Berta Sándor

3D nyomtatott kerekes széket kapott egy kutya

A Luisa nevű ebnek hiányoznak a mellső lábai. A terveket elérhetővé tették a világhálón, hogy más állatokon is lehessen segíteni.

A kutya eleve így született, Manuel Tosché és Petra Rapp fogadta be. Akkor figyeltek fel rá, amikor éppen Olaszországot járták. A riedhauseni család mindenképpen megoldást akart találni a problémára és javítani akart az új családtag helyzetén, ezért egy idő után egy különleges kerekes széket készítettek az állatnak. A széket Tosché és Rapp fia, valamint annak barátnője közösen tervezte meg, az egyes elemeit 3D-nyomtatóval készítették el. Tosché és Rapp birtokában van egy 3D-nyomtatók fejlesztésére és gyártására szakosodott cég. Amennyiben az eb nagyobb lesz, akkor új kerekes széket kap.


Alexander Stefas, a darmstadti FabLab munkatársa szerint a 3D-nyomtatási technológia különösen a testreszabható alkatrészek megalkotásához kiváló. A laboratóriumot a Fabbing and Founding nevű kutatóprojekt keretéken hozták létre, s 3D-nyomtatókat, szkennereket és más eszközöket tesz elérhetővé azért, hogy a barkácsolók, kutatók és programozók közösen dolgozhassanak. Martin Kramer, a Gießeni Egyetem professzora úgy vélte, hogy a technológia az állatok gyógyításában is hasznos lehet, ahhoz azonban még sok időnek kell eltelnie, hogy Európában valóban elterjedjen és ne csak egyedi esetekben alkalmazzák. A 3D-nyomtatás a bonyolult töréseknél jelent valódi innovációt, ezeknél ugyanis az implantátumok méretre készíthetők el.


Stefas kiemelte, hogy a 3D-nyomtatást nagyon sok területen lehet alkalmazni, de a kérdés az, hogy hol ésszerű. A probléma a következő: egy váza kinyomtatása például nyolc órát vesz igénybe, két vázáé már értelemszerűen 16 órát. Ez a technológia legnagyobb hátránya a hagyományos gyártással szemben. Stefas abszurdnak nevezte, hogy a 3D-nyomtatást csak néhány éve használják, ugyanis a kapcsolódó első szabadalmak 1986-ból származnak. A műanyagokon, a fémeken, a polimereken, a porcelánon vagy akár a csokoládén alapuló tárgyak egyaránt kinyomtathatók.


Tavaly a Derby nevű eb igazán különleges karácsonyi ajándékot kapott néhány szakembertől. A kutyának a születésétől kezdve elváltozott mellső lábai voltak és nagyon szenvedett emiatt, azonban gyakorlatilag új életet kezdhetett és visszanyerte a mozgásszabadságának jelentős részét azután, hogy a 3D Systems cég néhány munkatársa elkészítette a személyre szabott protéziseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!