Berta Sándor

Internet­semlegesség és előnyben részesített szolgáltatások?

Németország egyszerre biztosítana mindenkinek nyitott internetet és előnyben részesítené a különleges szolgáltatásokat.

A német kormány megállapodott az internetsemlegességi koncepciójáról, amely azonban meglehetősen érdekes lett. A kabinet ugyanis bár alapvetően egyetértett azzal, hogy szükség van a nyitott, egyenlő feltételeket kínáló világhálóra, ugyanakkor a különleges szolgáltatásoknak - egy bizonyos díjért cserébe - elsőbbséget kínálna. A Sigmar Gabriel gazdasági miniszter szaktárcájától származó anyag szerint az internetsemlegesség egy nagyon jó dolog és a cél az, hogy egy megfelelő szabályozást az európai uniós szinten is kidolgozzanak.

A dokumentum készítői kiemelték, hogy sikerült megőrizni a nyitott világhálón az internetsemlegességet és egyúttal - világosan megfogalmazott irányelvek mentén - a különleges szolgáltatásoknak köszönhetően lehetővé tenni az innovációkat. Ilyen szolgáltatások lehetnek például a video-on-demand ajánlatok vagy a távgyógyászati alkalmazások. Fontos ugyanakkor, hogy kizárólag azok a vállalatok kínálhatnának különleges szolgáltatásokat, amelyek garantálják, hogy a nyílt interneten zajló zavartalan adatforgalom számára is megfelelő kapacitásokat biztosítanak.

Az érvek között elhangzott, hogy az gyakorlatilag mindegy, hogy egy elektronikus levelet egy másodperccel előbb vagy később kézbesít egy internetszolgáltató, de egy videotelefon-konferenciabeszélgetés során az egy másodperces csúszás is meghatározó lehet. A német kabinet elküldte az álláspontját Brüsszelbe és azt reméli, hogy a kérdésben sikerül mielőbb megállapodni a többi európai uniós tagállammal is, s hamarosan tárgyalásokat kezdhet az Európai Bizottsággal, valamint az Európai Parlamenttel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!