Berta Sándor

5 év múlva jöhet az 5G Európában

Az új mobil szabvánnyal a kontinens ismét a világ élvonalába kerülhet. A roamingdíjak jövőre tovább csökkennek majd.

Günther Oettinger, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa közölte, hogy az 5G-t 2020 körül vezethetik be. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, akkor az európaiak globális összehasonlításban is az élmezőnybe kerülhetnek. Globális szabványokra van szükség és ezt elősegítheti, hogy Dél-Korea, majd Japán után néhány héttel ezelőtt Kínával is sikerült megállapodást kötni, de az Amerikai Egyesült Államok is érdeklődik az 5G iránt.

Oettinger kiemelte, hogy az ipari internet tekintetében az európaiak meghatározóak, ugyanakkor az online keresők és a közösségi média területén Európa az USA mögé szorult. A Google fontos az európai piacnak, a kontinensen a keresők területén a piaci részesedése körülbelül 80 százalékos. De - tette hozzá - ha egy cég a termékeivel és a szolgáltatásaival erős piaci szerepre tesz szert, akkor figyelni kell arra, hogy ne sértse meg az európai gazdasági szabályokat.

Az uniós biztos végül megvédte a roamingdíjak fokozatos kivezetésével kapcsolatos döntést, amelynek értelmében azok 2017 nyaráig tűnnek el. A mobiltelefonokat nem fogják akadályozni a jövőben a nemzeti határok és egyetlen közös piac jön létre. Mindezt azonban még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, de biztos abban, hogy ez megtörténik. Amennyiben nem így lesz, akkor további csúszások lehetnek, ami rossz üzenet lenne. A szolgáltatók ez ellen csak akkor tiltakozhatnak, ha olyan konkrét számadatokkal tudják alátámasztani gazdasági veszteségüket, amelyek a felügyelő hatóságok számára is elfogadhatók.

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) küldöttségei június végén úgy döntöttek, hogy az 5G felső határa 20 Gbps lesz, ami komoly növekedést jelent az eredeti LTE 1 Gbps-os felső korlátjához képest. Az új szabvány nem pusztán a sebesség terén hoz majd magával újdonságot, de egyben felkészül a dolgok internete korszak beköszöntére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #7
    Aki azt gondolja, hogy Magyarországon szar a net az még nem járt külfödön...
    Olaszországban fent északon kb egy nagy kalap szar az egész. Olyan letöltési sebességről mint amilyen otthon volt még csak nem is álmodom. Üzenem avodát fikázóknak továbbá, hogy az általam tapasztaltak masszívan ellentmondanak annak amit leírtak. Budapesti és az északnyugati megyékben simán üti a voda az összes tolvaj brigádot. Tatabányán a telenorral már a panelben sem lehet telefonalni nemhogy netezni.
  • cateran #6
    Ennek mi koze barmilyen szinten is a hirhez?
  • Sir Cryalot #5
    Mindeközben a nyugat európai juppik már alig bírják türtőztetni a fullhd pornóhoz kondicionált érzékszerveiket..
  • Nirz #4
    +1
  • mrzed001 #3
    Amúgy nekem is Vodával vannak rossz tapasztalataim mostanság.
    Ahol telenor meg T-ré térerő van bőven, ott a Voda úgymond kültéri 3G térerővel ha rendelkezik (magyarán bent a lakásban már nincs térerő)
    És nem csak a 3G, de a 2G sem ! Telefonálni is ki kell menni, mert bent a lakásban akad-szakad és nem megy. Voda, 21. század.
    És közvetlen Budapest melletti település, nem Karakószörcsök.
  • Alexease #2
    Nem ezt mericskeltek multkor, amikor az 5G-bol csak 3.5G lett?:)
    Ha 2020 korul vezetik be, akkor sem leszunk az elvonalban, mert adigra mashol 10G lesz:D
    Bar ez engem totalisan nem erint...
    Meg amugy is, ez csak az emberek kis reszet einti, foleg magyarorszagon es a hasonloan penzugyileg elmaradott helyeken. Amikor a hasznalhatobb mobil elofizetesek a jol kitalalt minimalberek vagy berminimumok negyedet teszik ki, az atlagfizetesnek meg a nyolcadat, vicc az egeszÉD
    Most gondolom 1 het alatt merul le a fika es draga korlatolt net, 5G majd akkor 1 nap alatt:D