Berta Sándor

A kalózkodás növeli a letöltések számát

A fájlcserélés miatt több a letöltés, viszont ezzel párhuzamosan csökkennek a lemezeladások.

Jonathan Lee, a Queen's Egyetem doktorandusza a Purchase, Pirate, Publicize: The Effect of File Sharing on Album Sales című elemzésében kifejtette, hogy a fájlcserélés statisztikai szempontból jelentős, de gazdasági szempontból enyhén negatív hatással van a legális zenei értékesítésekre. Ugyanakkor ez elsősorban a lemezeladások esetében igaz, a legális digitális letöltések száma némileg növekedett. Ebből a jelenségből főleg a második vonalba tartozó művészek profitálnak.

Lee úgy vélte, hogy a fájlcserélés elméletileg képes lenne háttérbe szorítani a legális értékesítéseket. A szájról-szájra terjedő marketing növekvő eladási számokat eredményez és a fájlcserélés miatt elsősorban a sztárok digitális eladásai növekednek. A kevésbé ismert művészek esetében inkább negatívan hat ez a jelenség, míg az ismeretlen előadókat kifejezetten hátrányosan érinti és ők komoly bevételkiesést szenvednek el. A fájlcserélés a kevésbé ismert zenészeknek és énekeseknek csak akkor segít, ha valóban tehetségesek.

Lee összesen 250 000 zenei albumot és 4,8 millió letöltést elemzett ki és ezután jutott arra a megállapításra, hogy a fájlcserélés valójában kétélű fegyver. Fontos viszont, hogy a feldolgozott adatok 2008-ból származnak, azóta mind a fájlcserélők tevékenysége, mind a zeneipar megváltozott. Az elmúlt időszakban például jelentős mértékben nőtt a legális zenei ajánlatok száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #11
  Kamuhír.
 • Vata111 #10
  Azokra a bohócokra gondolsz akik a 1990-es/2000-es években felléptek az ország összes lángos/szalonna/sörfesztiválján?
 • Zombee #9
  Amúgy valaki összeszámolta már, összesen mennyi lemezt adnak el a nagyok? Sokkal több "sztár" van, sokkal több lemez jelenik meg, mint 10, 20, 30 éve, jobban megoszlik a vásárlóközönség.
 • Cyberdog #8
  Akkor, Te még lemaradtál a tátika korszakról. :)
 • Sith #7

  Utoljára szerkesztette: Sith, 2016.01.28. 22:47:54
 • montyx #6
  mindőtöknek igaza van, de azért én nem sajnálom a pénzt a spotify előfizetésre. ennyit megér, ha már dolgozik az ember
 • Vata111 #5
  "A fájlcserélés a kevésbé ismert zenészeknek és énekeseknek csak akkor segít, ha valóban tehetségesek."
  Most kapaszkodjatok, meg, ha nem lenne torrent, akkor is csak a valóban tehetségesek tudnának lemezeladással, koncertekkel pénzt csinálni!. Ez van.
 • bobijub #4
  igen, ezért szoktam teljesen irracionálisnak minősíteni azt, amikor egy hülye hörcsög által összeszedett hatalmas lopottszoftver vagy lopottzene gyűjtemény eredeti bolti értékét veszik alapul és úgy határozzák meg az okozott kárt. szerintem pedig az okozott kár annyi, amennyit az adott hülye hörcsög lopottszoftver- és lopottzene gyűjtögető akkor költött volna zenére és vagy szoftverre, ha egyáltalán nem lett volna semmilyen lehetősége hozzájutni a lopott változathoz.

  és még egy. a zeneipar köszöni szépen, él és virágzik (az egy új fejlemény, hogy a zeneipar bevételein belül a konkrét albumeladások és a konkrét dalelőadások aránya jelentősen visszaesett), de az egész zeneipar bevételvisszaesését egyáltalán nem lehet csupán a tolvajlásnak minősíthető letöltés számlájára írni, hiszen a zeneipar bevételcsúcsához képest azóta rengeteg új, a felesleges idő haszontalan eltőltésére bevethető tevékenység alakult ki, aki fejhallgatóval a fején térhatású hanggal játszik, annak a játszással eltöltött időhöz nincs szüksége zenére, ehhez az időhöz nem fog zenét beszerezni, sem fizetőset, sem lopottat, aki éjjel-nappal sorozatcsatornát néz a magyarországihoz képest esetleg huszonötször nagyobb választékot kínáló kábeltévéjéből, annak sincs szüksége az így eltöltött időhoz zenére, az sem szerez be ehhez az időhöz zenét. satöbbi satöbbi
 • tom_pika #3
  Ez hatalmas igazság! És nem hiszem, hogy ezt is bele szokták kalkulálni az ilyen kimutatásokba.
 • Zombee #1
  Ó istenem, majdnem 10 éves adatokból 2016 elején felmérést publikálni, mikor évente változik a világ és a trendek. 2008-ban alig volt digitális terjesztés. A tehetségtelen előadók meg amúgy is keressenek más munkát maguknak.