Berta Sándor

Az LTE utódját teszteli a Nokia

A jelenlegi okostelefonokkal is használható technológia tehermentesítheti a jelenlegi hálózatokat, de még tesztelni kell.

A Nokia egy olyan mobil technológiát vizsgál, amely ötvenszer nagyobb kapacitást kínál, mint a jelenlegi Long Term Evolution (LTE) hálózatok. A pCell nevű technológiát Steve Perlman és az általa vezetett Artemis Networks fejlesztette ki, s olyan helyeken alkalmazhatják, ahol a nagy embertömegek miatt túlterheltté válhatnak a mobilhálózatok.

A pCell a hagyományos mobilhálózatokban lévő interferenciákat használja fel arra, hogy minden felhasználó számára felépítse a virtuális rádiócellákat. Az összes kapcsolat pontos koordinálása lehetővé teszi, hogy egy cellán belül az eddiginél sokkal több készülék működhessen. Az új technológia a jelenleg kapható okostelefonokkal is használható. Egy megállapodásnak köszönhetően a Nokia, az Artemis és a mobilszolgáltatók együttműködnek, hogy a pCell a laboratóriumokon kívül, valós körülmények között, például repülőtereken és stadionokban is zökkenőmentesen működjön.

Hossein Moiin, a Nokia Networks műszaki vezetője elmondta, hogy ugyan már nagyon ellenőrzött környezetben bizonyíthatóan működik a megoldás, de azt még tovább akarják tesztelni és összekötnék saját hálózati felszereléseikkel is. Így bizonyosodnának meg arról, hogy a pCell rendszerére való átváltások esetén is szakadés nélkül megvalósulnak a beszélgetések és az internetelérések. Amennyiben a tesztek sikeresen lezárulnak, úgy a Nokia anyagilag is támogatni fogja az Artemist a technológia bevezetésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dchard #1
  Édes jó istenem. Valahogy csak nem sikerül olyan cikkírót találni, aki ért is a rádiós telekommunikációhoz.

  "A pCell a hagyományos mobilhálózatokban lévő interferenciákat használja fel arra, hogy minden felhasználó számára felépítse a virtuális rádiócellákat."

  Nem pontosan értem, hogy milyen google translate vagy bullshit generátor hozta ki az egyébként szabadon elérhető specifikációból ezt az értelmezhetetlen baromságot? Az eredeti két mondatot beszúrom az angolul értőknek, hogy röhöghessenek egy jót:

  "pCell is a new approach to wireless that—rather than avoiding interference like conventional wireless systems—exploits interference. pCell technology synthesizes a tiny personal cell (a “pCell”) for each user device in the coverage area."

  A cikkben szereplő baromsággal szemben a Pcell valójában az alacsony adásteljesítménnyel és sok antennaelemből álló beam forming technikával operál. Az elérhető dokumentációból az is kiderül, hogy ezt a technológiát nem lehet makró hálózatokban használni, kifejezetten ott éri meg bevetni, ahol nagyon kis helyen rengeteg embert kell kiszolgálni (fesztivál, stadion stb.)

  "Az LTE utódját teszteli a Nokia"

  Újabb butaság. A Pcell technológia - mivel a rádiós jelterjedés sajátosságait használja ki - technológia-független, ezért is javítható meg vele az olyan meglévő technológiák működése mint az LTE vagy a WiFi. Tehát itt nem az LTE utódáról, hanem az LTE újraértelmezéséről van szó, ezért is maradhat kompatibilis a meglévő eszközökkel.

  Legközelebb több angol tudás, több olvasás, és kevesebb bullshit bingó, kedves cikkíró.

  A technológia hivatalos leírása:

  http://www.rearden.com/artemis/An-Introduction-to-pCell-White-Paper-150224.pdf