Berta Sándor

Fenntartható irányba haladnak az IT-cégek

Rengeteg energiát zabálnak az egész világot kiszolgáló hatalmas szerverparkok, de egyre inkább megújuló erőforrásokat használnak.

A Greenpeace nyilvánosságra hozta a legújabb jelentését. A környezetvédelmi szervezet a dokumentumban dicsérte az Apple, a Facebook és a Google által elért előrelépéseket, amelyek hozzájárulnak a "zöld internet" kialakulásához, bírálta viszont az Amazont és annak Amazon Web Services nevű felhőrészlegét. A Microsoft lépéshátrányba került a Google-Apple duóval szemben, ennek oka, hogy egyre több számítógép-központot üzemeltet, de ezekkel kapcsolatban nem elég világos az energiaellátási stratégiája.


Az ágazat energiaéhsége nagyon meredeken emelkedik

A Greenpeace leginkább azokat az IT-cégeket támadta, amelyek még mindig a szénerőművekből nyerik a működésükhöz szükséges árammennyiséget, s túl kevés pénzt fordítanak a megújuló energiák használatára. Amennyiben a világhálót önálló államnak tekintjük, akkor a világ hatodik legnagyobb energiaigényével rendelkezne. Az egyre nagyobb energiamennyiségre elsősorban a felhőszolgáltatások iránti növekvő kereslet és a videostream-szolgáltatások (Netflix, YouTube stb.) növekvő népszerűsége miatt van szükség.

A Click Green Report 2015 adatai alapján egyedül az Apple nevezhető úttörőnek ezen a területen. A kaliforniai társaság igyekszik megvalósítani azt az ígéretét, hogy minden számítógép-központját 100 százalékban megújuló energiákkal üzemelteti. Ezzel a vállalat új kihívást és követendő példát állított az ágazat elé. Az első négyben van még a Yahoo!, a Facebook és a Google, melyeknél a megújuló energiák aránya 73, 49 és 46 százalék. A Greenpeace szerint különösen a Facebook ért el nagy fejlődést 2012 óta, mert sikerült rávennie az energiaellátókat, hogy nagyobb részben megújuló energiákból származó áramot termeljenek. A Google szintén erősen elkötelezett a téma iránt és komoly erőfeszítéseket tett, folyamatos előrelépést könyvelhet el, néhány régióban azonban meg kell kétszereznie az erőfeszítéseit, ott ugyanis az ellátási monopóliumok akadályozzák a megújuló energiákhoz való hozzáféréseket.


Ugyanakkor az Amazonnál csupán a teljes energiamennyiség 23 százaléka származik megújuló energiákból. Ez becsléseken és nyilvánosan elérhető információkon alapul, ugyanis az óriáscég nem hozott nyilvánosságra ezzel kapcsolatban konkrét számokat. Az Amazon tavaly novemberben úgy döntött, hogy hosszú távon átvált a megújuló energiákra, de az elhatározást tett nem igazán követte. Néhány európai államban, például Németországban az amerikai átlagnál sokkal nagyobb a megújuló energiák aránya, de a helyi közműcégek túl nagy mértékben fektettek be a hagyományos erőművekbe és ezért felerősítették az Európai Unióban a megújuló energiák és a nagyobb energiahatékonyság elleni lobbitevékenységüket.


Míg az egyes eszközök egyre energiatakarékosabbak, a hálózatok és a szerverközpontok egyre több áramot igényelnek

Az Apple elkötelezettségét az is mutatja, hogy a társaság a World Wildlife Fund (WWF) képviselőivel együtt a következő években 4000 négyzetkilométer területen akar Kínában fákat telepíteni, melyeket később a termékek csomagolásához használnák fel, illetve a helyi telephelyeit megújuló energiákkal látná el. Ebben a programban a Leshan Electric Power, a Sichuan Development Holding, a Tianjin Tsinlien Investment Holding, a Tianjin Zhonghuan Semiconductor és a SunPower Corporation a partnere. Közösen építenének fel két 20 megawattos napenergia-farmot, amelyek évente 80 millió kilowattóra megújuló energiát állítanának elő. Ez az árammennyiség 61 000 kínai háztartás ellátására lenne elég.

A beruházás során a vállalat minimálisra csökkentené az ökológiai következményeket és elsősorban a jakok legelőit védené, melyek fontosak a helyi gazdaságnak. Az Apple közleményében azt hangsúlyozta, hogy napjainkban a globális üzleteinek a 87 százaléka alapul megújuló energiákon és az új program közelebb viszi a céget azon ígérete megvalósításához, hogy ez az arány elérje a 100 százalékot.


Az Apple példásan teljesít

Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi kezdeményezésekért felelős alelnöke szerint az erdők is megújuló energiaforrások lehetnek, és a projektek egyúttal biztosíthatják, hogy megfelelő nagyságú erdőfelületet hozzanak létre a termékcsomagolásaik számára. Lo Sze Ping, a WWF China vezetője szerint az Apple szerepvállalása azt mutatja, hogy nem csupán társadalom, hanem a társaságok is profitálhatnak a környezetvédelemből, az erdőprogram pedig különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen Kína jelenleg a világ legnagyobb faimportőre. Az Apple nemrég Maine és Dél-Karolina szövetségi államokban vásárolt 9000 hektár erdőt. A gyártó az így megszerzett fákból készítené termékei csomagolóanyagait és megállítaná a klímaváltozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
  • M2 #3
    "mitől környezetbarát az, hogy valaki vesz egy erdőt"
    Ettől:
    "a következő években 4000 négyzetkilométer területen akar Kínában fákat telepíteni"

    "Ki a faszom mondja meg az elektronokról"
    Ha A ponton betáplál 20 MW elektront, akkor B ponton kivehet 20 MW zöld elektront. Így érthető?

    Máskor is szívesen segítek cikket értelmezni és gondolkozni.
  • VolJin #2
    Bullshit.
    Mitől lenne környezetbarát egy cég, ha az összes erőmű betáplálja az energiát a hálózatba, majd a serverfarmon rámutatnak a konnektorra, hogy az az elektron kérem, ződ.
    Ki a faszom mondja meg az elektronokról, hogy az most atomból, az szénből, amaz meg szélből van.

    A másik, meg hogy mitől környezetbarát az, hogy valaki vesz egy erdőt, meg egy papírgyárat, és nem mástól veszi a papírt?
    Ez csak szimplán üzleti döntés, hogy még a dobozon is ő keresden. Mert akkora a volumen, hogy egyedül elzart egy papírgyárat, és könnyebben tzd kapacitást tervezni. Nem kell agyfaszt kapnia, ha kijön egy új termékkel, hogy mibe csomagolja.
  • Tetsuo #1
    Sajnos az egész egy nagy csúsztatás. A fogyasztási ill. pazarlási adatok kiszámolásában alapvető dolgokat nem vesz figyelembe a cikk, de igazából egy vastagabb könyv nem lenne elég, hogy elmagyarázza az átlagnak vagy rávezesse a helyes nézőpontra - úgy el van b@szva minden.