Berta Sándor

5G-s kapcsolatot kínálhatnak a Google drónjai

A webes konszern olyan robotrepülőgépekkel kísérletezik, amelyek 5G-eléréseket biztosítanának.

A társaság a Skybender nevű projekt keretében azt tervezi, hogy napelemes drónok segítségével kínálna 5G-kapcsolatokat a felhasználóknak. Az új szabványra szükség van, hiszen az okostelefonok elterjedése, a mobilvideó-forgalom növekedése, valamint a zenék és a filmek streamelésének igénye miatt az emberek egyre nagyobb sávszélességre vágynak. A mobilszolgáltatók azzal számolnak, hogy legkorábban 2020-tól vezethetik be az 5G-t, amely jóval gyorsabb a jelenlegi 4G-nél (LTE).

A The Guardian cikkében azt írta, hogy a Google Új-Mexikóban kísérletezik a napelemes robotrepülőgépekkel, amelyek minden olyan helyre eljuttathatják az 5G-internetet, ahová elrepülnek. Az óriáscég a tesztjeihez a Spaceport America nevű repülőteret használja, onnan indítja el rakétáit a SpaceX és számos más magán űrhajózási vállalkozás is.

A Skybender projekt új technológiákon alapul, amely a 4G-nél akár 40-szer gyorsabb internetelérését is biztosíthat. Az adatátvitelre mikrohullámokat használnak. A megoldás hátránya viszont, hogy az 5G-jel hatótávolsága csupán egytizede a 4G-jelének. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen ütemtervet követ a program, de a Google új-mexikói engedélye idén júliusig érvényes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!