Berta Sándor

Ezúttal Francia­országban támadták a Facebookot

A közösségi portál gyakorlatilag ultimátumot kapott az európai uniós tagállamban.

A Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL) nevű francia szervezet közölte, hogy a Facebook a jövőben semmilyen adatot sem küldhet az Amerikai Egyesült Államokba. Amennyiben az amerikai konszern mégis ezt teszi, akkor nagyon komoly szankciókra számíthat.

A döntés azt jelenti, hogy a Facebook az első olyan amerikai cég, amely kénytelen szembenézni az Európai Unió Bírósága által tavaly októberben hozott ítélet és a Safe Harbor egyezmény hatályon kívül helyezésének a következményeivel. A bíróság akkor kimondta, hogy az USA nem védi eléggé az európai személyes adatokat. A CNIL konkrétan arra hivatkozott, hogy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között kötött szerződés már nem érvényes. A szervezet ugyanakkor arra nem tért ki, hogy a Facebooknak milyen szankciókkal kellene szembenéznie. A döntés mindenesetre könnyen elindíthat egy kampányt az adattárolással foglalkozó amerikai cégek ellen.

A CNIL azt is bejelentette, hogy a közösségi oldal a jövőben nem elemezheti ki a nem regisztrált tagjai internetezési szokásait. A platform három hónap türelmi időt kapott jelenlegi jogsértő gyakorlata leállítására. A francia szervezet kiemelte, hogy a Facebook egy úgynevezett sütifájlt helyez el a felhasználók számítógépein, ha azok felkeresik a honlapját. Ez a fájl adatokat gyűjt, de a tevékenységéről, illetve a létezéséről a társaság nem tájékoztatja az embereket.

A Facebook azokat is követi így, akik egyáltalán nem tagjai, korábban voltak tagjai vagy akik nem engedélyezték a követésüket. 2015 november elején pedig egy belgiumi bíróság kimondta, hogy az európai uniós tagállam területén a Facebook nem követheti nyomon a tagjainak nem számító felhasználók internetezési szokásait. A cég fellebbezett a döntés ellen, de később mégis engedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #4
    Nos, ha én az EU ebben illetékes szervezetében meghatározó befolyással bírnék, akkor már régen a teljes EU területén belül megkezdtem volna az F szankcionálását, pontosan azokért a dolgokért, amelyekért a franciák megkezdték. Kapott volna a F. Inc egy szép ultimátumot: amíg a datr kimegy az EU IP címeken lévő böngészőkbe, napi 200000 euro büntike.

    Ezen kívül (a F.-en túlmenően) már rég meglenne a valódi Safeharbor, ami persze nem az USA, (és az NSA) igényei szerint lenne, mivel:

    1. európai felhasználók adatai európai lokációjú szervereken tárolódhatnak főszabály szerint,
    2. a tárolás titkosított, és az egyes felhasználó autentikációjához köthető kizárólag a hozzáférés (Szóval ez nem arról szólna, hogy e jogszabályok lehetőségével EU alapú megfigyelőállamot készítsünk.)
    3. amennyiben szükséges adatexport USA felé valamilyen okból, az adatok az európai kilépési pontokon titkosításra kerülnek, és így tárolódhat csak USA területén található szervereken.
    4. a szolgáltatók, pl. a F. is csak akkor szolgáltathatnának EU területén belül, ha az EU adatbiztonsági direktíváinak megfelelnek, és ehhez kapcsolatos jogosítványokat fél évente meg kellenne újítaniuk. Ebbe beletartozna mindaz, ami a franciák (és az én agyamat is) felb*sszák, plusz részleteiben az, amit az előbb felsoroltam. Ha nem teljesül, jön a bünti, jó sok, hogy nagy legyen nekik a rizikó. Nagy piac az EU, hidd el betartanák.
    5. Mindezekhez jönne egy olyan követelmény, hogy az egyes tagországokban kötelesek lennének helyi vállalkozásokat létrehozni, így tevékenységük adózás és adatvédelem tekintetében is sokkal keményebben, mondhatni hereszorító módon elszámoltatható lenne. Persze, ez tudom jogilag meredek, de hát ők sem egyszerűen tolják az adatösszeszipkázást és adóelkerülést, valahogy hozzuk össze, üljenek csak rá a szopórollerre. Többes számban beszélek, hiszen a nagy G. betűs kedvencemre is ez vonatkozna az F. mellett, a fentiekkel egyetemben.
  • Cat #3
    "Nem azokat kell védeni, akiknek nincs accountjuk"

    Ez nem védelemről szól, hanem jogokról. Aki regisztrált, az elfogadott bizonyos feltételeket, míg aki nem, az nem. Sokkal egyszerűbb ezt támadni, mert ez egyértelműen törvénysértő adatgyűjtés.
  • errorista #2
    Tippem szerint a google hamarosan letiltja a fb sütiket (a krómban legalábbis); annyira nem hiszem, hogy rajonganának azért, hogy a konkurensüknek legyen információja minden ember minden oldallekéréséről.

    Ez a francia per meg csak egy látszatintézkedés. Nem azokat kell védeni, akiknek nincs accountjuk, hanem főleg azokat, akiknek van. (például mert sokkal többen vannak, sokkal fiatalabb és fontosabb csoport, a fb nemcsak az összes oldallekérésüket, de a nevüket, születési idejüket stb is tudja.)
  • gombabácsi #1
    hát persze :)