Berta Sándor

Frekvencia-zavarás a drónok ellen

A francia katonaság zavarótechnológiákat alkalmaz Afganisztánban és ezt a megoldást vetnék be a robotrepülőgépek ellen is.

Egyre több cég fejleszt olyan technológiákat, amelyek segítségével megakadályozhatók a támadások és a veszélyes helyzetek, s akár elfoghatók vagy leszállásra kényszeríthetők a légi járművek. A drónvédelmi megoldásokat fejlesztő társaságok egyike az Atos IT-konszern, amely a Bull nevű leányvállalatán keresztül kínálja a Drone Shield nevű termékét. A rendszerrel repüléstilalmi zónák hozhatók létre a nem katonai célú robotrepülőgépek ellen.

Philippe Villemin drónvédelmi specialista elmondta, hogy megoldásuk rendelkezik harci tapasztalatokkal is. A rendszert utánpótlás-szállítások közben teherautókon alkalmazták az utak mellett elhelyezett bombák kiiktatására. A használt zavaróberendezések bizonyos frekvenciákra hatnak. A Drone Shield szintén ezen az elven működik és megzavarja a légi járművek és az irányítórendszerek, illetve a navigációs műholdak közötti kommunikációt. Villemin hangsúlyozta, hogy a zavarás kapcsán a kihívás abban rejlik, hogy megtalálják az éppen használt frekvenciát. A "legbrutálisabb" módszer az összes frekvencia zavarása, de ez egyrészt nagyon energiaigényes, másrészt minden kommunikációt - a sajátot is beleértve - akadályoz.

Az Atos megoldásának a különlegessége abban rejlik, hogy elemzi a jeleket és a gyanús frekvenciákat kezdi el zavarni, míg a használt saját frekvenciák viszont nyitottak maradnak. A Drone Shield koncepció lehetővé teszi két zóna létrehozását a megvédendő objektum (szerverközpont, atomerőmű, titkosszolgálati centrum, közintézmény stb.) körül. Amennyiben egy robotrepülőgép berepül az első zónába, akkor a kapcsolat megszakad a jármű és az irányítás között. A legtöbb esetben a nem katonai drónok ilyenkor maguktól visszatérnek a pilótájukhoz. Amennyiben viszont a robotrepülőgép egy előre beprogramozott útvonalon közlekedik valamilyen GNSS (GPS, GLONASS, Galileo) vevőegység segítségével, akkor folytathatja az útját.


Ha a jármű eléri a második zónát is, akkor már minden GNSS-jelet blokkolnak. Ilyen esetekben a drón leszáll vagy - a legrosszabb esetben - lezuhan. A Drone Shield célja elvileg az, hogy megakadályozza a becsapódást, mert meggátolnák a személyi sérüléseket, illetve az infrastruktúrákban keletkező károkat. De Villemin szerint egyes esetekben nem marad más választás, előfordulhat ugyanis, hogy egy gyártó olyan robotrepülőgépet készít, amely - például frekvenciaugrásokkal - megpróbálja elkerülni a zavarási kísérleteket. Ilyenkor jöhet a "brutális módszer".

Villemin, aki korábban a francia légierő vadászpilótája volt, leszögezte, hogy természetesen nem létezik 100 százalékos biztonság. A légi járművek felderítésén optikai és akusztikai szenzorokkal lehet javítani. Az Atos és a Bull elsősorban ügyfélspecifikus megoldásokon dolgoznak. A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy összességében nem szabad túlreagálni a drónok veszélyességének kérdését. Nem akarják, hogy az emberek féljenek a robotrepülőgépektől, csak realisták akarnak lenni és felkészülni minden helyzetre. Az emberek 99 százaléka semmi rosszat nem szeretne elkövetni a légi járművével, de a kritikus infrastruktúrák védelmére és a veszélyes helyzetek elhárítására akkor is fel kell készülni.

Minden állam és cég másképp igyekszik fellépni a drónok ellen. Franciaországban robotrepülőgépekkel fognák el e járműveket, Oroszország mikrohullámmal védekezne ellenük, Kína lézeres elhárító rendszert tesztelt, a DJI szoftveres repüléstiltást alkalmazna, az Airbus Defence and Space kifejlesztett egy radarból és infrakamerákból álló rendszert, míg Hollandiában sasokat tanítottak be a drónok elfogására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #5
    lehetne használni mozgatható irányított antennákat is.. amik csak egy adott helyről veszik a jelet.. így szűrve a zavaró jeleket, erősségét tompítva
  • kvp #4
    Teljes frekvenciazavaras nelkul a technologia csak a jatek kategoriaju dronok ellen jo, de meg ebben az esetben is csak olyan helyeken ahol zavarhato az osszes jatekok altal hasznalt sav, tehat pl. a hagyomanyos RC savok, a 2.4Ghz-es wifi/bluetooth/mikrosuto/stb. es esetleg a teljes GSM sav is. De meg ez is keves, mert jopar olcsobb japan jatek pl. a kapunyitok es a dect telefonok savjait hasznalja.

    A rendes katonai megoldasok kozott harom jo technologia van, ami nehezen zavarhato. Az egyik a sima infras, ralatasos vezerles, amit egy a vedett tavolsagon kivul lebego rele dron hasznalataval tetszoleges tavolsagig ki lehet tolni. Ez ellen szinte csak egy ciws gepagyu ved. (vagy ha eleg alacsonyan repul, akkor egy nagyobb lapattal lehet meg probalkozni)

    A masodik a gsm-et hasznalo rendszerek, ahol sima internetezo mobiltelefonnal tunik a dron, mert valojaban az van benne. Ez is lehetove teszi az internetes iranyitast, sot ha egy gyorscsatlakozos dokkolorol inditjuk, akkor a tamadas elott honapokkal korabban le lehet pakolni a jarmuvet valami eldugott helyre, majd a netrol inditani. Viszonylag konnyu megzavarni, de varosi kornyezetben nem tunik fel senkinek amig a cel kozelebe nem er, mert a radiojele nem kulonboztetheto meg az utcan arra setalo barmelyik ember telefonjatol.

    Harmadik a katonai spread spektrum-os radiot hasznalo dronok esete, ezeket csak teljes sprektrumu zavarassal lehet blokkolni, ha egyaltalan eszreveszi barki is, hogy van barmilyen radioforgalmazas es nem csak a termeszetes hatterzajt fogja a szenzor. Dragabb hozzajutni, de viszonylag megbizhato technologia, az amerikai hadsereg is kezd atallni erre, muholdrol line of sight uton kuldott jellel megtamogatva, azt direkcionalis antenna eseten csak ugy lehet blokkolni, ha a teljes dront egy femkupolaval letakarjuk. Itt is marad a gepagyu mint egyetlen hatasos vedekezes.

    Egy robbanoanyagos tamadas utolso faziasaban meg mar nincs mit blokkolni, gravitacios vagy ballisztikus, esetleg giroszkopos vezerlessel is oda fog becsapodni a ahova celoztak. A blokkolas csak megfigyelo vagy celzott lovesre kepes dronok eseten lehet hasznos, bar a megfigyelo robotok siman programozhatoak radios jel nelkuli fix utvonal vegigrepulesere, sot a regi primitiv rendszerek mast nem is tudtak es csak a giroszkopjuk, az idozitojuk meg egy programszalag segitsegevel repultek. Ez utobbiakat is csak leloni lehet, mert egyszeruen nincs mit zavarni rajtuk.

    A problema tehat nem oldhato meg hekkelessel (a radiozavaras is az), hanem egyreszt a civil jarmuvekre rendes szabalyozas, a katonaiak ellen pedig rendes vedelem kell. Mivel katonai dront ugyanugy konnyu kesziteni, mint kalyhacsobol, cukorbol es mutragyabol kassam raketat, ezert elobb vagy utobb nehany csoportnal elofordulhat hogy elkezdik hasznalni. Szerencsere az atlag irni-olvasni nem tudo talib harcos (ha megunja a harcot migrans), nem rendelkezik eleg tudassal, sot jelentos reszuk azt sem tudja mit jelent, hogy dron.
  • Jeffjohnson #3
    Megnézném én a városban minden frekvencia zavarásának legalitását meg életszerűségét. Ez is egy jó nagy baromság.

    Tiltsuk be az összes kuktát meg csapágygolyót is mert legutóbb azzal robbantottak. Az, hogy a drón technológia már vagy 10 éve elérhető de eddig érdekes módon az okos terrorpisták nem használták nem érdekel senkit... talán van összefüggés a kettő között. Lehet árulni az alufólia sapit a sok okos embernek, az a lényeg.
  • syn7h37ic #2
    Amit el akarnak pusztítani, azt el is fogják. Az tény, hogy mostanában valós alternatíva, hogy egy drónra szereljenek pokolgépet. De ugyanúgy, akik építenek drónokat, és nem megveszik a sarki webshopban, azok simán tolnak erre a korlátra vagy két tucat alternatívát, hogy kijátszható legyen. Kezdve a legegyszerűbb idő alapú repülés vezérlés plusz geomágneses irányérzékelés plusz légnyomásméréses magasságmérés. Ráadásul nem lehet tökéletesen zavarni az összes frekvenciát. Nem csak az engedélyezett frekvenciákon lehet irányítani az eszközöket, szinte tetszőleges frekvenciát választhatok, akár néhány 100W kimenő teljesítmény is használható. Főleg a hosszabb hullámsávokon.
    Utoljára szerkesztette: syn7h37ic, 2016.02.23. 19:59:26
  • Csaba161 #1
    Azért én megnézném, hogy megzavarják az infravörös távirányítású drónomat...