Berta Sándor

Öntanuló algoritmusokra épít az eBay

A társaság a legnagyobb vetélytársának számító Amazonnal szeretné eredményesebben felvenni a harcot.

Az online kereskedelmi konszern a jövőben öntanuló algoritmusokat és mesterséges intelligenciát akar alkalmazni. Stefan Wenzel, az eBay egyik vezetője interjúiban azt emeli ki, hogy a honlapjuk egy olyan piactér, amely mindenkinek a tökéletesség saját, individuális verzióját tudja kínálni. A menedzser azt nyilatkozta, hogy a jövőben jobban szeretnék kommunikálni, hogy miért is létezik az eBay és miben különbözik más szolgáltatótól, ezt ugyanis a múltban nem tették meg egyértelműen. De a jövőben mindenki észreveheti majd, hogy a társaság könnyedén felveszi a versenyt a másik szolgáltatóval, amely az Amazon.

Wenzel úgy vélte, hogy napjainkban meglehetősen gyakran lebecsülik őket, pedig a segítségükkel globális viszonylatban egymilliárd termék között böngészik 164 millió vevő. Naponta 300 millió keresésre kerül sor a piactéren, már ez önmagában hatalmas adatkincset jelent. Ugyanakkor nagy feladatot jelent az adatok és az elérhető árucikkek kategorizálása, ezen a területen jelenleg csak 42 százalékos feldolgozottságnál tartanak, a következő években viszont komoly előrelépést akarnak tenni.

A számítógépek a jövőben felolvashatják az egyes árucikkekkel kapcsolatos szövegeket és leírásokat, továbbá értelmezhetik is azokat. A hosszú távú cél az, hogy a felhasználók még inkább személyre szabhassák az ajánlatokat. Azt akarják elérni, hogy az ügyfelek gyorsabban és jobban találják meg azokat a dolgokat, amiket keresnek és ezáltal többet vásároljanak. A mesterséges intelligencia különböző szempontokat fog figyelembe venni egy kérdés esetén. Így például, ha valaki hétvégén el akar menni valahová, akkor az adott rendszer vagy szoftver tudja azt, hogy milyen időjárás lesz és ennek tükrében ajánl majd akár programokat, akár ruhákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ebbol annyit lehetett latni, hogy nemreg megint megorult a nemet ebay kategoriakat kezelo rendszere, de remelhetoleg helyreallitjak.