Berta Sándor

Befektetők az internet­semlegesség mellett

Online cégek, startupok és szakemberek egyaránt féltik a világháló szabadságát.

Több mint 30 vezető amerikai és európai piaci szereplő írta alá azt a nyílt levelet, amelynek lényege, hogy az Európai Uniónak az eddiginél sokkal jobban kellene védenie az internetsemlegességet. A levél aláírói között van az Automattic (Wordpress.com), a BitTorrent, Mike Butcher (TechCrunch), a Cogent, az Etsy, a Foursquare, a Kickstarter, a Netflix, a Reddit, a SoundCloud, a Tumblr és a Vimeo.

Az internetsemlegesség azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók minden adatcsomagot egyformán kezelnek és továbbítanak a hálózataikon keresztül, függetlenül attól, hogy a fájlok honnan származnak vagy mit tartalmaznak. E nyílt internettel kapcsolatban egyelőre nem léteznek európai szabályok, csak az egyes európai uniós tagországoknak vannak előírásaik. Az online továbbított adatmennyiség azonban folyamatosan növekszik és ezzel párhuzamosan az internetes dugók kialakulásának kockázata is emelkedik. Ez utóbbi miatt merült fel, hogy különleges esetekben előnyben részesítsék bizonyos adatcsomagok továbbítását, ami viszont veszélyeztetné az internetsemlegességet.

A levél aláírói attól tartanak, hogy az internetsemlegesség eltörlése meg fogja akadályozni az innovatív szolgáltatások fejlesztését, ha az internetszolgáltatók bizonyos adatok továbbítását előnyben részesítik. Azt a javaslatot is ellenzik, hogy bizonyos szolgáltatások, például a zenei streaming-platformok adatforgalmát kivegyék az adattarifák hatálya alól, hogy azokat így részesítsék előnyben más ajánlatokkal szemben. Tavaly már zenészek és internetszolgáltatók is kampányoltak az internetsemlegesség eltörlése ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!