Berta Sándor

Milyenek lesznek a 2030-as mindennapok?

Egy szakértői testület tanulmányt írt arról, hogy mire számíthatnak az emberek a következő 15 évben.

A tudósok az elsődlegesen a mesterséges intelligencia szerepére koncentráló tanulmányt a Stanford Egyetem számára készítették el. Véleményük szerint a technológia egyáltalán nem jelent fenyegetést, és eddig még nem készült olyan gép, amelyet kifejezetten önálló hosszú távú célokkal vagy szándékkal fejlesztettek volna ki, s erre a közeljövőben sem lehet számítani. A valódi kihívások teljesen mások: olyan kérdésekről van szó, minthogy a mesterséges intelligencia miként fogja megváltoztatni a munkaerőpiacot és hogyan lehet az új technológiák gazdasági előnyeit a társadalom jelentős része számára elérhetővé tenni.

Napjaink fiataljai már mobiltelefonnal a kezükben nőttek fel, de a jövő emberének még személyesebb és rugalmasabb kapcsolata lesz a technológiával, mely biztonságosabbá teszi a vezetést, segíti a gyerekek tanulását és javítja az általános életminőségünket. Mindezeket a vizuális érzékelés, a beszédfelismerés és -feldolgozás területén eredmények teszik lehetővé, melyeken számtalan egyetemen és tech-óriásnál - mint az Apple, a Google, a Facebook vagy az IBM - dolgoznak. Az ágazatonként felmerülő igények és a felmerülő problémák nagyon eltérőek, más okoz gondot a szállításban vagy az oktatásban, mint a közbiztonság, a szórakoztatás vagy az egészségügy területén.

Elsőként a különböző járművekben jelennek majd meg a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek. Már eddig is komoly előrelépést értek el a fejlesztők az önállóan közlekedő autók területén. Ehhez a területhez szorosan kapcsolódik a környezet feltérképezése, amelyben az algoritmusok hatékonyabbak az embereknél. 2030-ban egy tipikus amerikai városban autonóm autók, tehergépkocsik és repülőgépek fognak közlekedni. A településen lakók megosztják majd egymással a járműveiket, ezért kevesebb közlekedési eszközre lesz szükség, ez pedig befolyásolni fogja a várostervezést is.


A háztartásokban és a szolgáltatásokban szintén megjelenik majd a mesterséges intelligencia, mindez az erősebb számítógépes chipeknek, az olcsóbb szenzoroknak és az új gépi tanulási módszereknek lesz köszönhető. Komoly előrelépés lesz a beszédfelismerésben is, és robotok fogják kiszállítani a csomagokat, takarítani az irodákat és gondoskodni a biztonságról. Az egészségügyben is nagy átalakulások várhatók. Az orvosok feladatainak egy részét átvehetik az algoritmusok, de komoly kihívás lesz a gépek megfelelő integrálása a kórházi mindennapokba.

A minőségi oktatás mindigis igényelni fogja a képzett munkaerőt, itt a gépektől a személyre szabhatóság növelése, az interaktív tanárszoftverek megjelenése jelenti majd az áttörést. Az online szféra által a tanárok meg fogják többszörözni osztálytermük méretét, miközben figyelni tudnak az egyes tanulók igényeire és stílusára. Adatbányászati módszerek és gépi tanulás alkalmazásával javítható az alacsonyabb jövedelműek segélyezése, és a közbiztonság területén szintén elterjednek a gépek, a jobb kamerák, a drónok, a pénzügyi csalásokat felderítő algoritmusok és a bűncselekmények megtörténését előrejelző rendszerek. Azonban pont ez utóbbiak miatt kerülhetnek majd ártatlan emberek is a hatóságok célkeresztjébe. Fontos lesz gondoskodni arról, hogy az algoritmusoknak ne legyenek előítéleteik.

Mindezek a folyamatok hatással lesznek a munkaerőpiacra. A gépek elterjedésével számos munkakör válhat feleslegessé, igaz, egyrészt nem teljes munkakörök szűnhetnek meg, csak egyes feladatok elvégzése kerülhet át a robotokhoz, másrészt számos új munkakör is létrejön majd. Erre a problémára nem is elsősorban gazdasági, hanem (társadalom)politikai válaszokat kell adni. A számítógépek közreműködése által rengeteg áru és szolgáltatás lesz olcsóbban igénybe vehető, a gazdasági javak elosztása viszont vitákat szül majd. A kutatók öt év múlva kiadnak egy új tanulmányt, amely a mesterséges intelligencia akkori aktuális helyzetével fog foglalkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #37
    Erre nem lehet logikus választ adni.
    Emberit meg még annyira sem.
  • Tetsuo #36
    David Cronenberg nem a sci-fi, hanem az elmebeteg horror "alkotója". Egy kulturálisan romlott, dekadens senki, aki a megbotránkoztatással lett sikeres.
    Megfilmesített történetei és megvalósításuk ördögiek, értékellenesek, istentagadók.
  • Agyturbinikusz #35
    A hiba ott van, hogy amit elvarsz tul sok. Mivel elolvastad az eredeti konyveket, igy neked mar van egy elkepzelesed.
    Ezert nem olvasok fellengzos regenyt.

    Forditva csinalom, nezem a filmeket es elkepzelem moge a hianyzo dolgokat a filmbol. Sokkal jobb buli.

    Persze neked mar mindegy mert elfelejteni nem egyszeru.

    Erdemes Cronenberg rendezeseket nezni. Ott lehet padlot fogni, az adaptacio minosege annyira jo.
  • Tetsuo #34
    Nagyon kevés sci-fi filmet láttam, ami megüt egy minőségi szintet, amitől "tetszik". Sorozatból még nem is láttam olyat.
    Igazából most érett fejjel a legendás regények nagy része is csak szórakoztató ponyvának tűnik, mindenféle tudományosság és váteszjelleg nélkül.
  • Agyturbinikusz #33
    Rossz filmet néztél, 1995-ben készült egy adaptáció, igaz egy sorozat része.
  • Sir Cryalot #32
    Kalergi a nyugatiak Leninje , ebből is látszik a félműveltség hogy ilyenekre szükségük van (legyen miről áradozni), ráadásul olyanra akinek max. pofája volt miközben "L" tett is valamit.
  • NEXUS6 #31
    Úgy tűnik, tipikus szürke eminenciás volt.
    De pl a Nagykároly díjat elsőként kapta meg, amelyet utána olyanok kaptak, mint Konrad Adenauer, Sir Winston S. Churchill, Robert Schuman, az Európai Bizottság, Helmut Kohl. Tony Blair, Bill Clinton, Jean Claude Juncker, Angela Merkel, Ferenc pápa, amelyek/akik sokat tettek az európai integrációért.
    A díjat amúgy rossznyelvek szintén összefüggésbe hozzák a frei-malter-meisterekkel.

    Szerintem az USAban sem igazán működött ez a népek olvasztótégelye elv. A fekák fekák maradtak, a fehérek fehérek, a latinok latinok, a keletiek keletiek, gettóban, elkülönítetten, külvárosban negyedben élnek. Nincs olyan akire ránézel és azt mondod, hogy na ő az Amerikai.

    Az elv ott hibádzik, hogy valójában mindenkinek van kulturális identitása, ami nemzethez, valláshoz kötődik. El lehet hitetni ideig-óráig bizonyos emberekkel, hogy nekik nincs, ők elég ha individuálisak maradnak, azonban rájönnek ők is, hogy ebben a világban egyedül semmire sem mennek. És egyszercsak kapnak segítséget egy vallási, nemzeti közösségtől, diaszpórától.

    Az EU szerencsére soha nem lesz egy olyan alvilági gengszter birodalom, mint az USA, mert itt az íratlan kulturális tér határai általában egybe esnek bizonyos törvényes határokkal is, és az emberek tudják, hogy otthon ezen határokon belül élhetnek, ha átmennek a másik országba, ott fel kell venni az ottani szokásokat, ha ott akarnak boldogulni, pl nem árt megtanulni az adott ország nyelvét.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.09.15. 18:12:59
  • Skylake #30
    Nem hallottam még erről a Kalergi gyerekről, mindenesetre ahogy látom, a Wikipédián megtalálható. Elképzeléseinek megvalósulása szerintem igen gyenge eredménnyel történt meg. Úgy gondolom, hogy inkább az első és abból eredően a második vh.-hoz hasonló kataklizmák elkerülési szándéka indukálhatta inkább mindazt, ami ma EU-ként látható – és amely igazi béna kacsa ahhoz a fajta mélységű integrációhoz képest, amelyet valószínűleg ő elképzelt. Nem sikerült eléggé eredményesen konspirálgatniuk vakolókanalas haverjaival. Az EU, szemben az USA-val sosem lesz olyan fajta egység mint amaz, és mint ami vélhetőleg nagyon tetszett volna Kalerginek. Ennek gyökerei történelmiek és kulturálisak, és nagyon erősek.
  • NEXUS6 #29
    Ja még a halálhozó Nubirát be akartam írni, de túl hosszú lett volna. XD

    Mondjuk a hsz tartalmát nézve az valójában azért gyöngyszem az összeesküvés elméletek között, mert ez marhára nem az.
    Richard von Coudenhove-Kalergi egy osztrák-japán nemesi vérvonalú (hercegi) szülőktől származó politikus/filozófus. A család krétai-bizánci-majd velencei-stb helyeken élt, Európa egyik legősibb dinasztiájáról van szó. Ebből viszont következik, hogy nemzeti identitásról az ő esetében nem igazán beszélhetünk. Az Osztrák-Magyar Monarchia széthullása után, mint főnemes az egzisztenciális lesűlyedéséért értelemszerűen okolta a "nemzeteket", egyrészt a németeket-franciákat, akik kirobbantottak egy értelmetlen háborút, valamint a kis nemzeteket, magyarokat, románokat, cseheket, akik aztán vitték a boltból azt, amit lehetett és önálló államokat alapítottak. Kalergi tehát hozta a családi identitás nélküli identitást, ami a Monarchia multikulti, soknemzetiégű rendszerében kiválóan működött.

    A két világháború között gyakorlatilag aktívan próbálkozott egy multikultiságot zászlajára tűző Európa megalkotásán. Ez nem annyira népmozgalom, mint egy elitista klub volt, aminek olyan tagjai voltak, mint Einstein, Freud, Thomas Mann. Kalergi javasolta Európa himnuszának az Öröm ódát, 39-ben. A nácik, meg más nemzeti identitáson alapuló politikai vezetők aztán elkezdték üldözni őket. A nemzeti alapú Európa-egyesítési kísérlet elbukása után, az európai vezetőket is meglepte, hogy az amerikaiak egy Pán-Európai Mozgalom lelkiségét tükröző egységes Európai szervezet, állam mögé viszont odaállnak és ekkor kezdődött az, aminek a vége az EU. Az egység a sokszínűségben ugye.

    Kalergi a 20-as években konkrétan leírta, hogy hogyan kell Európát nemzetleníteni és egy új "fajt" a keveredésekből létrehozni, sajnos van párhuam a jelenlegi történések, és az akkor leírtak között.
  • Tetsuo #28
    Valójában van a könyv: Én, a robot. A kritikád inkább azt illeti, a film még a könyvnél is rosszabb. (Én végig sem tudtam nézni ilyen ripacsokat meg gyenge rendezést.)