyújt előrelépést, hiszen valós idejű megtekintést tesz lehetővé, így mindenki láthatja, hogy az adott helyszín miként néz ki az adott pillanatban. Így senki sem vásárol zsákbamacskát.

Annette Mossell, a Bécsi Műszaki Egyetem Szoftvertechnikai és Interaktív Rendszerek Intézetének munkatársa elmondta, hogy először válik lehetővé az ingatlanok szobáinak virtuális valóságban való valós idejű feltérképezése. Ezáltal sokkal jobban megtekinthető és felmérhető egy adott lakás, mint ha valaki csak digitális fotókat vagy számítógépes 3D-modelleket nézne. Mossell közölte, hogy a virtuális valóság koncepciójukat számos személy bevonásával tesztelték és megkérdezték őket, hogy milyen volt a lakáson belüli virtuális séta. Kiderült, hogy a tesztszemélyek a virtuális körút után nagyon jól érzékelték az adott ingatlanon belüli tér jellemzőit, például, hogy az egyes tárgyak milyen távolságra voltak egymástól és nagyon gyorsan megtalálták az előre megadott célhoz vezető utat.


A technika érdekes lehet akkor is, ha a katasztrófák helyszínén kell támogatni a mentőcsapatokat. Ilyen esetekben egy ember helyett egy robot térképezheti fel digitálisan a környéket, majd ezután a mentőcsapatok tagjai teljesen veszélytelen módon virtuálisan is megnézhetik, hogy honnan kellene valakit kihozni. Emellett a módszer például tűzoltók vagy kommandósok kiképzésére is tökéletesen használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #3
    Ákosnak meg állítólag csak úgy lehetett kiállítani a zenéjével x éve a terror házában, hogy csak Genelec hangfalakon át lehet "közvetíteni" , úgyhogy nem új dolog arrafelé az "e-pénisz" .
  • Sir Cryalot #2
    De azért a terror házába is sikerült "beleszuszakolni" ha jól hallottam.
  • Sir Cryalot #1
    Profik pont attól profik hogy segédeszközök nélkül mentálisan is képes az agyuk téralkotásra, a geek-ek meg pont attól geek-ek hogy hajlamosak e-pénisz növesztésre/fogdosásra, mint ez a néni meg az oculusos hawai inges gyerek.