Berta Sándor

Regénykiadáshoz is használható a netezők támogatása

Egy idős néni két világháborút is túlélt, és most a felhasználók segítségével, közösségi finanszírozással adja ki élete legemlékezetesebb történeteit.

A 102 éves Ella Balkow Mönchengladbachban él és felfedezte a közösségi finanszírozású (crowdfunding) platformokban rejlő lehetőségeket. Az idős hölgy szeretné kiadni az élettörténetét naptár formájában, és az ehhez szükséges összeget gyűjtötte össze ilyen módon.

"Pihenőt tartottam - nagyon forró nap volt. Kimerültek voltunk és nagyon piszkosak. Találtam egy fűvel benőtt területet a közeli út töltésén. Onnan jól meg tudtam figyelni egy távoli gazdaságot és azon gondolkodtam, hogy kérjek-e valami ennivalót az ottani parasztoktól..." Ez az Orosz tiszt című történet. A 102 éves néni unokája, Natalie szeretné megőrizni ezeket a visszaemlékezéseket, méghozzá egy naptárban. Minden hónaphoz tartozna egy kép és szöveg. Miután a naptár elkészítése meglehetősen sokba kerül, így úgy döntöttek, hogy a Startnext nevű közösségi finanszírozású platformon próbálják meg összegyűjteni a szükséges pénzt.


Ella Balkow Kelet-Poroszországban, Königsbergben, a mai Kalinyingrádban született. Röviddel az első világháború után került iskolába, amit egy kórházban alakítottak ki. Az elsősöket sérült katonák vették körül. Ez szintén egy olyan történet lesz, ami bekerül majd a naptárba. "Az unokám mindent elmagyarázott. Nagyon jónak találom a közösségi támogatáson alapuló működési elvet. Ma már amúgy is mindent az interneten keresztül végeznek az emberek" - ecsetelte a nagymama. A kitűzött 2000 eurós célt gyorsan sikerült elérni.

A 102 éves néni csupán az 1990-es években kezdte lejegyezni élete történetét. Eleinte írógépen írta a szöveget, de ez egy idő után túl megerőltetővé vált a számára. Ella Balkow és az unokája eldöntötték, hogy ha az összegyűjtött összeg egy része megmarad, azt felajánlják jótékony célra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!