Berta Sándor

Nem elsősorban az emberek miatt jön az 5G

2020-ban akár 25 Gbps sebességgel tölthetünk, de ebből inkább az ipar és a logisztika profitálhat. A globális 5G-szabvány még nem végleges.

Minden nagyobb távközlési cég bemutatott valamilyen újdonságot a Mobil Világkiállításon az 5G szabvánnyal kapcsolatban. Mivel a technológia kereskedelmi bevezetése várhatóan 2020-ban megtörténik, a piacvezető mobilszolgáltatók már belekezdtek a helyszíni tesztekbe. Az Ericsson prototípusai MU-MIMO (többfelhasználós, többantennás), valamint Massive MIMO (azaz igen nagy számú antennás) eljárást alkalmaznak a lefelé irányú adatsebesség növeléséhez, ezáltal 25 Gbps feletti letöltési sebességet prezentáltak Barcelonában. Ez azt jelenti, hogy a kézipoggyász méretű egyes prototípusok teljesítménye 40 LTE hordozóéval egyezik meg.


A milliméteres hullámhosszú sávok alkalmazásakor elengedhetetlen az antennanyaláb-követés: a prototípusok nyomon követik az adott eszköz pozícióját és mozgását, így képesek egy vagy több antennanyalábot az eszköz számára a legjobb irányból, valós időben odairányítani, ezáltal folyamatosan megbízható kapcsolat alakítható ki. Ezek az antennanyalábok több átviteli pontból is érkezhetnek.

A több Gbps sebességű adatátvitel nem csak az okostelefonok és mobileszközök terjedésével nagy ütemben növekvő adat- és videoforgalom jelentette egyre nagyobb terhelés kiszolgálására képes, hanem az otthoni vezetékes internetkapcsolat kiváltásra is alkalmas. Ulf Ewaldsson, az Ericsson technológiai vezetője kijelentette, hogy nagy hatással lesz az IoT (Internet of Things, vagyis a dolgok internete) által biztosított funkciókra is, hiszen lehetővé válik az újonnan kifejlesztett intelligens járművek és közlekedési rendszerek alkalmazása, a nehéz körülmények között üzemeltetett nehézgépek távoli irányítása, a távműtétek elterjedése, valamint az ember-IoT interakciók új szintjeinek kifejlesztése, beleértve a virtuális környezetekben való teljes elmerülést biztosító játékélményeket és kiterjesztett valóságot.

A célok meglehetősek ambíciózusak. Ahogy a menedzser fogalmazott: a világ minden eszközét össze akarják kötni a világ mindegyik felhőszolgáltatásával. Azt remélik, hogy az 5G globális szabvánnyá válik. A konszern számára ezért is nagyon fontos a Ciscóval való együttműködés. Az 5G fejlesztésének részét képezi a jelenlegi LTE továbbfejlesztése, illetve az új, gyakran magasabb frekvencián működő rádióinterfészek megjelenése. Ezek a magasabb frekvenciák kisebb átviteli tartománnyal rendelkeznek a jelenlegi mobilhálózatokhoz képest, és hajlamosak a lombozat, valamint a hőmérsékleti tényezők okozta gyengülésre, amely hatással lehet teljesítményükre és megbízhatóságukra.


Az Ericsson elnök-vezérigazgatója, Hans Vestberg

Az 5G hatással lesz a teljes mobilhálózatra és a kapcsolódó ökoszisztémára, az eszközöktől a mobilelérésig, a központig és a felhőig. Bevezetéséig és elterjedéséig ugyanakkor még sok idő kell, többek között kísérleti platformokra és szabványosításokra van szükség, az utóbbi folyamatok azonban 2018 előtt aligha zárulnak le. Az Ericsson jelenleg a fejlesztések második szakaszban van. Az 5G 2019, 2020 körül jelenhet meg. Az Ericsson jelenleg 15 kísérleti üzemet és 20 kísérleti platformot működtet. Ewaldsson jelezte, hogy nem akarnak teljesen új hálózatot kiépíteni, hanem a meglévő 4G-infrastruktúrára akarnak támaszkodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #2
    Nem, ez lesz a skynet gerince :)
  • freeapro #1
    Az állatok miatt?