Berta Sándor

A mesterséges intelli­gencia megkönnyítheti a kisebb cégek életét

Folyamatosan fejlődik az IBM Watson nevű rendszere, amely a közeljövőben más nyelveken is érteni fog.

"Amikor valaki az IBM Watsonról hall, akkor sokan arra a szuperszámítógépre gondolnak, amely megnyerte korábban a versenyt vagy az egészségügyben használható, hogy segítsen a radiológusoknak a rákdiagnózisok elkészítésében. De a Watson kis mindennapi problémákat is megoldhatja" - jelentette ki Barbara Koch, az IBM közösségi kommunikációs vezetője. A szakember hozzátette, hogy a Watson egy mesterséges intelligencia, egy kognitív számítógépes rendszer, amely képes a tanulásra. Így akár üzleti találkozók protokolljait vagy feladatlistáit is elkészítheti, támogathatja a telefonközpontos munkatársakat, például kikeresheti a megoldást egy problémára. A megoldás teljes mértékben igazodik az adatvédelmi előírásokhoz és így az is megvalósítható, hogy az adott társaság adatai ne kerüljenek az IBM felhőkörnyezetébe. A személyre szabott kérdéseknél csak a nyilvánosan hozzáférhető adatokat - például egy személy tweetjeit - kérdezi le.

A Watson rugalmasan használható, viszonylag egyszerűen integrálható a különböző szoftverkörnyezetekbe. Koch szerint nem túlzottan nehéz egy kognitív alkalmazás programozása, a rendszert többek között a tavaly novemberben bemutatott NAO nevű robotba is integrálták. A táblagéppel irányítható robot lát, hall, beszél, sőt, még táncol is. Az Avatarion Technology elsősorban kórházak, klinikák és más létesítmények számára ajánlja a 23 000 euróba kerülő termékét.

Jelenleg több mint 6000 ügyfél (szállodák, szupermarketek stb.) használja az offline is alkalmazható rendszert, emellett az IBM startupokkal is együttműködik. A megoldás képezhető kulcsszavak felismerésére és képes megtanulni az egyes vállalatok nyelvhasználati jellemzőit. A rendszert az különbözteti meg a többi mesterséges intelligenciától, hogy nem döntéseket hoz, csak ajánlásokat fogalmaz meg és képes azt is közölni, hogyan jutott el egy bizonyos ajánláshoz. Akár úgy is beprogramozható, hogy az ajánlás mellett az is megjelenjen, hogyan született meg az ajánlás. A hosszú távú tervek között szerepel az angol mellett más nyelvek megtanítása a Watsonnak, amely most már megérti a különböző amerikai szövetségi államok - akár nem mindennap használt - dialektusait is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kaeblo #2
    Javaslom tanuld meg, hogy kell élni az őserdőben. Valószínűleg egész rövid idő alatt meg lehet tanulni azt amit a primitív emberek évezredek alatt fejlesztettek ki. https://youtu.be/nCKkHqlx9dE kiindulásnak itt van ez. Eladsz mindent kiválasztod a megfelelő lakatlan területet és mehetsz is.

    Ott majd elég távol lehetsz a fejlődéstől.
  • Zoliz #1
    Helyes. További út az atomizálódó (emberi kapcsolatokat szétziláló) fogyasztói társadalomban. Akinek nem shoppingol watszont azt versenyhátrány ér. Gratulálok az IBM-nek.