Berta Sándor

Összefogás a zsarolóvírusok áldozataiért

Több szervezet és biztonsági cég fogott össze, hogy segítsen a bajba jutott felhasználóknak.

A holland rendőrség, az Europol, az Intel Security és a Kaspersky Lab egyesítette erőit, s elindították a No More Ransom nevű kezdeményezést. Az új projekthez tartozó www.nomoreransom.org honlapon a zsarolóvírusok áldozatai kaphatnak információkat, segítséget, tanácsokat a kártevőkkel és az azok által titkosított fájlokkal kapcsolatban. Megtudhatják továbbá azt is, hogy a zsarolóvírusok hogyan működnek és miként védekezhetnek ellenük.

A zsarolóvírusok célpontjai az esetek többségében személyes eszközök, de az elmúlt időszakban egyre több vállalat és állami hálózat is az ilyen támadások célkeresztjébe került. A Kaspersky Lab adatai alapján a titkosító kártevők által támadott felhasználók száma tavaly 131 000 volt, míg az idén eddig már 718 000. Ez 550 százalékos növekedést jelent.

A projekt különböző eszközöket is kínál, egyelőre négy ilyen megoldás érhető el a különböző kártevőtípusokhoz, ezek között van a Shade is. Az Intel Security és a Kaspersky Lab 2014 óta több mint 27 000 Shade támadási kísérletet hiúsított meg. A legtöbb fertőzésre Ukrajnában, Oroszországban, Németországban, Ausztriában és Kazahsztánban került sor. Számos fertőzést regisztráltak Franciaországban, Csehországban, Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban. A kutatóknak sikerült egy különleges eszközt kifejleszteniük, amely több mint 160 000 titkosítást feloldó kódot tartalmaz.

Wilber Paulissen, a holland rendőrség nemzeti bűnügyi vizsgálati részlegének igazgatója kijelentette, hogy ők egyedül nem tudnak a kiberbűnözés és különösen a zsarolóvírusok ellen küzdeni. Ez a harc a rendőrség, az igazságszolgáltatás, az Europol és az IT-vállalatok közös felelőssége, s közösségi erőfeszítések szükségesek, ezért nagyon örül az Intel Security és a Kaspersky Lab munkatársaival megvalósított együttműködésnek. Közösen mindent el fognak követni azért, hogy megzavarják a bűnözők pénzszerzési modelljeit és visszaadják az adatokat a jogos tulajdonosoknak, anélkül, hogy az érintetteknek pénzt kelljen fizetniük.

Jornt van der Wiel, a Kaspersky Lab globális kutató- és elemzőcsapatának biztonsági kutatója közölte, hogy a zsarolóvírusok készítői komoly bevételekhez jutnak és ezek a programok hozzájárulnak az alvilág megerősödéséhez. Ezáltal egyre több "játékos" jelenik meg és egyre több a támadás. Csak akkor változtatható meg a helyzet, ha a biztonsági szakemberek és vállalatok koordinálják az erőfeszítéseiket ebben a harcban. A kikódolóeszközök elérhetővé tétele csak az első lépés a helyes irányba. Abból indulnak ki, hogy ha kiterjesztik a projektet, akkor ahhoz hamarosan egyre több társaság és bűnüldöző hatóság csatlakozik majd más országokból és régiókból.

Raj Samani, az Intel Security európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős műszaki igazgatója hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés megmutatja a állami-magán kooperációk értékét. Ez az együttműködés túlmutat a tudás és a tapasztalat megosztásán, az emberek felvilágosításán, mert az áldozatokat támogatják az adataik helyreállításában. Azzal, hogy lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy ismét hozzáférhessenek a rendszereikhez, megmutatják nekik, hogy tehetnek valamit és nem kell pénzt fizetniük a bűnözőknek.

Wil van Gemert, az Europol műveleti igazgatóhelyettese mindezt azzal egészítette ki, hogy néhány év alatt a zsarolóvírusok az egyik legnagyobb problémává váltak az európai uniós bűnüldöző hatóságok számára. Egy olyan problémáról van szó, amely a polgárokat, a gazdaságokat, a számítógépeket és a mobil eszközöket egyaránt érinti. A bűnözők egyre bonyolultabb technikákat fejlesztenek ki, hogy a lehető legnagyobb hatással legyenek az áldozatok adataira. A No More Ransom program és az ahhoz hasonló kezdeményezések megmutatják, hogy a helyes út a tudás és a tapasztalat megosztása, valamint az, hogy a különböző cégek és hivatalok egyesített erővel vegyék fel a harcot a kiberbűnözés ellen. Arra számítanak, hogy sok embernek segíthetnek abban, hogy visszaszerezhessék az ellenőrzést az adataik fölött, egyúttal pedig felvilágosíthassák a lakosságot arról, hogyan tartsák távol a készülékeiktől a kártevőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • stremix #14
  A cikkben említett weboldalt blokkolta a mozilla miután küldeni akartam fertőzött fájlokat. Nem megbízható a tanúsítványa... Érdekes.
 • ostoros #13
  Ez így van. Még Wikipédiából is érdemes az angol verziót használni, pedig az nem egy nagyon specifikus portál.
  Még magyar történelemmel kapcsolatban is mindig megnézem az angol verziót is, ha van.
 • Tinman #12
  Ha annyira tud valaki végezzen el egy k. főiskolát, tanuljon meg angolul, mert az egy vicc, hogy 2016-ban egy programozó nem tud angolul és máris verheti a Bahamákon.

  A hsz-ed teljesen komolytalan volt, főleg annak fényében, hogy azok akik írták ezeket a szarokat nem nyomorognak, hanem egyszerűn még több és több pénz kell nekik...
 • Skylake #11
  Briliáns, témába vágó hozzászólás, köszönjük Emese. Épp csak a gyíkemberek, a kemtrél, a NY-Tel Aviv tengely, meg a szabadkőművesek hiányoznak belőle.

  Hát igen, az angol és egyben az IT hírek követése abszolút alap, és szép lassan egyre inkább azzá lesz. Teljesen mindegy milyen melót végez valaki.
 • gforce9 #10
  Elég szomorú, hogy nem beszélsz angolul. Ez alapkövetelmény informatikában. Én is beszélek, pedig én csak egy koszos mezei szervizes vagyok. De mindig van mit tanulni és azt elsősorban angol fórumokon lehet megtenni. Mert nálunk, még a nevesnek kikiáltott oldalakon is elsősorban megmondóemberek vannak a legtöbb esetben nagyon hiányos tapasztalattal. A mainstreamet szajkózzák és kész, háttértapasztalat nélkül. Ha problémába futok amivel nem találkoztam, eszembe se jut emiatt magyar fórumokat olvasgatni, mert elkeserítő.

  Tanulj meg angolul, mert így az IT tudásban is le fogsz maradni és később ez már behozhatatlan lesz.
 • gothmog #9
  A gépet/adatokat/böngészőt meg lehet védeni, a biztonságos nethasználatot meg meg lehet tanulni. Sőt alapszinten elég lenne egy kicsit gondolkodni kattintás előtt. És ezen a ponton már borul is a sok egységsugarú júzer it-biztonsága.
 • gothmog #8
  Úgy-úgy! Az a kibaszott világ a hibás, az!
  Nem.

  Csak szépen kiállítottad magadról a bizonyítványt, ahogy elsírtad itt a téged ért sérelmeket. Ó tudom, persze, nem magadról beszéltél. Tudom.
 • morguldae #7
  Ja nem szép dolog ez a vírus, de ha esetleg az otthon ülő és unatkozó programozókat foglalkoztatnák értelmes munkahelyeken értelmes fizetésekért akkor nem azzal foglalkoznának, hogy a világot szívassák, hanem felvennék értelmes munkájukért az értelmes fizetésüket és abból a Bahamákon lóbálnák a lábukat. De amíg nem fizetjük meg, nem alkalmazzuk azokat akik dolgoznának, hát mit is csináljanak otthon munkanélküli unalmukba-megpróbálnak pénzhez jutni azzal amihez értenek. Ha nem kell senkinek a tudásuk, akkor majd ők megmutatják másképp... Magyarországon kevés az informatikus??? Buruhahah lókakit kevés. Csak ahhoz hogy felvegyenek munkahelyre beszélj jól angolul, legyen egyetemi végzettséged, senkit nem érdekel, hogy egyébként értesz a dologhoz.... De nincs papír, nincs angol tudás... nincs munkahely. Ha angol tudásom lenne nem lennék már ebbe a politikus haveri kör által uralt tolvaj gyarmati országban! De mivel nem beszélek angolul informatikusként otthon ücsörgök. És máshol is ez van. Így van aki megpróbál ezt azt van aki meg csak szimplán éhezik. Minek akkor csodálkozni ha hemzseg a net az ilyen vírusoktól???? Értelmes életet kell biztosítani az embereknek akkor majd nem azzal foglalkoznak hogyan csesszenek ki a másikkal és hogy jussanak végre egy kis pénzhez.
 • Skylake #6
  Ennyi. Ehhez nincs mit hozzátenni. A biztonság senkit sem érdekel, csak a feature-k halmozása. A biztonság nem trendi. Nem látványos.

  Ez az egész olyan, mint amikor Gamer Öcsi összerakja a gamer gépet. Gamer alaplap, gamer vidkari. Van benne neon is, öt színben, hagy vakuljanak a ruppótlan haverjai. Gamer Öcsink játszik, meg utána veri a kis f*szát a pornhubon, leszabályozási fordulatszámon rángatva, háromszor egymás után, míg végül már csak luftot nyom, fel sem áll a vasa mellől. Aztán, a szép idők után beüt a gond: a kib*szott gamer konfigból egy dolog nem volt minőségi: a tápegység. A tápegység az a része egy PC-nek, ami tök érdektelen első látásra. Gamer Öcsi a processzorra, ramra, videokártyára veri magát, illetve ezek segítségével polírozza a bohócot, amikor nem valami FPS-el tornáztatja a kis agyát, vagy 3DMark-al méregeti a vackait. Viszont amikor a minőséget nélkülöző táp eldurran, és viszi magával netán az egész gamer konfigot, akkor tanulja meg Gamer Öcsi is, hogy mi a biztonság szerepe - jelen esetben az elektromosáram-ellátás biztonságáé a felsorolt komponensek számára.

  Hasonló tanulási folyamat lesz az internet világában is, ha érted a párhuzamot.
 • Tinman #5
  Marhaságot mondtál. Sem az MS, sem a Google nem titkosítja az adataid és nem kér értük váltságdíjat... qrvára nem egy liga. Ráadásul megválaszthatod, hogy MS terméket vagy pl. Linux disztrót használsz és a google-t is totálisan kizárhatod az életedből.
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.07.27. 09:34:30