Berta Sándor

Szálka Hollywood szemében a Google

A webes konszern harcol azon vád ellen, hogy nem követett el mindent a szerzői jogsértések visszaszorításáért.

Hollywoodi filmstúdiók és a lobbiszervezetük, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) arra akarták kényszeríteni a Google-t, hogy lépjen fel a szerzői jogsértések ellen, ezért még Jim Hoodot, Mississippi állam főügyészét is segítségül hívták. Közösen akartak ugyanis médiakampányt indítani a társaság ellen.

A Google egy New York-i szövetségi bíróságon beperelte a 21st Century Foxot, az NBC Universalt és a Viacomot, majd benyújtott egy további iratot is, bizonyítandó a nyomásgyakorlást. A dokumentumban az olvasható, hogy Mississippi főállamügyészének irodája az MPAA-val, a Comcasttal, a NewsCorp képviselőivel és egy különleges PR-vállalkozás segítségével a "Google-t akarta megtámadni". Szóba került az is, hogy a kampányt később más webes társaságok ellen is kiterjesztik. Célpont lehetett volna minden olyan cég, amely nem volt hajlandó Hood online kalózkodás elleni törekvéseit támogatni.

Az ügyben megbízott PR-szakértők honoráriumát egy olyan jótékonysági szervezeten keresztül biztosították, amely kifejezetten a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos témákra specializálta magát. A kampány részeként egy nagyobb Google-befektetőt megkértek volna arra, hogy a prominens TV-műsorokban szólítsa fel a menedzsmentet a reformokra vagy az álláspontja módosítására. Emellett a NewsCorp vezércikket hozott volna le a tulajdonában lévő The Wall Street Journalban, majd a következő lépcsőfokot a lobbisták és egy a tőzsdejogban jártas ügyvéd jelentették volna. Végül felmerült, hogy Hood polgári peres úton száll szembe a Google vezetőivel.

A filmipar már eddig is 585 000 és 1,175 millió dollár közötti összeggel támogatta néhány szövetségi államügyész munkáját, hogy nagyszabású nyomozásokat és eljárásokat indítsanak a konszern ellen. Az MPAA a legkeményebb jogi és politikai eszközök bevetésétől sem riadt volna vissza. Az elektronikus levelekben a Google helyett Goliath nevet tüntettek fel, így az elképzelés is Project Goliath néven szerepelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #1
    Remélem, lassan sikerül elérniük, hogy jelentősen csökkenjen az ott készült filmekről a közkézen forgó információ. Amiről senki nem tud, annak a hiánya sem fáj annyira, legyenek bármilyen "super" produkciók is. Hollywood moguljai nincsennek tisztában az értékteremtés folyamatával. Az hiszik, diktálhatnak, majd az ő kampányaikra válnak széles tömegek számára fogyaszthatóvá, és vonulnak be a filmművészet "panteonjába" a filmjeik...

    De nem! Hogy egyáltalán, néha jó film is készül a pénzük segítségével, az mindig európai vagy ázsiai, esetleg ausztrál, stb. filmes szakemberekek vagy színészeknek köszönhető. Elvétve található egy-egy tisztán amerikai filmesek által készített és kiemelkedően jó produkció. Erőltetik "szoftverből-hardverből" a hegemóniát, de az erőszak e tekintetben korán sem működik úgy, mint ahogyan azt elképzelik a pénzemberek. Mindig van kerülő megoldás! Legfeljebb némi késéssel kerülnek ide a filmek. Szerintem különösebben nincs jelentősége, hogy amerikai premierrel együtt nézhessük a legújabb produkciókat.

    Inkább köszöniük kellene a Google-nak az "ingyenes" információterjesztést. Mert az sok-sok plusz dollárt termel nekik a világon.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.07.30. 08:59:22