Berta Sándor

Az Apple után az Amazon adózását vizsgálhatja az EU

A kaliforniai konszern elleni követelések csak az első lépést jelentették.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kijelentette, hogy nem csupán az Apple adózási gyakorlatát fogják megvizsgálni. Az amerikai társaságok nagyon jó üzleteket kötnek az EU területén, azonban a helyi szabályokat már nem igazán szeretik figyelembe venni. Ennek mindenképpen véget akarnak vetni.

"Egyáltalán nem én vagyok a legnagyobb hatalmú nő Brüsszelben, nem én vagyok ugyanis az a személy, aki kitalálta az európai uniós versenyjogot. A szabályok 1958-ig nyúlnak vissza. Az Európai Unió alapítóatyáinak már akkor eszükbe jutott, hogy gondoskodjanak a tisztességes versenyről Európában és hogy megakadályozzák, hogy egyes vállalatok többet profitáljanak az adófizetők pénzéből, mint mások. Én mindenesetre nagy privilégiumnak tartom, hogy ezt a pozíciót öt éven át betölthetem" - fejtette ki a politikus. Az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa hozzátette, hogy az Apple után további amerikai óriáscégek ellen indíthatnak eljárást azok adózási gyakorlata miatt. A célpontjaik között van az Amazon és a McDonald's mellett számos más vállalkozás is. Az ugyanakkor egyelőre nem biztos, hogy e cégek ellen valóban indul-e majd eljárás vagy sem.

Vestager szerint az, hogy ezek a társaságok az EU célkeresztjébe kerültek, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szervezet direkt kiválasztotta volna azokat. A múltban például főleg európai piaci szereplőknek kellett az illegális támogatásokat visszafizetniük. Az, hogy most az amerikai vállalatok ellen indítanak eljárásokat, az annak köszönhető, hogy új információk merültek fel azokkal kapcsolatban. Az Apple esetében például az információk egy szenátusi meghallgatáson derültek ki.

Az Európai Bizottság következtetése szerint Írország indokolatlan adóelőnyt nyújtott az Apple-nek, amelynek összege a 13 milliárd eurót is elérheti. Az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok szerint ez jogellenes, mivel így az Apple más cégeknél lényegesen kevesebb adót fizetett. Írországnak ezért vissza kell fizettetnie a jogellenes támogatást. Az Európai Bizottság már 2014 júliusában górcső alá vette az Amazon adózási gyakorlatát is és azt, hogy milyen megállapodást kötött Luxemburggal. Ezt követően 2014 októberében újabb vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a luxemburgi adóhivatalnak az Amazonnal kapcsolatos korábbi döntései mennyire vannak összhangban az Európai Unió előírásaival.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • j0nNyKa #1
    teszt