Berta Sándor

Bezárták a legnagyobb latin-amerikai letöltőportált

Jelentős sikert könyvelhetett el a tartalomipar a nemzetközi filmkalózok ellen.

A szerzői jogvédőknek Brazíliában sikerült kivonniuk a forgalomból Latin-Amerika legnagyobb illegális mozifilmes letöltőoldalát. A Mega Filmes HD-t havonta 60 millió látogató kereste fel és az adatbázisában 150 000 - többnyire illegális - hivatkozás szerepelt. Brazília sokáig nem játszott komoly szerepet az internetes szerzői jogsértések elleni harcban, a film- és a zeneipar emiatt folyamatosan bírálta is a helyi kormányt. 2009-ben Luiz Inácio Lula akkori brazil elnök egészen odáig ment, hogy közös fotón szerepelt a The Pirate Bay egyik társalapítójával. Az érintett, Peter Sunde, alighanem maga is meglepődött ezen a gesztuson.


A kalóz és az elnök
Napjainkban viszont a dél-amerikai állam már teljesen másként viszonyul a szerzői jogsértésekhez. A brazil szövetségi rendőrség nemrég indította el a Mega Filmes HD elleni akcióját. A két hónapon át tartó nyomozás után 14 házkutatást tartottak és letartóztatták egy házaspárt, akik felelőssé tehetők a honlap működtetéséért. A rendőrök lefoglaltak négy nagy értékű autót és 5300 dollár készpénzt, emellett kihallgattak öt feltételezhető adminisztrátort.

Az őrizetbe vett, illetve kihallgatott személyeknek szerzői jogsértések elkövetése és adóelkerülés vádjával kell szembenézniük. A rendőrség adatai alapján a Mega Filmes HD havonta 18 500 dollár bevételre tett szert. A portál jelenleg nem elérhető, de azt nem lehet tudni, hogy sikerült-e végleg leállítani vagy csupán technikai okokból nem működik. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) mindenesetre azt állította, hogy a honlap mögött lengyelországi és bulgáriai emberek vannak. Amennyiben ez igaz, akkor elvileg nincs akadálya a Mega Filmes HD további üzemeltetésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • KRTuning #5
  Csakhogy ilyen van. A cigányok szokták ezt csinálni. Nincstelenekkel.
 • UUUU #4
  "tartalomipar"
  Rég röhögtem ekkorát.
 • overseer-7 #3
  tényleg.. ez mekkora ötlet már
  kell szerezni valakit, akinek nincs gyereke, már öreg.. és amúgy is teli van tartozással.
  Aztán ez a megváltó szépen magára vállalja az emberek adóssággát.
  Több száz, több ezer emberét..
  ha ezt így meg lehetne csinálni, felvennék vagy 10 milliárd ft hitelt, úgy sem kellene nekem visszafizetnem.
 • nlght #2
  Szerencsétlenektől olyan összeget fognak kérni a jogvédők, hogy a kommentmotor lehalna, ha megpróbálnám ideírni... Ennyi erővel már a világ hiteladósságát is magukra vállalhatnák az üzemeltetők, mert így se úgy se fogják tudni befizetni, és legalább megváltanák a világot, mint Jézus :D
 • overseer-7 #1
  hallottátok? minden tenorista bevándorló
  le kéne csukni őket a szerzői jogvédőkkel együtt