Berta Sándor

Elveszítettük a szabad internetet?

A The Pirate Bay alapítója rendkívül pesszimista a világhálón zajló folyamatokkal kapcsolatban.

Peter Sunde ismét markáns véleményt fogalmazott meg az internet kapcsán. Szerinte már régóta nincs szabad világhálónk, napjaink internete csak egy szemét, amely már tönkrement. Valószínűleg ez mindig is így volt, de most minden korábbinál rosszabb a helyzet.

Szintén pesszimista volt Sunde a torrentkultúra és a tartalomipar közötti több éven át elhúzódó harccal kapcsolatban. Úgy vélte, hogy azt a harcot már nem lehet megnyerni, sőt, valójában már rég elveszítették a felhasználók. Ő már nem hisz abban, hogy ezt a küzdelmet még meg lehet nyerni a világháló számára. Az ok egyszerű: az emberek túlzottan egyszerűen megelégszenek az anyagi javakkal. Ezt jól alátámasztja az is, ahogy a társadalom az internetsemlegesség elvesztésére reagált Európában. Ez egy borzasztó dolog volt, de az emberek boldogok és úgy fogták fel, hogy "lehetne rosszabb is".

Sunde végül leszögezte, hogy a felhasználók már semmit sem tehetnek az ellen, hogy az internet napjainkra az olyan konszernek kezébe került, mint a Google és a Facebook. A The Pirate Bay alapítója februárban arról beszélt, hogy rég elveszítettük a digitális szabadságért folytatott harcot és a mai világháló csupán egy központilag irányított látszatdemokrácia. Októberben pedig azt nyilatkozta, hogy elsősorban a Facebooké az internet, amennyiben pedig országokról beszélünk, akkor az Amerikai Egyesült Államoké.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #15
    @stoppos - nak igaza van, nem minden fehér és fekete, az éremnek két oldala van. Ingyenes a facebook és társai, nem kötelező használni, viszont ha használod biz. értelemben termékké válsz. Ha ez nem tetszik, lehet alternatívákat használni, lehet törölni a sütiket, lehet használni virtuális hálózatokat stb.

    Egy új fizikai világháló kiépítése belekerül jósoksok millába, nem? Fizeted? Virtuális titkosított háló meg már rég létezik egy halom, csak többnyire fizetni kell érte ha még gyorsat is szeretnél, vagy ez már gáz? Én is szeretném reklámok nélkül elolvasni a reggeli híreket, de mielőtt erre köteleznéd pl. a napilapokat ki kellene találni, hogy miből fizeted a szerkesztőt, a fotór- és egyéb riportert... mert ugye minőségi anyagot szeretnénk kapni, ingyen.
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2015.12.17. 09:26:42
  • mortep #14
    Rossz a párhuzam, a nyomdapréseket nem kellett árammal etetni, kontinenseken átívelő hálózatba kötni, ezeket fenntartani, fejleszteni, stb.
  • jkedzs #13
    ugye az lenne a lényeg, ami itt nincs leírva magyarul, hogy:

    - elvesztettük az open / free internetért "folytatott csatát" (igazából csata nem nagyon volt).

    - ennek oka pedig az a farokba pucsítós magatartás, amit itt is többen képviselnek, és ennek hatására a nagy cégek érdekérvényesítő képességének megugrása.

    - le kell vonni a következtetést, hogy egy újraszerveződés és összeomlás esetén, sokkal keményebben kell képviselni az emberek érdekeit az olyan vállalatokkal szemben, mint a fészbuk, gúgül.

    - az összeomlás pedig lassan, de biztosan közeledik, de nem az internetből kiindulva, azon már teljes mértékben uralkodnak a nagy amerikai cégek, hanem társadalmi igazságtalanságok miatt, amelyeket a kapitalista berendezkedés okoz.
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2015.12.16. 20:10:10
  • esztyopa #12
    Válasz Archenemy gondolataira - meg egyébként...
    El lehet azon vitatkozni,hogy hol tartana most az emberiség,ha Guttenberg egy könszernet alapított volna és azóta ez a cég MINDEN kinyomtatott anyagért,információért keményen szedte volna a jogdijjakat?
    Nem sokan jutottak volna hozzá az információkhoz.
    /Persze már akkor is a *szellemi munkás,feltaláló*-akinek a *termékét*borsos áron adták volna el a jog birtokosai -csak filléreket kapott volna/
    Én azt gondolom,hogy akkor még gőzgép sem lenne...
  • dyra #11
    Sokszor keresek, informatikai problémákra főleg Angolul. Ilyen esetekben én úgy érzem számomra relevánsabbak a találatai. Sokszor ha nem találom, DDG-vel rákeresek Google-al és a Google is nagyjából ugyanazokat dobálja csak sokkal több nem releváns találatot is bedob. Összességében nincs Google szinten de ígéretes és bizonyos típusú keresésekben még jobb is.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2015.12.16. 06:11:48
  • Archenemy #10
    "Ja, hogy ez csak a felhasználóknak lenne jó (meg talán a hálózat üzemeltetőjének) akkor már nem is éri meg megcsinálni, igaz? "

    Igaz. Vagy te ingyen dolgozol?
  • BladeW #9
    Nem rossz, próbálgatom egy ideje, de pont az előnye a hátránya is egyben, mégpedig a személyre szabott találatok. Google az eddigi böngészéseim alapján egy szavas kereséseknél első helyeken adja amit akarok, amíg a DDG teljesen eltéved, és irreleváns találatokat ad sok esetben. Viszont még így is símán a legjobb nem-Google szvsz.
  • dyra #8
    Pár hónapja átálltam a DuckDuckGo keresőre (alapértelmezett azóta is). Egész jónak gondolom. Sokszor összevetem a Google találataival és sok esetben még jobbnak is találom. Persze vannak ahhoz képest gyengeségei főleg kép és videó keresésben. Viszont érzésem szerint kevesebb számomra értéktelen weboldalt dob be.
  • CairoJack #7
    Hát ezt már rég lehet tudni. Létre kell hozni egy új hálózatot. Vagy valami brutkó durva feltörhetetlen kódolással ellátott virtális hálózat, vagy valóban kiépített, fizikai hálózat képében. Új szabályokat kell bevezetni. Nincs rajta reklám, és nincs felhasználói adatgyűjtés. Nincsenek sütik, és hasonló kémkedő alkalmazások.
    Ja, hogy ez csak a felhasználóknak lenne jó (meg talán a hálózat üzemeltetőjének) akkor már nem is éri meg megcsinálni, igaz?
  • Elemir #6
    Nem mond hülyeséget, viszont a gond ott van ezeknél, hogy milyen ideológiát teszünk mellé. Ma az interneten megtalálni valamit google, nagyon sírva bing.
    Ma, ha valamit meg akarsz mutatni, akkor facebook.
    Persze vannak más módok is, de ez a leghatásosabb. Régen sok-sok keresőszolgáltatás létezett, és halnak is ki emiatt, pedig kereső és gyűjtő oldalak nélkül a net halott.
    Mivel leszűkült azon lehetőségek köre, melyen ezeket megteheted, azok mondják meg mit találsz meg. Saját szabályaikat kénytelen vagy betartani, vagy mehetsz máshova, ahol valljuk be több a kompromisszum, mint amennyivel több a szabadság.
    Ebben viszont van kockázat, nem tudsz megtenni bármit, és mindent tudnak rólad.

    Viszont, ha más oldalról nézem, akkor ha elindulok és kirabolhatok, ellophatok bármit. Sőt folytathatom a kis üzelmeimet, szabadon az utcán cserélem a lopott árút akkor az szabadság? Igen az annak aki törvényt szeg, de senki másnak nem az. Persze MO-n nem jó a bérezés, de normális, hogy valaki dolgozik valamin, hogy létrehozza és azt lényegében ellopod? Persze én is letöltök dolgokat ingyen, mert az jó nekem, mert spóroltam vele.
    Valójában az internet maga volt az illegalitás és az államoknak, a hatalmaknak kötelessége is, hogy ne engedje az illegális dolgokat.

    Az egyetlen gond csakis az, hogy a bérezésünk valójában nem engedi meg, hogy korrekt áron vásárolj. Ha egy film, 500 Ft lenne maximum, akkor én megvenném mind. Programok is, legyen 1000 Ft a tető, megveszed. És nem az árán kell most agyalni, hanem a bérezéshez képest mibe kerülnek ezek a dolgok.
    Microsoft például erre tök ráérzett és ingyen ad dolgokat. Ha nem tetszik, hogy reklám van, akkor vedd meg, fizess elő. Az ára, nem is borzasztó, ez is fontos.

    Szóval mi is az a szabadság?