Berta Sándor

"Twitterező" fák jelzik a klímaváltozás hatásait

A Streess nevű európai kutatóhálózaton belül négy éven át tanácskoztak genetikusok, ökofiziológusok és növényökológusok arról, hogyan hat a klímaváltozás a kontinens növényvilágára. A kutatók szeretnék új módszerekkel követni a folyamat hatásait.

Kathy Steppe növényökológus, a Genti Egyetem munkatársa szenzorokkal látja el a fákat, hogy megkaphassa azok legfontosabb jellemzőit és az értékek WLAN-kapcsolaton keresztül akár a világhálóra is felkerülhessenek. A szakember arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként érinti a növényeket a klímaváltozás. Az erre a célra szolgáló tesztterület Joachimsthalban, Berlintől 70 kilométerre északkeletre található. Az alkalmazott eszközök olyanok, mint az emberekre szerelt fitneszkarkötők és ugyanazt a célt is szolgálják.

A fő téma a fák vízgazdálkodásában bekövetkező változások felismerése. Andreas Bolte, az eberswaldi Thünen Intézet vezetője kijelentette, hogy a vízszállítás számít a fák fő szívverésének. Az erdőökorendszereket kutató intézmény szövetségi intézetként vesz részt a projektben. A vízelfolyásokkal és szárazsággal kapcsolatos jelek segíthetnek abban, hogy a fák ne száradjanak ki. Bolte szerint arra a kérdésre, hogy miként lehetne segíteni az erdőkön, nem létezik általános válasz. Ők az első lépést akarták megérteni, ami pedig annak kiderítése, hogy az egyes fafajták hogyan reagálnak a szárazságra.


A fák minden adatot továbbítanak, nem alkalmaznak szűrést. A projektnek köszönhetően mindenki láthatja, hogy a fák éppen milyen állapotban vannak, ez pedig fogékonyabbá teheti a téma iránt az embereket. Kiderült, hogy a lucfenyők nagyon érzékenyek, míg a tölgyek ellenállóak. A szakembereket az érdekelte, hogy az egyik fa miért birkózik meg jobban a nagyobb szélsőségekkel, míg a másik kevésbé. Csak a válasz megtalálása után tudnak beavatkozni és megoldást találni a problémára. Steppe hangsúlyozta, hogy a "twitterező tölgyek" éppen ezért a vizsgálatok egyik nagyon fontos elemét jelentik.

Belgiumban már hat, míg Hollandiában egy fa twitterezik. Steppe szeretné létrehozni a "twitterező tölgyek" egész Európát behálózó előrejelző rendszerét, ehhez azonban még nagyon sok fát kell ellátni szenzorokkal. A mobiltelefonokkal kommunikáló növények, twitterező fák, virágokat automatikusan nevelő csúcstechnikájú virágosládák egyébként nem számítanak újdonságnak: az Urban Farming néhány évvel ezelőtt New Yorkból és Kubából indult el hódító útjára, s az okostelefonokra, a mobil alkalmazásokra, a szenzorokra és a WLAN-hálózatokra épít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jkedzs #3
    D: WTF
  • Sir Cryalot #2
    ha más értelme nincs is, a kissé koravén gender fluid nénit most biztos elárasztja a többi gender fluid rajongója, ezen szerintem max a leleményességet lehet irigyelni :D
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.04.17. 10:23:06
  • kissssss #1

    Utoljára szerkesztette: kissssss, 2016.04.16. 16:29:03