Berta Sándor

Középkori Facebook, avagy amikor I. Miksa lájkolta Burgundiát

Vajon mi késztette az egyes nemeseket és uralkodóházakat az egymás elleni harcra vagy az együttműködésre? Ezt derítenék ki osztrák szakemberek.

A történészek a Mapping Medieval Conflicts (MEDCON) nevű projekt keretében egy különleges szoftver segítségével szeretnék lemodellezni a középkori konfliktushelyzeteket. A kutatók többek között arra kíváncsiak, hogy az egyes frakciók és uralkodóházak milyen viszonyban voltak egymással, s ezekből a kapcsolatokból előrejelezhetők-e a későbbi konfliktusok.

Johannes Preiser-Kapeller projektvezető hangsúlyozta, hogy a program célja a középkori Facebook megalkotása. Nemcsak a meglévő adatokat akarják digitalizálni és egy adatbázisban összegyűjteni, ugyanis a kutatási anyagok tanulmányozása közben új kérdések is felmerülhetnek. A használt szoftver segítségével összeköthetők egymással az egyes személyek és csoportok, valamint feljegyezhetők és földrajzilag is kimutathatóvá válnak a köztük lévő kapcsolatok.


A Bizánci Birodalom hálózati modellje a legfontosabb nemesek feltüntetésével, 1315 és 1321 között

Az információknak köszönhetően megtudható, hogy az egyes személyek és csoportok milyen szempontok miatt tartottak össze. Matematikai elemzések segítségével kideríthető az is, hogy a különböző szövetségek mennyire voltak tartósak. A szakemberek figyelembe veszik a korabeli dokumentumokat, például az okleveleket és a nemesek közötti szerződéseket. A történészek többek között górcső alá veszik a Keletrómai Birodalom 14. századi politikai frakcióit, az 1200-ban a német trón megszerzéséért zajló konfliktusok szereplőit, valamint azokat a csoportokat és szövetségeket, amelyek I. Miksa német-római császárt Burgundia megszerzésében támogatták. Ráadásul lehetőség nyílik majd a különböző kapcsolatrendszerek összehasonlítására is.

Az elmúlt években nagy adatmennyiséget digitalizáltak, de hiányoznak azok az eszközök, amelyekkel felismerhetők az adatok közötti összefüggések. A szakemberek ezért akarják továbbfejleszteni a MEDCON szoftverét, amelyet annyira felhasználóbaráttá tennének, hogy azt később bármely tudós egyszerűen használhassa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #7
    Ha alapos figyelemmel követed a topikot (s ez a hatodik hozzászólásnál azért annyira még nem egy megugorhatatlan feladat), magad is láthatod, hogy nem volt "zsidózás", maximum "antiszemitázás", ami azt sugallja, hogy volt zsidózás.
  • teddybear #6
    A Rockefellerek se zsidó származásúak, hanem protestáns család angol, német és skót-ír gyökerekkel..A Morgan család meg az Episzkopális Egyházhoz tartozik...Mint az közismert, bár ahogy nézem egyesek még ezt sem tudják...Mindegy, a mai zsidózás is meg volt, lapozzunk.
  • Sippie #5
    epic win :D
  • PrasCo #4
    Érdekes kísérlet, de némileg szkeptikus vagyok, ami azt illeti, hogy mennyire ad értékelhető eredményeket bonyolult, dinamikus és szerteágazó emberi kapcsolatok, érdekek, képességek és lehetőségek iwiw-es baráti hálóvá degradálása.
    Persze, ki tudja - lehet, hogy tényleg jó eredményeket ad a dolog, lehet, hogy én értem félre a szoftver és a modell képességeit és lehet, hogy valójában egyikről sincs szó, egyszerűen a várt eredmények vannak "túlhájpolva" ("ezekből a kapcsolatokból előrejelezhetők-e a későbbi konfliktusok").
    Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2014.10.04. 13:51:50
  • Archenemy #3
    Tehát akkor a fő bankár családok szerinted zsidók???
  • Montanosz #2
    meg antiszemita köcsögöket is))
  • paby88 #1
    vagány de csinálják meg a jelenkorit is és ne hagyják ki belőle a rócsild rókafeller morgen és egyéb családokat...