Berta Sándor

Az interneten is látható lesz Szíria kulturális öröksége

Egy francia startup digitalizálja a veszélyeztetett helyi műemlékeket és könnyebbé válhat a régi iratok elérése és tanulmányozása.

Az elmúlt években a szíriai polgárháborúban számos felbecsülhetetlen értékű műemlék sérült meg vagy pusztult el, ezért egyre nagyobb szerepet kap a meglévő építmények feltérképezése, lefényképezése és digitalizálása. Több ilyen projekt is van, ezek egyike az Oxfordi Digitális Régészeti Intézet által létrehozott Million Image Database, amelynek keretében 2016-ig összesen 5000 darab 3D-kamerát osztanak szét a helyi aktivisták között, hogy így dokumentálhassák a különböző leleteket. Egy másik kezdeményezés, az American Schools of Oriental Research (ASOR) projekt.

Ezek sorába csatlakozik most az Iconem nevű cég, mely a Syrian Heritage nevű projekt keretében már számos történeti emlék 3D-modelljét készítette el. A program a helyi régészek és a szír régészeti hivatal segítségével valósult meg. Maamun Abdulkarim, a hivatal igazgatója kijelentette, hogy a Syrian Heritage lehetővé teszi Szíria kulturális örökségének megőrzését és megpróbálják megakadályozni a felbecsülhetetlen értékű épületek elpusztítását.

Az Iconemet 2013-ban alapította Yves Ubelmann régészetre specializálódott építész és Philippe Barthelemy pilóta. A műemlékekről drónokra szerelt kamerákkal készítenek felvételeket, majd azokból létrehoznak egy 3D-modellt. A digitális fotók mellett a munkát térképek, videók és interaktív anyagok is segítik. A szakemberek már megörökítették ilyen módon az utókor számára a damaszkuszi nagymecsetet, Ugarit romjait és a jablehi színházat. Az Iconem szakértői emellett digitalizálták a szír múzeumok értékes gyűjteményeit is. A projektet várhatóan májusra fejezik be.


Szintén a a kulturális örökség digitalizálását tűzték ki célul az amerikai Andrew W. Mellon Alapítvány és az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) munkatársai. A kutatási kooperációra a Pelagios projekt keretében kerül sor. Az együttműködés során az AIT szakértői hozzáférhetővé teszik az internettechnológiák területén szerzett tudásukat és a tapasztalatukat, hogy megkönnyítsék az értékes történeti anyagok online elérését és felhasználását.

Az újonnan kifejlesztett internetes eszközök segítségével az olyan anyagok is elérhetővé válnak, mint a több száz éves földi és tengeri térképek, iratok, függetlenül attól, hogy azok milyen nyelven (görög, arab, latin, kínai stb.) készültek vagy milyen forrásokból származnak. A szakemberek számára lehetőség nyílik arra is, hogy például összehasonlítsák egymással a térképeken és az iratokban szereplő szövegeket, földrajzi és városneveket, így nyomon követhető lesz, hogy miként változtak az idő folyamán ezek az elnevezések és a nyelvek. Alaposabban kutathatják majd a szakértők azt is, hogy mely nevek milyen formában és mikor lettek megemlítve először.

Az AIT által megalkotott innovatív adatfeldolgozó technológiák biztosítják az információk gyors és hatékony kinyerését, a valós idejű keresések végrehajtását és elemzését, illetve az összefüggések interaktív tanulmányozását. A Pelagios keretében kifejlesztett eszközök egy részét már 13 országban és 8 különböző nyelven alkalmazzák. A következő két esztendőben - a projekt új szakaszában - tovább építik ki a tudományos közösséget és azt szeretnék, ha a technológiák még jobban elterjednének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    Csak ott lesz látható.