89
  • Madve
    #89
    Mint mondtam, nem az én dolgom kidolgozni a részleteket, de ti sem igazán gondolkodtok rajta, inkább a jelenlegi rendszerhez próbáljátok hozzá igazítani.
    Pl. Egy fejlett ai lenne felelős az elosztásért, és az ipar irányításáért, pont azért, hogy az emberi gyengeségeket kizárhassák a rendszerből.
    Divat, verseny, és a többi az csak felesleges erőforrás pazarlás, egy ilyen társadalomban sok helye nincs, ezért nem valószínű, hogy airmaxet, vagy éppen guccit 3d nyomtatnál, de egy plusz használati tárgyat, amire épp szükséged van azt igen.
    A művészet mehet továbbra is, elméletileg több rá a szabadidő is egy ilyen társadalomban, bárki teheti a napi feladatai végeztével.
    Valóban magasabb iq kell ehhez a társadalomhoz elméletileg ez a társadalom arra koncentrál, hogy szellemileg fejlődjön első sorban. Ha meg intelligensebb vagy kicsi az esélye hogy otthon ülj, és csináld a semmit, mert egyszerűen felfogod, hogy nem az a dolgod, meg a bambulás amúgy sem elégít ki..
  • tamas79
    #88
    "Én nem hiszek uralkodó nélküli rendszerben és abban sem, hogy minden embernek egyenlő jogokat kellene biztosítani.
    Szerintem jól becsülöd, az emberek cirka 85 %-a nem érdemes arra (például), hogy szavazzon lényeges kérdésekben."

    Szerintem ez értelmetlenné tesz mindenféle vitát. Vagy miféle irányt határoztam én meg a vitának?
    Utoljára szerkesztette: tamas79, 2016.10.24. 21:26:38
  • Tetsuo
    #87
    Madve modelljében elsősorban nem az intelligenciával van baj, hanem pl. a hatalomvággyal. Én nem hiszek uralkodó nélküli rendszerben és abban sem, hogy minden embernek egyenlő jogokat kellene biztosítani.
    Szerintem jól becsülöd, az emberek cirka 85 %-a nem érdemes arra (például), hogy szavazzon lényeges kérdésekben.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.10.24. 21:05:19
  • Tetsuo
    #86
    Ha tényleg érdekelne a dolog, beszélgethetnénk róla; de a stílus, ahogy "kérdezel", determinálja a vitát.
  • Celebrau
    #85
    És ebben a rendszerben mi akadályozná meg a lehetőségekkel való visszaélést?
    Hogyan működne az alapjövedelem? Mindenkinek jár egyenlően szociális alapon? Kell e érte tenni valamit?
    Az alapjövedelemmel szerintem az lenne(lesz?) a gond, hogy ha az emberek többségének biztosítjuk a megélhetést, csak mert, akkor nem fog csinálni semmit. Elvegetál majd, de nem fogja igénybe venni a magasabb szintű oktatást. Így pedig hogyan döntene jól a köz a fejlesztésekről?
    Agyilag fel kell nőni. Ezt hogyan képzeled? Amit felvázoltál, annak a működéséhez legalább 115-ös IQ kellene. Mit tervezel az emberiség maradék 85%-ával?
    Hol lenne a helye a művészeknek, művészetnek?
    Utoljára szerkesztette: Celebrau, 2016.10.24. 16:58:56
  • UUUU
    #84
    Hulyegyerek, attol hogy csinalsz egy uj accountot es sajat magadat akarod megerositeni, csak egyet jelent, hogy egy kreten vagy.
    Hiaba is probalod mas fele terelni a temat, senki nem azt irta, hogy koltseg es bevetel nelkul allitsanak elo valamit, vagy talaljanak fel., hanem arrol volt szo, hogy ne akarjanak az eloallitason kivul kulon penzhez jutni ,mert igy is tudnak eleghez jutni es ne az onos erdek diktaljon. A masik fele te aztan hol lattad a penz nelkuli utopiat, amit en allitolag leirtam ? Tehat hazudsz is.
    Mondjuk nem is gondol masra senki egy olyanrol, aki annyira gyoker, hogy tobb accounttal probalja a sajat igazat eroltetni. Biztos makikam, akkor tobbnek latszol ,az uj accountoddal. A sertetsegedbol adodo alairasod, ami lathatoan arra utal, hogy a tevkepzet betegseged ide fajult, amikor mas nem adott neked igazat.
    Ezert inkabb tobb accounttal probalkozol.De pssszt megsugom kispofam, ettol meg egy hulyegyerek mantrazza ugyanazt es a masodik "szemely" se lesz valosagos letforma.
  • tamas79
    #83
    "Alapjövedelem, vagy ahhoz hasonló elvű elosztás igenis lehetséges, természezesen csak akkor ha az elosztás ki van véve emberi kézből, az ipar meg (majdnem) teljesen automatizált." Kinek adnád át? Gyíkemberek? Fénygyermekei? Szíriusziak?
    "Az, hogy mit csinálsz a futó projectektől függ, amiket a köz szavaz meg az elérhető energiaforrások alapján." Milyen köz? Ki fog beletartozni?Hagyjuk.
    "Ha divatolni akarsz, meg szelfistickes telefontokot magadnak, azt max megoldod otthon 3d nyomtatással, a támogatott fejlesztésektől függetlenül.." Nyomtatsz magadnak majd motort? Komputert? Nagylapostévét? Luftos nájkicipöt? Meg ki is fejleszted magadnak? A szomszéd meg majd lemásolja, mint annak idején a VHS-t. Jó poén. Vagy ezeket elvárod majd az automatizált gyártól? Ki fogja karbantartani? Más robotok? És azokat? Oké, èrtem. Nincs több kérdés.
    Máshoz. A feudalizmus ha olyan jó, miért is szünt meg? Meg gondolom magadat nem robotoló jobbágynak golndoltad,igaz?
  • tamas79
    #82
    Tudod mi a nevetséges? Hogy mást nevezel trollnak, miközben egy kérdésre nem tudsz válaszolni. Hagyjuk is. Lásd az aláírást.
  • molnibalage83
    #81
    A csillagászati kutatásokat részben állami pénzekből részben adóból leírható adományokból finanszírozzák tech cégek. Ezek viszont a fejlesztésre költött pénzek töredéke. Nézd meg, hogy pl. a NASA teljes költségvetése mekkora - többet költ, mint a világ összes komoly űrügynöksége együtt sanszosan és relatív arányban is az kapja legtöbb zsét - és ez mennyi pénz. Ehhez képest van olyan mammutcég, aki egymaga összemérhető összeget költ fejlesztésre, mint a NASA vagy simán többet.

    A baj az, hogy te az arányokat nem látod. Látsz egy két ilyet, és azt hiszed, hogy a világ így működik. Hát egy faszt, már elnézést...
  • molnibalage83
    #80
    Áramlástechnikai mérnökként végeztem a BME-n te, nagyon te...
  • Madve
    #79
    Mint mondtam ehhez agyilag kell először is felnőni.
    Alapjövedelem, vagy ahhoz hasonló elvű elosztás igenis lehetséges, természezesen csak akkor ha az elosztás ki van véve emberi kézből, az ipar meg (majdnem) teljesen automatizált.
    Az, hogy mit csinálsz a futó projectektől függ, amiket a köz szavaz meg az elérhető energiaforrások alapján.
    Kereskedelmet felejtsd el, az szükségtelen lenne legalábbis bolygón belül.
    A fejlesztésekből mindenki részesülne, mivel az emberiségért történnének, más típusú fejlesztésnek helye nagyon nem lenne.
    Ha divatolni akarsz, meg szelfistickes telefontokot magadnak, azt max megoldod otthon 3d nyomtatással, a támogatott fejlesztésektől függetlenül..
    Persze ehhez magasabb szintű oktatás kellene mindenkinek, és pl a vallások szinte teljes mellőzése, stb.
    Ezek csak körvonalak, nem nekem kell kitalálnom egy jövő beli fejlettebb társadalom berendezkedédét, de mindenképp egy ideális irány lenne.
  • UUUU
    #78
    Istenem es belep a masik accountjaval a troll. Igazan nevetseges.
  • tamas79
    #77
    És mégis , hogyan gondoltad ezt a pénz nélküli utópiát? Mindenki azt csinál (dolgozik) amihez kedve van? Igen hamar éhen halnánk. A fejlesztések száma lecsökkenne. te vagy én meg sem kapnánk,merthogy mire fel? Vagy cserekereskedelem? Mit adsz érte? Vagy csak emberi jóságból? Egyik sem működik. Esetleg alapjövedelem? Még rosszabb.
    A kutatásokat kik és miért finanszíroznák? Mert akinek ötlete lenne annak pénze (erőforrása) nincs, akinek meg van, annak meg nincs ötlete. Lásd Musk, ötletei vannak, de kalapoznia kell a pénzért, amit majd a befektetők valamikor (talán) viszontlátnak.
  • UUUU
    #76
    Te idiota, te meg a kulonbseget se ismered fel a jogdij es a finanszirozas kozott.
    Semmi koze a kettonek egymashoz. Mert most a kutatasokat nem finanszirozzak ugye ? Gondolom a mostani csillagaszati kutatasok is, ingyen vannak, mikozben a vilag megismeresen kivul jelenleg semmi haszna nincsen. Te idiota fel kellene mar fognod vegre, hogy nem a penz a lenyeg csak a te szemed elott, mert a hozzad hasonlo f.kalapoknak az a legfontosabb dolog mindenekelott.
    A hozzad hasonloan gondolkozo gyokerek miatt burjanzott el a mai vilagra jellemzo jogvedo idiotizmus, ami csak a penzlehuzasrol szol, nem egyebrol es koze nincs egy felvilagosult ertelmes jogvedelemrol.
    De legalabb ennek koszonhetoen a szellemi termekekert plusz penzt fizetsz az adathordozokon,nyomtatokon stb, mert valakinek a valamilyet tarolhatjuk rajta esetleg felteteles modban, mig a vegen odajutunk, hogy mert a szellemi tulajdonos egy legterben volt velunk, fizessunk a levegoert is.
  • UUUU
    #75
    Pontosan, egy kreten, aki a 8 altalanosaval okosnak hiszi magat, kozben meg sotet mint a kalyhacso.
  • molnibalage83
    #74
    Te is inkább maradtál volna kussban. 10+ éve itt vagy, de értelmes és önálló gondolatot tőled még nem láttam...
  • molnibalage83
    #73
    De a kutatásaikat az tette lehetővét de személyesekedő abortuszmaradék, hogy valaki megfinanszírozta azt nekik. Saját erőből nem tellett volna rá...
  • molnibalage83
    #72
    Senki nem mondta, hogy 70 év kell. Egyébként a műszaki szabadalmak sehol nem élne 70 évig, a filmek és könyvek szerzői jogával kevered.
  • Tetsuo
    #71
    Egyetértek. A baj az, hogy ő ezt soha nem fogja belátni mert az ateista materializmus a vallása.
  • UUUU
    #70
    Hagyjatok mar molnibalage hulyegyereket, aki keptelen meg azt is felfogni, hogy az embert az ismeretlen keresese hajtja.
    Einstein,Newton,Galileo,Curie hazaspar es sorolhatnak fel a neveket napestig nem a penzert kutatott, hanem a vilag megertese miatt.
    Ennek az idiotanak, meg csak a penz korul forog az esze, mert azt gondolja az a kiindulopontja mindennek.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2016.10.23. 09:17:05
  • felemelő
    #69
    "Szóval megírsz egy könyvet vagy programot, más ellopja és eladja"

    Azért a mai rohanó világ kissé sem indokolja, hogy 70 évre emeljünk a védett időszakot

    Valaha arról volt szó, hogy a lassan fogyó kottákból a zeneszerző családja a halála után is megéljen.
    Ma a kommunikáció miatt tíz és százezerszer több fogy pár hónap alatt is a műből... a megkeresett jövedelem meg jól (modern módszerekkel) befektethető... szóval mi is indokol olyan hosszú védelmet pl. egy sw-re, ami alatt technikailag értéktelenné válik?
  • Madve
    #68
    Hidd el kurvasok pénzbe fog kerülni az, hogy ne használjunk pénzt tovább..
  • molnibalage83
    #67
    A holdraszállás egy technológiai problém megoldása volt, ami kurvasok pénzbe került. Kiváltó példa arra, hogy miért nem fejleszt senki csak úgy ingyért...
  • Sir Cryalot
    #66
    Az sem versenyképes hogy mindenki benne van és az sem hogy szinte senki. Az alanti idealisztikus dologhoz talán mars kolónia vihet közelebb.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.10.22. 08:49:24
  • Madve
    #65
    Minden sci-fi amíg meg nem valósítják.
    Valamikor a holdra szállás is az volt...
  • Sir Cryalot
    #64
    Mindkét oldalnak van igaza, hogy együttműködés alapon kellene hogy menjenek dolgok, ezzel szemben kizárásos alapon megy pl. k+f pályázatosdi. Sajnos túl sok ember van hogy az alábbi idealisztikus modell működőképes lehessen, főleg úgy hogy kapcsolati tőkével többre lehet menni mint szakosodással, utána ezek az emberek működtetik a kizárásos modelljüket.

    Jelen esetben (M.o.) közéletpusztítással fűszerezve.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.10.22. 06:58:18
  • UUUU
    #63
    Ennyit tud.Moricka szintjet se nagyon uti meg.
  • UUUU
    #62
    Na te oreg meg a pattanas szintjen, agy helyett.
    A kb -1 IQddal, de persze nagyon okosnak hiszed magad a sarki kocsmaban vett, altalanos iskolas bizonyitvanoddal, mert meg onnan is fel voltal mentve.
  • molnibalage83
    #61
    Ezt sci-fi...
  • molnibalage83
    #60
    Te mosol össze. Mert önmagában az, hogy fúj a szél és süt a Nap azzal te szarra sem mész...
  • dyra
    #59
    Össze nem tartozó dolgokat mosol össze. Az energia (mármint a megújuló) ingyen van. A szél megújul a napsütés meg belátható időn belül nem fogy el. Ennek az energiának a megcsapolás viszont költségekkel jár. Attól viszont maga az energia (a megújuló) ingyen van.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2016.10.21. 17:59:09
  • zola2000
    #58
    Nézzétek, olyan ez a dolog, mint pl a warez pcn. Windowsért és pc játékért is gyakorlatilag csak az fizet aki akar, mégis jól megy mindkettő fejlesztése, a linux ingyenes, de azt is rendesen fejlesztik, szerintem ez a szabadalmakra a legjobb hasonlat.

    Az ötletlopásról annyit, hogyha nem lenne kitől lopni, akkor a gyárak is elkezdenének fejleszteni, csak elkényelmesedtek a kínaiak. Egyébként japán és dél korea is pontosan így kezdte, és most hol vannak.
  • Madve
    #57
    Szimplán nem érted, mert meg vagy ragadva a valamit valamiért gondolkodásmódban.
    Mi lenne ha lakhatás, kaja, ruha, meg minden alapfelszerelés az élethez szimplán alapjog lenne, nincs fizetés, nincs fizetőeszköz, arra szakosodsz amire akarsz, és abban veszel részt tevékenyen.
    Persze ehhez agyilag is fel kell nőni, az ipart meg szinte teljesen automatizálni.
    Közelebb állunk ehhez, mint bármikor azelőtt.
    Na jöhetnek a "de abban hol a profit", meg a "fizetés nélkül miért csinálnám" kommentek...
  • molnibalage83
    #56
    Édes istenem...

    A megújuló energia sincs ingyen...

    1. Talán ingyen dolgoztak a szélkerék és a CFD fejlesztők? Oh, wait, nem...
    2. Talán ingyen gyártották le a szélkereket...?
    3. Talán igyen vitték a helyszínre...?
    4. Talán ingyen építették fel...?
    5. Karbantartás ingyért van..:?
    6. Ingyen bontják is le...?

    A magadfajta balfaszok miatt tartunk afelé, hogy annak ellenére, hogy a technológia teszi lehetővé az, hogy úgy élj ahogy, a természettudományos és műszaki analfabéta nagyhangő faszok oszták az észt a nagyvilágban...
  • dyra
    #55
    Azt mondtad semmi sincs ingyen. De azt nem mondtad, hogy te ezt a kijelentésed mire akarod szűkíteni. Egyéb iránt e-téren sincs igazad, mert pl a megújuló energiák ingyen vannak. A nap a szél stb.. sok más példa is van. Azonban inkább befejezném ezt a beszélgetést mert érvelést tőled még nem halottam ellenben fikázás az nagyon megy.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2016.10.21. 14:40:03
  • molnibalage83
    #54
    Kb.

    Valahol elképesztőnek találom egyébként, hogy magukat láthatólag értelmes embernek tartók ennyire képtelen átlátni a világ működésének legalapvetőbb tényezőit...
  • Macropus Rufus
    #53
    "A kinaiak olcson adjak, ezert tobb mindenkihez juthat el a kesz termek."
    de miért-et is ki kellene fejteni. Azért mert gyakorlatilag nulla fejlesztés van mögötte. Lopás az van. Az meg ingyé van.

    "Na en most kerdezek valamit, mi a jobb ha egy valaki, aka a feltalalo diktal a piacnak, vagy pedig az emberiseg fejlodese erdekeben, barmilyen talalmany eljut mindenkihez ?"
    Mint már lejjebb példálóztak ilyennel: ha a saját találmányodat/újításodat nyúlják le és árulják kb. fele annyiért mint amennyiért te akartad akkor egészen biztos, hogy más lesz a véleményed. Ez tuti.

    Kína jelen pillanatban szinte semmilyen önálló 5lettel nem bír, mindent lopnak. Csak picit tovább fejlesztik, de nincs saját 5letük. (talán a hadiiparban, de igazából ezt is kétlem) Valaki-valahol kitalál valamit, amit a pici sárga lenyúl és fillérért árulja. Igaz a minősége nem biztos, hogy olyan jó (meg esetleg mérgező anyag is lehet benne, mert az volt ócsó' )A gyártó soron dolgozóknak kb. annyit fizetnek egy hónapra mint amennyit én keresek 3-4 nap alatt. Adót nem nagyon fizetnek utánuk (TB gyakorlatilag nincs) stb. Ezek hiánya mind ócsítja a termék árát. De ezzel nem kell foglalkozni, nem? ;) a lényeg, hogy olcsó legyen és aki kitalálta eredetileg az rohadjon meg az 5letével együtt. :o
  • molnibalage83
    #52
    A fizetőeszköz az pusztán kifejezése annak, hogy valaminek van értéke. Hogy ne az legyen a mindennapokban, hogy a tervező ad át terveket és kap 2 tonna kenyeret, amit tovább barterelve végül lesz mondjuk számítógép.

    A szezont kevered a fazonnal. Arról van szó, hogy a fejlesztés erőforrást követel meg. Az meg lefordítva pénzt jelent. Pont.

    Félelmetesen ostoba emberek próbálják az észt osztani itt, mikor láthatólag nekik sem jutott sok...
  • molnibalage83
    #51
    Pontosan ezt tolják itt. Kis Pistike színvonalán kommentelget T meg uuu is...
  • molnibalage83
    #50
    Hányszor monjdam még azt, hogy a duplaklikk az ökörség? Tényleg ennyire divat ma fullba tolni a kretént és szelekítven olvasni?