7
  • NEXUS6
    #7
    A nők háttérbe szorításának másik jó példája, hogy Otto Hahn kapott azért Nobel-díjat 44-ben, amit gyakorlatilag Lise Meitner irányítása alatt fedeztek fel. Gyakorlatilag a közben Svédországba menekült Meitner magyarázta el a kapott eredményeket.
  • NEXUS6
    #6
    Őööö, csak megjegyzem, hogy a computer szóban nincs gép! Szóval a cikk kb az aircraftmotherifgood módon tükörfordítja a kiejezést és megcsavarja azzal a poénnal, hogy a magyar számítógép tartalmazza a gép tagot.

    Jobb lett volna az eredeti kifejezés, magyar nyelvben is meghonosodott verzióját (kompjuter) használni, szerintem, kevésbé lett volna blikkes tőle a cikk. Persze, ha az volt a cél akkor az más! :D
  • fade2black
    #5
    lehet érted a célzást...
    Utoljára szerkesztette: fade2black, 2016.10.12. 23:46:52
  • kvp
    #4
    Eredetileg a szamitasokat emberek vegeztek, viszont a cikkben (es a filmben) szereplo holgy innen eleg gyoran atkerult a palyatervezesi csapathoz, ahol a geometrikai tudasanak eredmenyekeppen mar roppalyaterveket keszitett, tehat kvazi programozo lett. A filmben egy masik fekete noi szereplo pedig mernok. Azt hozzatennem, hogy a holdraszallashoz hasznalt szamitpgepes programot is egy no irta, mivel anno szinte az osszes programozoi munkat nok vegeztek. (Ada Lovelace Babbage szamara, Grace Hopper admiralis az amerikai tengereszet szamara, Margaret Hamilton es a cikkben emlitett Katherine Johnson a NASA szamara, stb.) A wikipedia szerint egyebkent ugy nez ki, hogy az Apollo 13. altal hasznalt tartelek visszateresi roppalyatervet is o keszitette.

    A korabeli helyzetrol pedig annyit, hogy a NASA legtobb telephelye delen van meg ma is, ahol meg az 50-es evekben sem tudtak felulemelkedni a regi megszokasokon, de 58-ban a NASA-n belul mar felszamoltak a szegregaciot, ami a civil eletben meg jo ket evtizedig erezheto volt.
  • ReTeK
    #3
    afroamerikai létére az öreg hölgy elég fehér, gondolom nem kerülhetett volna be az "elit" tudósok közé ha olyan fekete mint amilyen színésznő játszik az új filmben, érdekes dóógok ezek :D
  • amayyudan
    #2
    A történetüket már rég feldolgozták (már a 60-as években, mikor aktívak voltak), egy Frank Herbert nevű bácsi "mentát"-okként ír róluk a Dűne című dokumentumregényében :)

    Amúgy jól látszik ebből a történetből is az USA "demokráciájá"nak igazi arca: feneketlen mélységű fajgyűlölet, rasszizmus, intézményes apartheid a kezdetektől napjainkig.
  • fonak
    #1
    Szóval humán robotok voltak, akiknek a munkája nagyrészt felesleges lett volna már akkor, ha jobban bíznak a számítógépekben.