Berta Sándor

Megegyezett a Sony Music és a VKontakte

Az orosz közösségi oldalt több zenei kiadó is beperelte korábban, most a Sony képviselőivel sikerült megállapodniuk.

A VKontakte ellen azért nyújtottak be a kiadók bírósági keresetet, mert a tagjai illegális módon gyakorlatilag probléma nélkül csereberélhetik egymás között a zeneszámokat és filmeket. A portál a legnagyobb orosz közösségi hálónak számít, tavaly szeptemberben került a Mail.ru csoport tulajdonába és sokkal több szolgáltatást kínál a felhasználóknak, mint például a Facebook. A képek mellett szinte bármilyen fájl is megosztható, így nem csoda, hogy a platform rövid idő alatt a szerzői jogilag védett zenék, sorozatok és filmek kedvenc gyűjtőhelyévé vált.

A tartalomipar szerint a VKontakte túl keveset tesz a szerzői jogsértések visszaszorításáért, ezért tavaly a Universal Music, a Warner Music és a Sony Music közös beadványt nyújtott be egy szentpétervári bírósághoz. A közösségi oldal vezetőinek azonban most sikerült peren kívüli megállapodást kötniük a Sony Music képviselőivel és a kiadó lemondott arról, hogy a jövőben jogi eljárásokat indítson a portál ellen.

Az egyezség további részletei nem szivárogtak ki, de a Torrentfreak arról számolt be, hogy a VKontakte módosítaná a jelenlegi zenei platformját és a mobil felhasználóknak is hozzáférést kínálna a tartalmakhoz. Amennyiben ez valóban megtörténik, úgy a VKontakte és a Sony Music még együtt is működhetne. A közösségi oldal - éppúgy, mint a Spotify - ingyenes és reklámokkal finanszírozott szolgáltatást egyaránt kínálna.

A mostani megállapodás ugyanakkor nem érinti a Universal Music és a Warner Music keresetét. A három kiadó közösen 50 millió rubel kártérítést követelt a közösségi oldaltól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!