Berta Sándor

Moszkva lecseréli a Microsoft szoftvereit

A jövőben folyamatosan megjelenhetnek a helyi hivatalok PC-in az orosz alkalmazások.

A moszkvai vezetők bejelentették, hogy a közeljövőben előtérbe kerül a helyi fejlesztésű programok használata. Az első lépés az, hogy 6000 számítógépről eltávolítják a Microsoft Outlookot és az Exchange Service-t. A moszkvai PC-kre az Outlook helyett a Rostelecom PJSC állami szolgáltató levelezőszoftvere kerülhet. A döntéssel a hivatalnokok Vlagyimir Putyin orosz elnök kívánságának tesznek eleget, aki azt szeretné, ha a jövőben a helyi cégek és intézmények kevesebb külföldi technológiát használnának, s az összes állami számítógépen kizárólag orosz fejlesztésű programok futnának. Hosszú távon a Windows operációs rendszert is kiváltanák egy helyi alternatívával.

Artyem Jermolajev, a moszkvai IT-részleg vezetője kijelentette, hogy ha az új alkalmazások használata beválik, akkor kiterjeszthetik a projektet. A jövőben akár 600 000 PC-n és szerveren válthatja ki a New Cloud Technologies által fejlesztett termék a levelezőszoftverek mellett az Office irodai csomagot és a Windows operációs rendszert is. A cél az, hogy ezentúl a hivatalokon kívül az orosz felhasználók is helyi megoldásokat alkalmazzanak. Ezt részben azzal érnék el, hogy megemelnék a külföldi technológiai társaságokat sújtó adókat, ami azt eredményezi majd, hogy a termékeik drágábbak lesznek.

Nyikolaj Anatoljevics Nyikiforov orosz távközlési és tájékoztatási miniszter hangsúlyozta, hogy azt akarják, hogy az adófizetők és az állami vállalatok a pénzüket elsősorban orosz programokra adják ki. Jelenleg az orosz állami hivatalok évente 20 milliárd rubelt költenek külföldi alkalmazásokra. A szaktárca már nyilvánosságra hozott egy listát, amelyen közel 2000 helyi fejlesztésű szoftver szerepel. A hivataloknak a jövőben ezeket kellene használniuk.

A T-Platforms orosz gyártó márciusban mutatta be minden egyben PC-jét, amely a Baikal Electronics által készített, MIPS-architektúrájú és passzív hűtésű Baikal-T1 processzorra épül. A chipeket külföldi üzemekben gyártják. Emellett tavaly Nyikiforov közölte, hogy a Sailfish OS operációs rendszeren alapuló programot fejlesztenének ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arty #24
  a jóságos oroszok ilyet nem csinálnak! soha!

  ez a hanyatló NYUGAT módszere!!!!
 • TokraFan #23
  És nem tök mindegy neked, hogy a CIA vagy az orosz titkosszolgálat töri fel a gépedet? Mindenképpen egy rabszolga maradsz, felesleges a "csúnya gonosz nyugat" mantrán nosztalgiázni, az oroszok sem jobbak, sőt! Ők is bebasznak a gulágra, ha nem tetszel nekik.
 • A1274815 #22
  Jó ha így vesszük Windows sincs, mivel a server, a professional, enterprise, home, phone mind mind külön termékek, különböző céllal, különböző felhasználóknak.

  Sőt ez esetben olyan, hogy Windows még 1998-ban sem volt, hiszen:
  - Windows 98: otthoni és multimédia felhasználóknak készült
  - Windows NT 4.0 Workstation: céges felhasználóknak
  - Windows NT 4.0 Server: vállalti kiszolgáló rendszergazdáknak
  - Windows NT 4.0 Server Enterprise Edition: nagy válalati központi kiszolgáló rendszergezdáknak, nagy vállalatoknak
  - Windows NT 4.0 Terminal Server: távoli munkavégzést igénylő felhasználóknak
  - Windows CE: beágyazott eszközökhöz
  - Windows PocketPC: PDA felhasználóknak
 • Ferrer #21
  Nem kötekedés. Ezek mind különböző termékek, különböző céllal, különböző felhasználóknak, különböző marketinggel. Nem lehet összemosni őket, az olyan, mintha azt mondanánk, hogy "piros autók".
 • A1274815 #19
  Most ne kötekedj. A Linux kernelre épülő Unix klónokat összefoglalónéven mindig is Linux operációs rendszernek hívta a világ meg a szakemberek is. Mostanában lett divat kötekedni, mivel kint van az Android. De az Android nem egészen Unix klón, és a benne ketyegő Linux kernel is szét van hackelve.

  Amúgy meg magyarázd el nekik is ezt, hogy nem is úgy hívják az operációs rendszerüket, ahogy hívják:
  https://www.suse.com/
  https://www.archlinux.org/
  http://puppylinux.org/main/Overview%20and%20Getting%20Started.htm
 • Ferrer #18
  Wut? Nincs igazán olyan nevű oprendszer, hogy Linux..
  Utoljára szerkesztette: Ferrer, 2016.10.01. 20:53:04
 • kékherceg #17
  Lassan teljesen visszatér a Szovjetunió...
 • T2k #16
  Nem egyszeresen, nem kétszeresen hanem sokszorosan mondtál betonhülyeséget.
 • dzsagon #15
  Kétlem, hogy bárki jogtiszta szoftvert használna a kommunistáknál, így nincs mit lecserélni.
 • jkedzs #14
  Snowden óta tudjuk, hogy az NSA + egyéb lokális szervezetei, üvegszálas kábelre is simán ráoperálnak megfigyelő eszközöket, amik a forgalmat figyelik és lokálisan gyűjtenek adatot MINDENKIRŐL.
  és ez még csak a felszín, kb minden amerikai szoftvertermék veszélyt jelent, ezért saját szoftver és hardver gyártása nagyon is indokolt egy olyan nagyhatalomnak, mint RUS.


  https://www.youtube.com/watch?v=eKSDmwKcFQA
  40:00-tól