Berta Sándor

Meghatároznák az 5G-hálózatok architek­túráját

Az 5G globális mobil szabvány lesz, de ehhez szükség van a megfelelő előkészítésre.

Két hálózati felszereléseket szállító cég és három mobilszolgáltató megalapította az 5G NORMA nevű konzorciumot, hogy meghatározza az 5G-hálózatokhoz szükséges architektúrákat. A projekt partnerei között van a Nokia Networks, az Alcatel-Lucent, az NEC, az Atos, a Deutsche Telekom, a Telefónica és az Orange. Az viszont meglepő, hogy hiányzik a Huawei, az Ericsson és a Vodafone.

Az 5G-hálózatok a teljesen új és a jelenleg már létező technológiákon (WiFi stb.) alapulnak majd. Ahhoz, hogy a különböző technológiák zökkenőmentesen együttműködjenek egymással, mindenképpen szükség lesz egy új architektúrára. Ez elég rugalmas lesz ahhoz, hogy még olyan alkalmazásokat is támogasson, amelyeket csak a jövőben fejlesztenek ki.

Az 5G 2020-ig lesz kiforrott és 10 Gbps-os adatátviteli sebességet kínál majd. A nyílt interfészek lehetővé tehetik az új architektúrára épülő innovációkat. A projektben részt vesz még a Kaiserslauterni Egyetem, a londoni Kings College és a madridi III. Károly Egyetem is, továbbá számos kisebb vállalkozás, például az Azcom Technology, a Nomor Research és a Real Wireless.

Az Európai Unió egységes 5G-t akar, ezért Japánnal szövetkezik a szabványosítás és az interoperabilitás érdekében. Nemrég pedig döntés született arról, hogy 20 Gbps-nál áll majd meg az 5G.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!