Berta Sándor

Üzembe állt a világ első napenergiával működő szuper­számítógépe

A készülék követendő példa lehet más gyártók számára is.

A Hewlett-Packard Enterprise és a Texas Advanced Computing Center (TACC) üzembe helyezte a Hikari nevű szuperszámítógépet, amely a világon elsőként napenergiával működik és amit a Zika-vírussal kapcsolatos kutatásokhoz használnak majd. A nagy méretű napelemeket a TACC parkolója felett helyezték el és ezek szállítják a Hikari működéséhez szükséges energiát. A projektben komoly szerepet vállalt még a New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) nevű japán kormányzati szervezet és az NTT Facilities Inc. is.

Nic Dube, a Hewlett-Packard Enterprise nagy teljesítményű számítógépekért felelős menedzsere kiemelte, hogy azáltal, hogy a napelemek közvetlenül a számítógéphez kapcsolódnak, a Hikari gyakorlatilag ingyen energiával és maximális hatékonysággal üzemel. A berendezés a HPE Apollo 8000 melegvizes hűtőrendszerét alkalmazza. Napközben a napenergia közvetlenül a szuperszámítógépet táplálja, majd éjjel a rendszer átvált egy váltóáramú hálózatra. A készüléknek 200 kilowatt egyenáramra, továbbá egyenáramú akkumulátorokra, klímatechnikára és világításra van szüksége.

Augusztus vége óta sikerült a szuperszámítógép energiaszükségletének több mint 30 százalékát megújuló energiákból fedezni. A napsütéses napokon a rendszer 100 százalékban megújuló energiával működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #3
    "majd éjjel a rendszer átvált egy váltóáramú hálózatra."
    ennyike. Gyak. Ha nincs nap akkor marad a normál hálózat. Akár csak minden napelemes kütyü esetében. De azért bontsuk le az összes erőművet mert azok rosszak.
    Ha nincs erőmű akkor ez a kütyü naplemente után leállítja magát. (akár csak a napelemmel működő háztartások tennék.)
  • Jawarider #2
    Ideje volt már.
  • kvp #1
    Picit csalnak. Arrol van szo, hogy ha sut a nap es jo az ido, akkor lehet eleg lesz a napelem is, ha meg barmilyen okbol nem, akkor a sima halozatot hasznaljak. A cikk egyebkent leirja hogy itt az volt a kerdes, hogy mehet-e minden egyenaramrol, azaz megsporolhatjak-e a napelemek mogul az invertereket, meg a tapegysegekbol a trafokat. Egy ponton van trafo es egyeniranyito, ahol az egesz rendszert megtaplaljak a halozat felol. A cikk is leirja, hogy ez eddig 30%-ban sikerult, tehat a napelemek majdnem 1/3-dat adjak a teljes energiaszuksegletnek.

    ps: Bizonyos tekintetben a regi vax vms rendszeru gepek is ilyenek voltak, egy nagy tapegyseg szekreny es tobb hasonlo meretu node szekreny, amik a tapegysegbol kaptak az egyenaramot. Most ugyanezt skalaztak fel epulet mereture es tettek melle par napelemet, hogy zoldebbnek latszodjon.