Gyurkity Péter

Már 1 Tbps-nál tart az 5G

Brit kutatók érték el az új álomhatárt, amely azonban csak évek múlva válhat bárki által használhatóvá.

Miközben az egyes szolgáltatók a 4G LTE, illetve az LTE-Advanced kiépítésén és elterjesztésén munkálkodnak, világszerte több különböző cég és kutatóközpont dolgozik az ötödik generáció kifejlesztésén és véglegesítésén. A Samsung korábban 7,5 Gbps-os sebességet ért el az új technológiával, ezt azonban most sikerült messze túlhaladni.

A brit Surrey Egyetem részlegeként működő 5G Innovation Centre szakemberei ugyanis már az 1 Tbps-os álomhatárt is elérték, ami nyilván hatalmas előrelépést jelent. A központ első embere, Rahim Tafazolli professzor a napokban adott interjújában elmondta, hogy egyelőre laboratóriumi körülmények között, az általuk kifejlesztett speciális hardver felhasználásával sikerült mindezt megvalósítaniuk, ezért még évekre lesz szükség a kereskedelmi forgalomban történő megjelenéshez. A kísérlet révén eddig azt sikerült igazolniuk, hogy ezen speciális hardverrel 100 méteren belül működik a technológia.

Terveik szerint 2016 és 2017 során a laboratóriumon kívül, ám egyelőre az egyetem területén belül maradva folytatják a munkát, immár egy valamivel nagyobb kört lefedve. Az első nyilvános demonstrációra ezt követően, valamikor 2018-ban kerítenének sort, amivel – legalábbis az eddig megjelent információk és hozzávetőleges menetrendek szerint – megelőznék a rivális kutatóközpontokat, az évtized végére pedig a felhasználóknak szánt eszközön is megjelenne a technológia, eddig nem látott átviteli sebességeket téve elérhetővé. Ez utóbbira jó példa, hogy egy Blu-ray minőségű mozifilmet mindössze egyetlen másodperc alatt tölthetnénk le.

Azt persze még senki nem tudja, hogy a következő évtizedben pontosan milyen alkalmazások lesznek majd a legnépszerűbbek, de annyi bizonyos, hogy a késleltetésre és a sebességre ezek igencsak érzékenyek lesznek. A brit kormány ezért is határozta el az 5G támogatását, mivel azt a dolgok internetének gerinceként fogják fel. Az elkövetkező néhány évben meglátjuk, hogy milyen ütemben és mennyiben sikerül véglegesíteni a platformot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotcsa #2
    Sosem értettem igazán, mi ez a britt-tudós ellenszenv, vagy cikizés az sg-n. Kiváló tudósaik voltak, vannak: Newton, Hawkins, stb,,, most tényleg, mért kell ezt?
  • hamsterville #1
    Hát igen, brit tudósok... :)