Gyurkity Péter

Mikrohullámmal védekezne Oroszország a drónok ellen 

Érdekes megoldással bővül ki egy meglévő rakétarendszer, amely a drónokat vakítaná meg.

A napokban olvashattunk arról, hogy az amerikaiak a jövőben az eddigieknél jóval olcsóbb drónokra bíznának bizonyos feladatokat, a szempontok között pedig az is felmerül, hogy ezen új fejlesztéseket egyszerűen túl drága lenne lelőni. Talán ennek köszönhető, hogy orosz források most egy drónok elleni védelmi megoldásról értekeznek.

Az állami kézben lévő SputnikNews.com cikkében tulajdonképpen egy mikrohullámú fegyverről olvashatunk, amely kizárólag védelmi feladatokat látna el. A cél a saját területre berepülő drónok megvakítása, pontosabban a kommunikációért és a különböző rakéták irányításáért felelős elektronika megsütése, amelynek következtében ezen drónok vakon repülnének tovább, nem teljesítve eredeti feladatukat. Azt még ugyan nem árulták el, hogy a fejlesztés pontosan miként működne, de azt már tudjuk, hogy 10 km-es hatótávban és 360 fokos "tüzelésben" gondolkodnak.


Az orosz BUK a közelmúltban a maláj utasszállító ellen "bizonyította" eredményességét

Az új mikrohullámú fegyvert a Buk rakétarendszerre szerelnék fel, így a meglévő platform kiegészítéséről van szó. A kritikusok szerint persze több probléma is akad a fejlesztéssel, hiszen egyrészt a megfelelő légierővel rendelkező hatalmak (így például Oroszország) számára a jelenleg alkalmazásban álló drónok nem jelentenek komoly fenyegetést, ezeket a hagyományos vadászgépek viszonylag könnyen leszedik az égről, másrészt pedig az sem túl hatékony megoldás, ha védekezésként megvakítjuk a drónokat, aminek eredményeként azok megjósolhatatlan pályán repülnek tovább, vagyis fegyverzetükkel együtt bárhol becsapódhatnak.

Érdemes ehhez hozzátenni, hogy az amerikai fél is dolgozik saját mikrohullámú megoldásán, amely a Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project (CHAMP) névre hallgat. Ez utóbbi azonban az egyes épületeken belül bénítaná meg a különböző elektronikai (számítógépes és rádiórendszereket).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #55
    Eloszor is a kutyat nem erdekli, hogy te milyen anyagot minek ertekelsz es szamodra mi a perdonto. Bizonyara olyan "muholdas felvetelekre" varsz, mint a sci-fi-kben, hogy majd egy kamera razoomol egy orosz egyenruhaban levo katonara, aki eppen Putinnal tarsalogva megnyomja az SA11 inditogombjat, mikozben mellette ki van nyitva a katonai igazolvanya... Ha nem igy van, akkor kb. ez az osszefoglalo is elgondolkoztat: FLIGHT MH17 - SEARCHING FOR THE TRUTH, meg persze cafolhatod a #5-ot is ;)
  • Montar #54
    Az, hogy te szemelyesen valamit teljesen masra szamitottal az nem biztos, hogy a USA problemaja kell, hogy legyen. Amugy kesobb is ez a verzio igazolodott be, ld. #5. Azzal gondolom mar nem tudsz vitatkozni...

    A szokásos, nagyon izzadtságszagú erőlködés az egész anyag. Fércmunka. Ha neked csupán ennyi is elég a saját igazad megerősítésére, akkor úgy látom, nálad ez inkább hit kérdése. Hittel nem tudok vitázni. Ezek nem tények.

    Erre amugy meg mindig nem valaszoltal: Mi lenne nalad "a minden kétséget kizáró, hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a maláj gép lelövését a szakadárok/oroszok követték el"?

    Erre csak akkor tudok válaszolni, ha végre nyilvánosságra hoznád bizonyítékod. Alig hiszem, hogy nem érted, hogy csak akkor van módom a számomra minden kétséget kizáró, hitelt érdemlő bizonyítékként értékelni a számodra perdöntő információt, ha azt megismertem. Hiszen bármi is lehet az.
    Amennyiben továbbra csak ennyi az érved, s nem tudsz, vagy nem akarod nyilvánossá tenni információdat, akkor úgy értékelem, hogy ilyen bizonyítékod nincs, s mellébeszéléseddel beismerted, hogy nem tudod bizonyítani állításodat, azaz megfutamodtál.
    A műholdas felvétellel változatlanul adós a Kerry fiú.... .
  • Papichulo #53
    Nyilvanossagra hoztak amit igertek? Igen.

    Az, hogy te szemelyesen valamit teljesen masra szamitottal az nem biztos, hogy a USA problemaja kell, hogy legyen. Amugy kesobb is ez a verzio igazolodott be, ld. #5. Azzal gondolom mar nem tudsz vitatkozni...

    Erre amugy meg mindig nem valaszoltal: Mi lenne nalad "a minden kétséget kizáró, hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a maláj gép lelövését a szakadárok/oroszok követték el"?
  • Montar #52
    Farok, rossz híreim vannak számodra.
    De mielőtt a linkeket betenném, azt gondolom, ideje lenne, hogy azt amit az amerikai propaganda által a szádban tartasz, azt onnan kivedd. Mert az nem édes kakasos nyalóka, mint hiszed, hanem az amerikaI propaganda redves farka, amin te csüngessz.

    http://www.origo.hu/nagyvilag/20140720-john-kerry-szerint-oroszorszagbol-erkeztek-a-raketak.html

    http://hvg.hu/vilag/20140720_Az_amerikaiak_lattak_a_malaj_gepre_kilott

    Tehát Kerry állított valamit, nevezetesen, hogy műholdjaik látták az eseményeket. Nagyszerű! Azóta is arra vár mindenki, hogy ezt bemutassák. Mert ez a mai napig nem történt meg.
    Tehát vagy hazudott Kerry fiú, s nincs semmilyen felvétel, vagy valóban van felvétel, de nem az ő álláspontjukat támasztja alá, ezért nem hozzák nyilvánosságra. Kerry fiú valszeg elkapkodta ezt a kijelentését, s csak később, alaposabb elemzéssel jöttek rá, hogy lukra futottak, mert bizony esetleg mégis az ukrán maffiózok követték el ezt az egész szörnyűséget.
    Ha nincs felvétel, az még nagyobb blamázs lenne az amik számára, főleg az oroszok szemében, de a nagyvilág előtt is. Ez egyfajta műszaki impotenciát jelezne. Véleményem szerint van felvétel, de az ukránok a hunyók, ezért kussolnak róla.
    Pár napra Kerry bejelentése után az amik az alábbi Paint szívonalú gyerekrajzot rajzot dobták a világ arcába:

    http://mandiner.hu/cikk/20140723_malaj_gep_erre_repult_a_raketa_az_amerikaiak_szerint

    Ezzel az amik letudták a műholfelvétel problémáját, teljesen hülyének nézve mindenkit önmagukon kívül.
    Nos, farok, vedd ki a bránert a szádból, ébredj fel, aztán, ha már elmosogattál akár Londonban, akár Floridában, gondolkozz el a történéseken, s próbáld használni is a szürkeállományod most ez egyszer.


  • Papichulo #51
    Vezesd elő azt a bizonyítékot, amely számodra(!) igazolja állításodat.

    A kerdesre valaszolj! Mi lenne nalad "a minden kétséget kizáró, hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a maláj gép lelövését a szakadárok/oroszok követték el"?

    Keress rá az akkori hírek között, meg fogod találni.

    Ez nem igy mukodik. Te allitottal valamit, neked kell alatamasztani forrasokkal. Tudod, "Vezesd elő azt a bizonyítékot"?! :)
  • Montar #50
    Soha nem állítottam, hogy az ukránok lennének az elkövetők, sőt azt írtam, hogy mindkét fél izzadtan erőlködik, hogy a másikra terelje a gyanút. Egyszerűen csak igazságtalannak tartom, hogy valódi bizonyítékok nélkül az oroszokra lehessen ezt az egész szart kenni.
    De azért a tragédiát követően érdekes volt megfigyelni, ki hogyan reagált, mit kommunikált. És szerintem ez az igazán árulkodó. Elgondolkodtató, hogy az ukránok szinte azonnal megszólaltak, s egyből vádoltak azzal a bizonyos rádióforgalmazás "lehallgatásával". Nekem azt az érzetet sugallta, hogy felkészültek az azonnali kommunikációra. Nem érte őket meglepetésként. Semmi késlekedés nem volt. Ezzel szemben az oroszok nagyon óvatosan, s jóval később szólaltak meg. Nem vádoltak kapásból, nemzetközi vizsgálatot sürgettek. Láthatóan nem voltak felkészülve, váratlan volt számukra az egész történet.
    Ennyi. Ezek természetesen ugyanúgy nem bizonyítanak semmit.
    Szóval nekem az az árulkodó, hogy az ukránok felkészülten várták a tragédia bejelentését.
    Egyébként úgy a "lehallgatott" rádióforgalmazást, mint azt a bizonyos videót a lecsúszott ponyvával, amely alatt jól láthatóan egyetlen rakéta hiányzott (minő véletlen :) ), szal ezeket a "bizonyítékokat" nyugat-európai biztonságpolitikai szakemberek is rövid időn belül a kukába küldték. Megjegyzem, az oroszok hasonló szintet képviselő "bizonyítékait" (lásd lenti DCS képek) is hasonlóan kukázták.
    Azt gondolom, egyetlen helyen, a Pentagonban lehet esetleg valódi műholdas rögzített kép az egészről. S azért, mivel az addigra már nagyon eldurvult harci cselekmények miatt szinte biztos, hogy az amik figyelemmel kísértek mindent, ami ott történt. Részben az ukránokat kívánták/kívánják segíteni felderítési adatokkal, részben az orosz támogatások megfigyelése miatt.
    Majd úgy kb. 50 év múlva kiderül a valóság.
  • Montar #49
    Vezesd elő azt a bizonyítékot, amely számodra(!) igazolja állításodat. És majd megbeszéljük..
    Keress rá az akkori hírek között, meg fogod találni. Bocs, de nem igazán ez az a téma, amelyet rögzítek a kedvenceim között. Ha keresed, megtalálod.
  • Papichulo #48
    oroszok DCS-ből kivett Szu-27-teé és GE képhamsítvánnyal és olyan röhejes PS munkával próbálkoztak

    :)



    anno likelve volt, hogy a valószínű Buk killer merre mozott

    #5
  • fonak #47
    Orosz hivatalosságra eleve az a jellemző, hogy reflexből hazudnak, kamuznak, akkor is, ha nem lenne muszáj. Így volt ez már a cárizmusban, meg a SZU-ban is (Mondjuk nem mintha az ukik nem ugyanabból a kultúrából jönnének)
  • molnibalage83 #46
    Lehet, hogy így volt lehet, hogy nem, de mikor az oroszok DCS-ből kivett Szu-27-teé és GE képhamsítvánnyal és olyan röhejes PS munkával próbálkoztak meg a Szu-25 szotorival, akkor szerinted nem lóg ki a lóláb...? Egyébknét meg anno likelve volt, hogy a valószínű Buk killer merre mozott, mert vagy 20 kép volt róla, ahol a rendszám és más azonosítható dolgok látszódtak rajta...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.25. 14:24:47