Berta Sándor

Munkába állt az első robotzsaru

Az egység a kaliforniai Palo Altóban kezdett járőrözni, és nem rendfenntartóként, hanem csupán figyelő szemként funkcionál.

A Knightscope az első robotzsaru a világon, amely hivatalosan szolgálatba állt. Az eszközből két modell érhető el jelenleg: a K3 és a K5 típusú. Az egységet számos szenzorral szerelték fel és ezáltal képes kikerülni a járókelőket. Csak akkor van probléma, ha az emberek gyorsabban reagálnak a robotnál.

Stacy Dean Stephens egykori rendőr alapította meg a Knightscope nevű startupot azért, hogy a korszerű technológiákon alapuló megoldásokat kínáljon a rendőrség számára. Az azonos nevű robotzsarut ellátta nagy felbontású infrakamerával és más szenzorokkal. Az egység az emberekkel képes beszédfelismerés segítségével kommunikálni, meghallja a különböző zajokat, például a betörő üveg hangját és olyan szoftverrel rendelkezik, amely percenként 300 rendszámot tud beolvasni és az azokkal kapcsolatos adatokat is feldolgozza.


Van fehér-, szürke- és feketelista. Az utóbbin azok nevei, rendszámai és információi szerepelnek, akik bírósági döntések alapján nem tartózkodhatnak bizonyos területeken. Ilyen lehet például egy egykori alkalmazott, aki haraggal vált el a volt munkahelyétől vagy egy távoltartási végzést kapott elvált férj. Amennyiben valaki mégis megjelenik, akkor a Knightscope tájékoztatja a hatóságokat és riasztja a legközelebbi rendőröket.

A robot kinézetének célja, hogy az emberek jobbak elfogadják. A fejlesztők nem akartak olyan eszközt készíteni, amely megrémiszti a kisgyerekeket vagy az időseket. Az egységnek nincsenek fegyverei, de tud riadót fújni és a GPS-nek köszönhetően a bevetési erőket is azokra a pontokra irányíthatja, ahol szükség van rájuk, emellett erősítést is hívhat, ha például megtámadták.

Az eddigi reakciók alapvetően pozitívak. Sokan készítenek szelfiket a robottal és a sikerre jellemző, hogy már nem csupán Palo Altóban teljesítenek szolgálatot ilyen eszközök, hanem a Szilícium-völgy más részein is. A gyártó egy bérlési konstrukció keretében kínálja a robotot. A költségek óránként 7 dollárt tesznek ki és ez jóval kevesebb, mint amennyibe egy rendőr kerül. Ugyanakkor a fejlesztők hangsúlyozták, hogy a robotzsaru sosem helyettesítheti az igazit, ráadásul nem is elég ügyes és gyors például valakinek az üldözéséhez és elfogásához. Hiányosságai között van, hogy nem tud lépcsőt mászni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)