Berta Sándor

Családi videó kapcsán veszített pert a Universal Music

Egy több éve húzódó per végére tett pontot egy amerikai fellebbviteli bíróság.

Az ügy előzménye, hogy az egyik amerikai család kisgyereke a konyhában táncolt és a háttérben hallatszott Prince Let's go crazy című zeneszáma. A család nyolc évvel ezelőtt rögzítette a csemetéjük mozdulatait, majd a 29 másodperc hosszú videót feltöltötte a YouTube oldalára. A felvételre azonban felfigyelt a Universal Music és szerzői jogsértésre hivatkozva követelte a videomegosztótól a videó eltávolítását. A platform eleget tett a kérésnek, ami miatt az édesanya az Electronic Frontier Foundation (EFF) támogatásával bírósághoz fordult. Ezután a YouTube kénytelen volt ismét elérhetővé tenni a felvételt, de a per folytatódott.


Az édesanya a Fair Use-elvre hivatkozott, amely az amerikai szerzői jogi törvény alapján lehetővé teszi bizonyos esetekben a szerzői jog által védett tartalmak felhasználását. A nő kártérítést is követelt. Időközben a videó a kifejezetten a családtagok és a barátok számára készített, s véletlenül szerzői jogilag védett anyagokat tartalmazó tartalmak szimbólumává vált.

A fellebbviteli bíróság az édesanyának adott igazat és még kártérítést is megítélt a javára. Az EFF szerint a felhasználói jogok és a véleményszabadság szempontjából fontos győzelem született.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!