Berta Sándor

Virtuális világban re­pü­lés teszi érde­ke­seb­bé az edzéseket

A konditermek sztárja lehet egy új eszköz, melyre ráfeküdve nem csak jól szórakozunk, de testedzést is végzünk.

Új szintre emelheti a fitneszedzéseket egy virtuális valóság berendezés. Az Icaros nevű megoldás lehetővé teszi, hogy a felhasználó virtuálisan repüljön, miközben a testét is edzi. A virtuális valóság fitneszkészülék fémből készült és már öt perc használat elegendő ahhoz, hogy az emberek fáradtan kászálódjanak le róla, de aki gyakorlott, annál ez az idő akár 30 perc is lehet.

A rendszert a 28 éves Johannes Scholl és a 48 éves Michael Schmidt tervezte. Az ötlet alapját Scholl diplomamunkája jelentette, aki egy olyan eszközt akart megalkotni, amellyel különböző izomcsoportokat lehet edzeni és egyúttal kikapcsolódást is nyújt, mert virtuális világokon lehet átrepülni a segítségével. Ebből az elképzelésből jött létre 2011-ben egy startup, majd az első sorozatgyártásra kész modell.


Az első termékeket márciustól szállítják ki a megrendelőknek, ez egyelőre 50 berendezést jelent. Mindez annak tükrében nagy dolog, hogy az Icaros 7500 euróba kerül. A csomag részét képezik a fitneszkészülék mellett a virtuális valóság szemüveg és a beprogramozott repülési világok is. Az első megrendelők többnyire szabadidőparkok, de a jövőben a fitneszstúdiók is a vásárlók között lehetnek majd. A később elérhető otthoni változat körülbelül 2000 euróba fog kerülni.

A rendszer iránt hatalmas az érdeklődés. A két férfi nemrég tért vissza a Consumer Electronics Show kiállításról, ezután az útjuk a müncheni Digital-Life-Design (DLD) konferenciára vezetett, majd az ISPO nevű sportexpót keresték fel. A fejlesztés és a cég létrehozása, működtetése eddig 300 000 eurót emésztett fel. Az összeget a családtagok és a barátok adták össze. A két alapító már szervezett egy finanszírozási kört, a jövőben ezt követi majd egy második is. A tervek között szerepel további - például űrbeli és víz alatti - virtuális világok létrehozása, s más fejlesztőknek is lehetőségük lesz saját programok írására. Ez utóbbit megkönnyítheti, hogy a szükséges szoftver nyílt forráskódú.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #9
    buzzword bingó
  • errorista #8
    *dodókacsám
    az űrséta hülye szó, amennyiben a kinti sétát jelenti, akkor ezt visszaszívom.
  • Tinman #7
    Ez milyen nyelv a videó alatt? Sumér?

    Csak azért érdeklődöm, mert 2016-ot írunk, aki nem angolul akar eladni valamit az IT világában az fossa össze magát, még arra se méltatom, hogy a kukába dobja a prospektusát.
  • ostoros #6
    Igazából még erre sincs szükségük... elképzelik fejben...
  • Cat #5
    Én eladnám repülőiskoláknak, ennél jobb sárkányrepülő szimulátor nincs.
  • zola2000 #4
    Ugyanez lesz mint a wiivel/kinectel/ps moveal sokan megvették hogy jól kimozogják magukat, aztán kicsivel később ugyanúgy fotelben tespedtek classic controllerrel.
  • bunny #3
    50 milla? 10M dollár egy picit több, és az űrtúristákat ilyen áron vitték a ruszkik fel. Űrséta benne sincs ...
  • errorista #2
    én vevő vagyok :)
    mindig is akartam repkedni. (kéne hozzá 0g is, tudom. Na, majd ha lesz 50 millám űrsétálni. Csak otthon ne felejtsem a szemcsit)
  • duke #1


    Mast nem tudok mondani kerem kapcsolja ki