Berta Sándor

ARM-mel füg­get­len­ítené magát Orosz­ország

2015-re készülhet el Oroszország első, különböző alkalmazásokhoz és rendszerekhez használható processzora.

Az orosz állam vezetésével a helyi cégek egy olyan ARM-architektúrán alapuló nyolcmagos chipet fejlesztenek, aminek a maximális órajele 2 GHz lesz. Az új chip egyaránt használható lesz PC-kben és mikroszerverekben. A cél az, hogy a termékkel kiválthatók legyenek az AMD és az Intel megoldásai. A Baikal projekt az orosz gazdasági minisztérium irányítása mellett zajlik - erről számolt be az ITAR-TASZSZ állami hírügynökség, amely a Kommerszant gazdasági újság egyik cikkére hivatkozott.

A gazdasági minisztérium több millió dollárral támogatja a programban résztvevő vállalatokat azért, hogy elkészítsék a Baikal M és a Baikal M/S nevű chipeket. Ezek az ARM Cortex-A57 típusú 64 bites chipjén alapulnak. A Baikal rendszerchipek 28 nanométeres gyártási eljárással készülnének, majd 2016-tól átállnának a 16 nanométeres gyártási eljárásra. A chipek később már 16 processzormagot fognak tartalmazni és ezek kerülnének az orosz hivatalok jövőbeli PC-ibe és mikroszervereibe. Az ITAR-TASZSZ információi alapján Oroszország évente 700 000 PC-t és 300 000 szervert vásárol 500 millió, illetve 800 millió dollárért.

A projekt hátterében az áll, hogy az orosz állam a jövőben nem akarja az AMD és az Intel termékeit használni. A PC-kre és mikroszerverekre Linux kerülne. A Baikal System-on-Chipeket a T-Platforms orosz szuperszámítógép-gyártó leányvállalata, a Baikal Electronics készítené, de külföldi üzemekben. A T-Platforms rendelkezik telephelyekkel Tajvanon és Németországban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Liquido #11
    Ez is olyan lesz mint a Lada, nagyjából úgy néz ki, működik, de amúgy egy rakás kaki... :)
  • zola2000 #10
    Kihagytad a legtöbb darabot eladó mediateket, az van az összes olcsó droidban.
  • halgatyó #9
    Hát igen. Az emberiség fejlődése leállna, ha nem lenne némi harcias szembenállás.
  • MsUser #8
    Várjuk ki a végét, mi is a valós cél.!?
    Vagy nehogy meglepődjünk ha karácsonykor akcióban a Samsung mellett, Saválló acélból készült 16 magos X64-es "Baikal" telefonok lesznek féláron!
  • duke #7
    "A projekt hátterében az áll, hogy az orosz állam a jövőben nem akarja az AMD és az Intel termékeit használni."

    Na meg kitudhatja, hogy az amcsik milyen lehallgato beredezeseket epitenek a proceszoraikba.
    Nehezen hiszem, hogy az amcsi titkosszolgalatok nem probaltak mar meg, ravenni az intel-t amd-t, hogy epitsenek be valamilyen speci mikrokodot a cpu-kba.
  • sanyicks #6
    hát ezt nagyon benézted... igen vannak akik legyártják a licenszelt processzort, de vannak akik az utasításkészletet licenszelik, és saját cpu magokat terveznek (quallcomm, nvidia, samsung)
  • Tetsuo #5
    Ja, ja. Ez az első lépés, de ha van rá kellő kereslet, akkor pénz is, így simán összejön a fejlesztőcsapat. 10-15 év múlva - ha lesz még Oroszország - lehet tényleg saját proci.
    Addig meg az ARM is megteszi. ;-)
  • Vol Jin #4
    Min lepődnénk meg?
    Ez nem igazi fejlesztés, hanem az ARM-től kapott tervekből legózás. Aki ARM chipeket fejleszt az az ARM. Az összes többi csak licenceli, és nagyjából annyiban merül ki a fejlesztésük, hogy kérek bele még cache-t, és a két mag közötti busznak meg legyen amakkora a sávszélessége, és még 16 DSP modult bele.
  • musichunter65 #3
    no csak várjuk ki a végét nehogy azután meglepődjünk!!
  • Dallasbird #2
    Nem értem a "rosszindulatodat a ruszkikal szemben,már megvan az amerikai gyár,a nasa léghajótesztelő hangárja,ott tuti kifér már egy 3.5 magos orosz microproceszor is xD