Berta Sándor

Engedett a Facebook

A közösségi portál úgy döntött, hogy végrehajtja a belgiumi bíróság által korábban elrendelt módosításokat.

Korábban kiderült, hogy nem segít a felhasználókon, ha nem regisztráltak a Facebookon, mert azokat is követik, akik egyáltalán nem tagjai, korábban voltak tagjai vagy akik nem engedélyezték a követésüket. November elején egy belgiumi bíróság kimondta, hogy az európai uniós tagállam területén a Facebook nem követheti nyomon a tagjainak nem számító felhasználók internetezési szokásait. Az ítélet értelmében a társaságnak 48 órája volt a jelenlegi gyakorlat leállítására, különben naponta 250 000 euró pénzbüntetést kellett volna fizetnie. A Facebook fellebbezett a döntés ellen.

A cég most reagált és közölte, hogy a jövőben azok előtt, akik nem minősülnek a tagjainak, teljes mértékben blokkolni fogja az oldalait. Ez ugyanakkor azzal a következménnyel is jár, hogy ezek az emberek nem fognak hozzáférni a Facebook-tagok nyilvános tartalmaihoz sem. Döntés született arról is, hogy a cég - a bíróság ítéletének megfelelően - teljesen eltávolítja az úgynevezett Datr sütifájlt. A társaság hangsúlyozta csalódottságát és kiemelte, hogy a sütifájlt elsősorban biztonsági okokból alkalmazzák. A Facebook egyik szóvivője kijelentette, hogy a megoldás segítségével csak az elmúlt hónapban 33 000 olyan támadási kísérletet akadályoztak meg, amely Facebook-használók ellen irányult volna.

Alex Stamos, a vállalat biztonsági főnöke a bírósági eljárás során azzal érvelt, hogy a Datr biztonságosabbá teszi a közösségi portált, segít kiszűrni az álprofilokat és megakadályozni a kibertámadásokat. Amennyiben például egy böngésző öt perc alatt több száz honlapot keres fel, az világos jele annak, hogy az adott számítógép felett kiberbűnözők szerezték meg az irányítást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!