Berta Sándor

Minden tizedik zsarolóvírus a cégeket támadja

A kártevők célpontjai a jövőben egyre inkább a vállalatok lehetnek.

A Kaspersky Lab tanulmányában kimutatta, hogy a jogi személyek egyre vonzóbb célpontok a titkosító zsarolóvírusok készítői és használói számára. Egyetlen esztendő alatt a hatszorosára nőtt az üzleti szféra ellen végrehajtott zsarolóvírusos támadások száma. Az elsődleges célpontok a kis- és a közepes vállalkozások.

Amíg 2014 áprilisa és 2015 márciusa között még csupán 27 000 zsarolóvírusos akciót regisztráltak a szakemberek, addig 2015 áprilisa és 2016 márciusa között már 158 000 ilyen támadásra került sor. A Kaspersky Security Network adatai alapján ezek közül minden tizedik irányult cégek ellen. Konsztantyin Voronkov, a Kaspersky Lab végponti termékmenedzsmenti vezetőjének elmondása szerint a titkosítóprogramok jelentette fenyegetés folyamatosan növekszik. A szervezeteknek a digitális zsarolások miatt nem csupán a pénzük elveszítésével kell számolniuk, hanem azzal is, hogy az adatok helyreállítása is lassíthatja vagy akadályozhatja a működésüket.

A zsarolóvírusos támadások érkezhetnek az interneten keresztül, e-mailben, szoftverhibákat kihasználva vagy USB-eszközökön. Legjobb védekezés - ahogy eddig is - az alkalmazottak oktatása, azaz hogy ne nyissanak meg ismeretlen feladótól származó és csatolt fájlokat tartalmazó elektronikus leveleket, kerüljék a káros tartalmakat megjelenítő honlapok meglátogatását és ne csatlakoztassanak USB-eszközöket az olyan számítógépekhez, amelyekre nincsenek feltelepítve a megfelelő biztonsági szoftverek.

A Kaspersky Lab alapvető problémának tartja, hogy az adatok elvesztése, még ha csak kis időre is következik be, komoly veszteségeket okozhat és az egész cég működését leállíthatja. Amennyiben az adott vállalat nem tett megfelelő óvintézkedéseket a fontos információk biztosítására, akkor csak a bűnözők által elküldött kód jelentheti az egyetlen esélyt a fájlok visszanyerésére. De még ez sem garantálja a teljes helyreállítást és előfordulhat az is, hogy a fizetés ellenére is törlődnek az adatok. A legjobb védekezés ezért az alapvető biztonsági szabályok betartása. Ezek közé tartozik a biztonsági szoftverek, az operációs rendszer, a böngésző és minden más alkalmazás folyamatos frissítése, valamint a biztonsági mentések készítése és elhelyezése különböző adattárolókon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!