Gyurkity Péter

Alig fogyaszt a jövő kijelzője

Egyetemi kutatók fedezték fel az új technológiát, amely drasztikusan csökkentené a fogyasztást.

A napjainkban oly népszerű hordozható és viselhető termékek esetében az érintőképernyő jelenti az egyik legnagyobb gondot, legalábbis a fogyasztás és az üzemidő szempontjából. Ezen segíthet egy új felfedezés, amely alacsony étvágy mellett éles megjelenítést ígér, több nagyobb érdeklődővel.

Még a hónap elején az Oxfordi Egyetem kutatói, hogy sikerült felfedezniük egy olyan új technológiát, amely megkönnyítheti a hordozható készülékeket használók életét. Ezen felbuzdulva rögtön meg is alapították a Bodle Technologies nevű céget, amely a korai változat tökéletesítését végzi majd el, és bár a kereskedelmi forgalomban történő megjelenéstől még messze vagyunk, az illetékesek igyekeznek leszögezni, hogy valódi áttörést érhetünk el - már amennyiben a technológia beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A részletekről egyelőre mélyen hallgatnak, ám annyit tudni lehet, hogy elektromos impulzusokat küldenek átlátszó és rugalmas rétegekbe, itt jelenik meg az erre kijelölt tartalom, miközben a fogyasztás szinte alig mérhető. Állításuk szerint az élességgel nincs gond, a kijelző napsütésben is megfelelő élményt nyújt, ám a legnagyobb előny természetesen a fogyasztás drasztikus visszaesése, amelynek révén talán nem lesz szükség az okostelefonok állandó feltöltésére, az okosórák pedig akár egy teljes hetet kihúzhatnak anélkül, hogy például az e-ink technológiát kellene alkalmaznunk.

Máris több jól ismert név érdeklődik a technológia iránt, neveket azonban nem közöltek, hiszen itt még korai lenne a konkrétumokról beszélni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #4
  qualcomm mirasol 2, csak most bevan ígérve a nagy méret is:

  "Another use for the material is in the smart window market where it could be embedded into the glass and switched ‘on’ or ‘off’ "

  nincs grayscale(?),Bodle expects to produce a prototype in each area by the end of 2016

  haha, na erre várhattok
 • kvp #3
  Ketfajta lcd letezik, a hatulrol es az elolrol megvilagitott. Epapir eseten pedig csak az elolrol megvilagitott, azaz fenyvisszavero valtozat van a piacon. Ez a megoldas mindket modban kepes mukodni.

  Ha hatulrol megvilagitott kijelzonek hasznaljak amin video megy, akkor pont ugyanannyit fogyaszt mint egy hagyomanyos LCD (talan picit tobbet is), viszont ha allokepet jelenit meg, akkor 20%-al, ha mozgokepet jelenit meg de ki van kapcsolva a hattervilagitas, akkor 80%-al, ha pedig allokepet kikapcsolat hattervilagitas mellett, akkor 100%-al fogyaszt kevesebb energiat. Tehat az energiamegtakaritas merteke a felhasznalas modjatol fuggoen 0 es 100% kozott valtozhat.
 • tom_pika #2
  no de ha fényt nem bocsát ki akkor kell háttérvilágítás, és akkor mitől csökken drasztikusan a fogyasztás?
 • kvp #1
  A kulcsszo a phase change materials. Azaz az ujfajta memoriachipekben felhasznalt emlekezo anyagokat hasznalnank a kijelzokben a feny utjanak iranyitasara. Ez egyfajta gyors epapir technologia, ami az lcd-k strukturajat koveti, viszont folyekony kristalyok helyett aram hatasara atrendezodo szilard kristalyokat hasznal. (reszletes leiras itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Phase-change_memory )