Berta Sándor

Idős felhasználók és a technika - várat magára az áttörés

Elvileg a fejlett technológia képes megkönnyíteni az idősek életét, de a valóságban még nem történt meg az áttörés.

Az elmúlt években rendkívüli mértékben nőtt azoknak a termékeknek a piaca, amelyek célja, hogy megkönnyítsék az idős emberek életét. A fejlesztők fantáziájának gyakorlatilag semmi sem szab határt. A termékkínálatban éppúgy megtalálhatók a nagy gombokkal és vészhelyzeti hívásindító funkcióval rendelkező okostelefonok, mint az integrált GPS-egységet tartalmazó cipők, amelyek elárulják a viselő tartózkodási helyét. Készültek intelligens gyógyszeradagolók, amelyek figyelmeztetnek a tabletták bevételére és okostelefonon keresztül állíthatók be. S akkor ott vannak még a házakhoz és lakásokhoz szánt szenzorrendszerek, amelyek a mozgásérzékelők segítségével kapcsolják fel vagy le a világítást, de jeleznek akkor is, ha a hűtőszekrény ajtaja túl sokáig van nyitva, vagy lekapcsolják a fűtést, ha a lakó kilép az ajtón.

A nyugdíjasok összességében nyitottak az új technológiák iránt. Egyre több idős embernek van internetelérése és okostelefonja. Pablo Mentzinis, a BITKOM szakmai szervezet egészségügyi szakértője azt nyilatkozta, hogy az öregedő társadalom és a vidéki területeken lévő növekvő orvoshiány miatt az egészségügyi adatokat mérő eszközök hasznos kiegészítést jelenthetnek, ennek ellenére nehéz helyzetben vannak a gyártók.


Az iparnak több problémával kell szembenéznie. A legnagyobb gond az, hogy az összetett intelligens lakásvezérlő alkalmazások, amelyekhez hálózatba kötött eszközök is kapcsolódnak, túlterhelik az embereket. Rolf Joska, a Gira nevű cég fejlesztője úgy vélte: nem az a kérdés, hogy mit lehet technikailag megvalósítani, hanem az, hogy a piac bizonyos megoldásokat elfogad-e. A vállalat több mint száz éve foglalkozik épülettechnikával.

Joska szerint a viszonylag egyszerű és könnyen megérthető termékeket jól fogadják a vásárlók, mert azonnal felismerik, hogy miként működnek. Népszerűek például a mozgásérzékelővel ellátott aljzatok, amik automatikusan érzékelik, ha valaki belép egy szobába, de azt is, ha elhagyja azt. Ilyen esetekben automatikusan leáll az áramellátás. Ezek az egyszerű, kis megoldások könnyen megismertethetők bárkivel. A társaság ügyfelei közölték, hogy nincs kedvük arra, hogy sokáig foglalkozzanak egy adott eszközzel. Egy terméknek egyszerűnek kell lennie, és fontos, hogy munkát takarítson meg, ne pedig plusz feladatokat okozzon. Azonban gyakran mégis az utóbbi valósul meg.

A mozgásérzékelő rendszerek például meglehetősen bonyolultak, hiszen a lakásokban elhelyezett szenzorok segítségével az adott személy minden lépése feljegyezhető és akár a mozgási profilja is készíthető. Amennyiben a mozgás eltér a megszokottól, azonnal riasztás küldhető. Egy ilyen technológiát bizonyos kor felett viszont már nehéz felfogni. Az ágazat már az 1990-es évek óta próbálja értékesíteni a lakásvezérlési rendszereket. Már akkor léteztek az első intelligens funkciók, de ezeket a fejlesztőknek gyorsan el kellett távolítaniuk, mert a felhasználóknak nem tetszett, hogy előírjanak nekik dolgokat. Az idősek különösen nem szeretik, ha megfigyelik őket.

További problémát jelent, hogy sok esetben az eszközöket használókat megbélyegzik. Joska ezzel kapcsolatban kiemelte: sokan nem akarják, hogy a barátaik és az ismerőseik megtudják például, hogy csak segítséggel tudnak belépni a fürdőkádba, ez számukra kínos ez a dolog. A nyugdíjasok különösen akkor tudnak elfogadni egyes megoldásokat, ha azok minden generáció tagjainak előnyöket jelentenek.

Az is előfordul, hogy a megoldások nem kiforrottak, ami jól észlelhető például a beszédvezérlés esetében. A mostani rendszerek még nem ismerik fel az összetett mondatokat, ezért a felhasználóknak meg kell tanulniuk bizonyos konkrét szavakat. Mindez pedig romló emlékezet mellett kivitelezhetetlen. Technikailag természetesen sokkal többre van már lehetőség, de a fejlettebb rendszerek még drágák. Ennek ellenére a piac a következő évtizedekben nőni fog, s ez elsősorban a demográfiai változásoknak köszönhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #2
    Igen, eleg jo film.
  • tomazin #1
    Ha valakinek megmozgatta a fantáziáját az első kép, akkor Robot & Frank c. filmből van.