Berta Sándor

Ezúttal a kijevi repülőteret érte hackertámadás

Az akció az ukrán főváros fő repülőtere ellen irányult, egyértelműen Oroszország áll a háttérben.

A Reuters tudósítása alapján a Boriszpili nemzetközi légikikötő IT-rendszereiben annak a kártevőnek a nyomait találták meg az IT-biztonsági szakemberek, amelyik korábban az ország áramellátóinak a hálózatait is támadta. Ez a repülőtér bonyolítja az ukrán nemzetközi légi forgalom 62 százalékát. Másfél héttel ezelőtt írtunk arról, hogy kibertámadás okozott áramszünetet Ukrajnában, az alkalmazott kártevő a BlackEnergy volt. Az esetre még decemberben került sor Ivano-Frankivszk közigazgatási egység területén. Az áramszünet három regionális áramellátó rendszereit érintette és több százezer háztartásban okozott problémákat. Az akciókat akkor és most is Oroszország területéről hajtották végre.

A repülőtér üzemeltetői még időben felfedezték a kártevőt, ezért nem tudott komoly károkat okozni. A támadás a légi forgalom irányításáért felelős hálózatot érintette. Az akcióban az elkövetők a BlackEnergy programot használták. Andrej Lisenkó, az ukrán fegyveres erők egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a támadást egy Oroszország területén található irányítóközpontból hajtották végre. A kiberveszélyek kivédéséért felelős ukrán hivatal (CERT-UA) arra szólította fel a rendszergazdákat, hogy legyenek körültekintőek és vizsgálják meg a veszélyeztetett rendszerek adatforgalmát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • syn7h37ic #3
  +1
 • hungi #2
  ...vagy csak a "minden hónapra egy oroszellenes hír" aktuális kiadását olvashattuk.
 • CRMessen #1
  "A kiberveszélyek kivédéséért felelős ukrán hivatal (CERT-UA) arra szólította fel a rendszergazdákat, hogy legyenek körültekintőek és vizsgálják meg a veszélyeztetett rendszerek adatforgalmát."
  Ezeket az odamondásokat mindig úgy bírom. 1) Mintha eddig nem lettek volna körültekintőek (elvégre megfogták a "támadást", vagy mi) 2) Mintha eszükbe sem jutott volna megvizsgálni a kritikus rendszereket, amit valószínűleg folyamatosan tesznek, ezért sikerült az 1-es pont.
  Ez olyan, mint amikor egy ácstól, aki éppen egy alátámasztást rak össze egy tető alá, azt kérik, hogy nézze már meg, hogy le fog-e szakadni a tető. Rohadtul két lépéssel előrébb jár már, de az okoskodók majd jól megmondják neki, mit kell tennie.

  Bocs a kifakadásért