Berta Sándor

Google-adót vezethet be és Linuxra válthat Oroszország

Komoly változásokat tervez Putyin elnök új IT-tanácsadója.

Hamarosan a jelenleginél sokkal magasabb adót fizethet Oroszországban az Apple, a Facebook, a Google és a Microsoft - ezt Herman Klimenko, az orosz elnök nemrég kinevezett IT-tanácsadója jelentette be. Az internetes vállalkozó közölte, hogy a jelenlegi helyzet olyan, hogy gyakorlatilag ők etetik a tehenet, amelynek tejét aztán a külföldi konszernek fejik le. A lépéstől azt várják az orosz vezetők, hogy a vetélytársaival szemben könnyebb helyzetbe kerüljön a Yandex vagy a Mail.ru, emellett így akadályoznák meg, hogy az IT-óriások elkerüljék az adófizetést. Az Apple, a Google és a Microsoft egyelőre nem kommentálta a hírt.

A második elképzelés az, hogy a Kremlből eltávolítanák a Windows operációs rendszereket futtató számítógépeket, amelyeket olyan konfigurációkkal helyettesítenének, amelyeken egy közelebbről meg nem nevezett Linux futna. Ebben a döntésben szerepet játszik az is, hogy a Microsoft korábban az Oroszország elleni szankciók bevezetése mellett kardoskodott. Klimenko úgy vélte, hogy ezzel a tevékenységével a redmondi vállalat átlépett egy határt, ahonnan már nincs visszaút és a társaság eljátszotta az orosz kormány bizalmát. Összesen 22 000 orosz hivatal és helyi szervezet fogja lecserélni a Windows operációs rendszereket futtató számítógépeit.

A csomag harmadik pontja, hogy a külföldi cégek nem tárolhatják többé Oroszország határain kívül a helyi felhasználók adatait. Klimenko bírálta a Google-t amiatt, mert 32 000 amerikai hivatali adatkérésre válaszolt, de az orosz megkeresésekre nem. Mindezt szerinte potenciális fenyegetésként kell értékelni az orosz nemzetbiztonság szempontjából.

A 49 éves Klimenko kapcsán januárban írtunk arról, hogy torrentplatformot üzemeltet és kifejtette, hogy az internetes szerzői jogsértések tekintetében nem a szórakoztató- és tartalomipar pártján áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #10
  Nem érted a lényeget. Ellen szankció. Egyszerűen a Microsoft tökét szorongatják picit, cserébe az megszorongatja az USA elnök tökét.
 • gforce9 #9
  Linuxos szakembergárdára ellenben van? Az sem olcsó muri, sőt.
 • Skylake #8
  A drágalátos Google három fő területre akar kifejezetten terjeszkedni, de erről nem szoktak hangosan beszélni: egészségügy, közlekedés, rendfenntartás, általában hatósági funkciók kiszervezése. Minden területen olyan hegemón pozíciót kíván elérni, mint ma a netes keresések területén. Úghogy nagyon is ideje lenne kirúgni a szőnyeget a Google és a többi, online világra méreténél fogva meghatározó pozíciót betöltő vállalat alól, épp úgy, ahogy mondod.
 • Skylake #7
  Én aztán abszolút nem vagyok szemellenzős rajongója a redmondi szoftvertermékenek, de azért csak szólok: ha a ruszki kormányzati és közszféra tömegében átáll valamilyen Linux disztróra, akkor ennek tömeges használata, továbbá az amerikaiak stratégiai céljainak érvényesítése miatt az NSA és barátai ugyanúgy fogják majd megpróbálni explotiálni ezeket a rendszereket, és ugyanúgy megpróbálna majd bejutni azokba, épp úgy ahogy eddig. És – mély fájdalom ez Putyesznek, meg ennek a szakállas macskajancsainak – meg is fogják vélhetően tenni eredményesen. Abban a pillanatban, amint meglesz mi megy fel az orosz hivatali gépekre, függetlenül attól, hogy Marijja használja a legutolsó Ivanovka-alsón lévő sóhivatalban, vagy maga a földesúr a Kreml-ben, külön staff fogja megkezdeni megpróbálni törni az NSA, GCHQ és a Five Eyes többi országainak megfelelő szervénél. Ez teljesen biztos. Úgyhogy, ha Putkya’ biztonságot akar, akkor sajnos elég sok pénzbe fog kerülni neki, hogy a disztró biztonságát a legjobb képességű hackerekkel ellenőrizze, és fejlessze: még a bevezetés előtt. És simán lehet, hogy a legjobb szaktudást nem ő fogja tudni megvásárolni a világpiacon. Ezt is csak úgy mondom, hogy ez nem olyan pávatánci, mint az olyan néphülyítő baromságok, mint a félmeztelen pózolás a tigrisekkel, lóval, és medvével, amivel ott mosikálja a sok alattvalójának a buta fejét.

  Mint minden rendszer, bármilyen Linux is explotiálható, sőt mivel sokan használnák, e miatt nem is védené a security through obscurity. Ami pedig a legfontosabb, tulajdonképpen minden egyéb biztonsági tényező alapja, ha olyan rendszert akarunk csinálni, ami egy elegáns középső újat legyen képes mutatni a bepróbálkozóknak egyebek mellett – legyen az a szomszéd Gézuka, vagy akár az NSA. (Nyilván az utóbbi esetben a szükséges technológiák és eszközrendszerek és alkalmazási szabályok sokszorosan kifinomultabbak, és mérhetetlenül szigorúbbak, mint a script kiddie-k esetében.)

  (#tinfoil hat mode=true) Ha netán a Windows rendszerekben benne van a hátsóajtó, ami a rendszerek globális elterjedése okán kézenfekvő stratégiai cél lenne az USA részéről, (#tinfoil hat mode=false) akkor sem fogja őket megvédeni egy másik, opensource alapú architektúra.
  Ezt jó, ha észben tartják.

  Egyébként a jövőre nézve nem hülyeség, sőt nagyon is kívánatos a Microsoft-függőség csökkentése, nagyon is kell az, főleg amennyiben az átállás hazai termékeknek teremt valódi piacot, és a hazai innovációt erősíti. Persze gondolom Putyeszlandban sem kisebb a korrupció, mint futball-madzsarországban, úgyhogy ez a kitétel valószínűleg nem fog megfelelően érvényesülni.

  Ja, és még egy probléma: az egészet komplexen kell nézni. Tehát akkor kelleni fog a közszférába is egyedi operációs rendszer a mobileszközökre. Ez közel sem akkora nehézséget jelent: még néhány vodkával a gyomrocskában is rá lehet jönni, hogy itt a kormányzatnak a Cyanogen meg a Silent Phone féle társaságnak kell majd tejelni (hátha lehet nekik fizetni természetben, vodkával ;-} ), hogy a ruszki közszférának legyen saját, biztonsági technikával felszerelt androidos telefonja.
 • bdzsana #6
  Hát igen, így is meg lehet fogalmazni, hogy már a license-ekre sincs pénz:D
 • jkedzs #5
  a politikai elit és a lakosok, akik ezeket az idiótákat beszavazzák a hatalomba, mind súlyosan számítástechnikai analfabéták.
  tehát ilyen szempontok sehol nem kerülnek elő időben.

  arról nem is "beszélve", hogy még az informatikusok nagy százaléka is simán beszopkodja a zárt rendszereket (vindóz, ájfón), meg divatmajomkodik gondolkodás helyett...
 • errorista #4
  "Mindezt szerinte potenciális fenyegetésként kell értékelni az orosz nemzetbiztonság szempontjából."

  Azér én már pár éve szajkózom alkalomadtán, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak számít, ha egy ország minden lakosának, és a cégeinek is nagyrészének a levelezése a google-nél megtalálható (sőt, csak ott).
  De igen, még abszolult nincs késő, hogy a gigavállalatok alól kirúgják a talajt az államok.
  (A google harcirobotokat gyártó cégeket vesz, vicces, nem?)
 • gombabácsi #3
  haha, a világ gigamulti cégei egészséges, tisztességes kapitalista versenyben vesznek részt a kis országok kis cégeivel blablablabla:

  http://444.hu/2016/02/12/az-ikea-1-milliard-euronyi-adot-nem-fizetett-be-europaban
 • jkedzs #2
  ennyi.
  az élősködő amerikai cégek ellen így kell eljárni.
  + az oroszok politikai okok miatt ott szopatják az amerikaiakat, ahol csak tudják.
 • Archenemy #1
  Hogy képzelik!
  Ohh wait...
  https://sg.hu/cikkek/109357/nagy-britannia-bevezeti-a-google-adot