Berta Sándor

Konszoli­dálódni fog a PC-gyártók helyzete

A Dell vezetője arra számít, hogy a három legnagyobb piaci szereplő a következő években növelheti a részesedését.

Michael Dell, a konszern alapítója és vezérigazgatója szerint hamarosan konszolidálódhat a helyzet a PC-k területén. A Lenovo jelenleg 20,3, a Hewlett-Packard 18,5, míg a Dell 14,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A menedzser úgy vélte, hogy mind a három gyártó a következő 5-7 esztendőben növelheti a piaci részesedését, amely összesen elérheti a kereken 80 százalékot.

Az első félévben a Dell a notebookok esetében gyorsabban növekedett, mint a Lenovo és a Hewlett-Packard. A társaság ráadásul immár tíz negyedéve folyamatosan növekszik, annak ellenére, hogy a felhasználók napjainkban inkább okostelefont vagy táblagépet vásárolnak, mint számítógépeket. A Dell magántulajdonban lévő cégként akár 3, 5 vagy 10 évre előre is megtervezheti a jövőjét és nem kényszerül abba a helyzetbe, amibe sok tőzsdén jegyzett vállalat, amelyek rövid távon gondolkodnak. A konszern szeretne teljes IT-szolgáltatóvá válni, éppúgy, ahogy az IBM vagy a Hewlett-Packard is.

Michael Dell jelezte, hogy az okostelefon-üzletből mindenképpen kimaradnának. Szerinte egy vagy talán kettő társaság van, amelyek ezzel tudnak pénzt keresni, ugyanakkor számos cég ebben az üzletben komoly mennyiségű pénzt veszít. Az üzletember már tavaly októberben kifejtette, hogy a tőzsdéről való kilépés jó hatással volt a vállalatra és a befektetőknek való megfelelés, a rövid távra való gondolkodás nagyon káros lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Liquido #5
    Nem is érdemelsz meg egy Dell gépet barátom. Az vitathatatlan hogy volt nem túl jól sikerült szériájuk (persze melyik gyártónak nincs), de évtizedes tapasztalatból mondhatom, hogy a Dell a legjobb márkák egyike. Konkrétan a mai napig egy Inspiron 6400-at is nyúzok, amit még 2006-ban vettem (kicsit feltuningoltam). Csak egy példa hogy milyen "gyenge" a Dell. Mellesleg az akkumulátora 2 éve ment tönkre, cirka 7 évet bírt, milyen gagyi igaz?
  • dartois83 #4
    Én is most vettem egy Dell-t, persze csak sima Inspiron, és meg vagyok elégedve vele, de csodálnám, ha kibírná tíz évig. :)
  • matrix222 #3
    Nekem van egy Dell XPS-em is, olyan 10 eve? Nagyon elegedett vagyok. Ha kicserelem akkor az egy XPS 870, i7 lesz.
    Utoljára szerkesztette: matrix222, 2015.09.10. 17:41:25
  • dartois83 #2
    Ezeket mire alapozod? (nem környezetbarát). Csak mert most nézek egy pár éves Greenpeace-jelentést (jó, sötétzöldek, de legalább szigorúan néznek a gyártókra), és a Dell teljesen a középmezőnyben, vagy néha magasabban van az összes többi, itthon is kapható tömegmárka között.
    Utoljára szerkesztette: dartois83, 2015.09.09. 19:27:30
  • heist #1
    Ha rajtam múlik akkor a Dell-nek nem fog növekedni semmi sem. Egyike a legkevésbé környezetbarát gyártóknak, magasról lesz.rja az egészet.

    Hát Dell-t nem veszek az biztos minden termékükre van más vagy jobb márka.