Berta Sándor

201 IT-termék lesz vámmentes

A döntésnek köszönhetően számos termék lehet a jövőben sokkal olcsóbb.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Nairobiban megrendezett konferenciáján ötven ország képviselői döntöttek úgy, hogy számos IT-termék esetében eltörlik a vámokat és gyakorlatilag egy új, kifejezetten IT-eszközökre vonatkozó kereskedelmi egyezményt kötnek. Az új megállapodás 201 különböző IT-termék esetében mondta ki a vámmentességet, ebből az európai vállalatok is profitálhatnak.

Vámmentesek lesznek a jövőben többek között a memóriachipek, a navigációs rendszerek, az egészségügyi berendezések, az okostelefonok, az érintőképernyők és a távközlési műholdak. Érdekesség, hogy ezeknek az árucikkeknek egy része 20 évvel ezelőtt még nem is nagyon létezett. Ezek az árucikkek teszik ki a világkereskedelem értékének 10 százalékát.

Roberto Azevedo, a Kereskedelmi Világszervezet első embere kijelentette, hogy a vámok ilyen mértékű megszüntetése nagy hatással lesz az emberek életére, ezáltal ugyanis alacsonyabb árak valósulhatnak meg, amelyből számos olyan szektor profitálhat, amely IT-termékeket használ. Ez a folyamat munkahelyeket teremthet és növelheti az országok nemzeti össztermékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wormwood777 #7
    Vágjuk ki az összes ÁFÁt!
  • M0RN1NGST4R #6
    igen, csak eddig elméletben úgy nézett ki a dolog, hogy ha "fennakadt" a termék a vámon, tehát elérte a vámhatárt az értéke, akkor kellett áfát is fizetni rá. Valójában nem a vám volt sok, hanem az áfa. De lehet rosszul tudom, igazából eddig még nem volt "szerencsém" ilyen esethez. Az viszont nagyon is érdekelne, hogy a jövőben ez hogyan változhat, mert ha a vámosok nem fognak a termékkel foglalkozni, akkor áfa sem kerülhet majd rá? ergó olyan lesz ezen termékek értékesítése, mintha az EU-ból jönnének?

    valaki hozzáértő megoszthatná a gondolatait.


    Utoljára szerkesztette: M0RN1NGST4R, 2015.12.20. 08:31:17
  • Cat #5
    Így van, az áfa nemzeti hatáskor, a WTO-nak semmi köze hozzá.
  • Danecay #4
    Eddig sem a vám volt a sok külföldről rendelt áruk esetén, sőt ezt csak egy bizonyos összeg felett kellett fizetni, ami ha emlékeim nem csalnak 3%. Ami a sok az az ÁFA, a cikkben pedig nem ÁFA mentességről írnak ha jól értem.
  • Ender Wiggin #3
    Az ÁFA nem érdekes, ha vámmentes, akkor megrendelia az ember online valahonnan, ahol sokkal olcsóbb és kész.
  • Cobra. #2
    Sok boltban már ma is az :)
  • Vamp17 #1
    Tok jo... AFA mentes mikor lesz?? :D