Berta Sándor

Zenészek és szolgá­lta­tók az internet­­semle­gesség mellett

Az Egyesült Államokban újabb szakaszához érkezett az internetsemlegesség miatti harc. Az FCC módosítaná korábbi elképzeléseit.

Neves zenészek nyílt levelet írtak Tom Wheelernek, az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elnökének. A művészek egyértelműen a nyitott világháló mellett álltak ki és úgy vélik, hogy a szervezet korábban ismertetett elképzelései veszélyeztetik a jelenlegi helyzet hosszú távú fennmaradását. A többek között Roger Waters (Pink Floyd), Michael Stipe (REM), Eddie Vedder (Pearl Jam), Joe Perry (Aerosmith), Tom Morello (a Rage Against the Machine egykori tagja) és Oliver Stone filmrendező által jegyzett levélben az olvasható: a tervezett szabályok miatt az olyan telekommunikációs óriások, mint az AT&T, a Comcast és a Verizon abba a helyzetbe kerülnének, hogy eldönthetnék, kik az internet nyertesei és vesztesei, ráadásul diszkriminálhatnák az online tartalmakat és alkalmazásokat.

A zenészek attól félnek, hogy az FCC a terveivel inkább eltemeti, mint megvédi az internetsemlegességet, s egyúttal megnyitja az utat az online diszkrimináció felé. Roger Waters és társai úgy vélték: a nyílt világháló akkora jelentőséggel bír a kreatív gazdaság számára, amit egyáltalán nem lehet túlbecsülni. Amennyiben a szolgáltatóknak lehetővé teszik a különböző platformok ellenőrzését, úgy ezzel jelentős mértékben korlátozzák és gyengítik majd a művészek lehetőségeit. Ráadásul egy ilyen lépés beavatkozást jelent a véleményszabadságba is.

Az internetszolgáltatók (AT&T, Comcast, Time Warner Cable, UStelecom, Verizon stb.) szintén a bizottsághoz fordultak. 28 szolgáltató vezetője óva intette a szervezetet attól, hogy a távközlési társaságokkal jogi szempontból egy szintre helyezze őket. Amennyiben ez bekövetkezik, úgy az FCC erősebben ellenőrizhetné a vállalatokat. Egy ilyen lépés magasabb költségeket eredményezne és lehetővé tenné, hogy az amerikai kormány minden szempontból beavatkozhasson az online gazdaság életébe. Az USA-ban jelenleg az internetet biztosító cégek az úgynevezett információs szolgáltatások kategóriájába tartoznak.

Az amerikai szervezet az internetes cégek tiltakozásai miatt jelezte, hogy visszakozik. (Néhány nappal ezelőtt számos társaság állt ki az internetsemlegesség megtartásáért. Az aláírók között volt az Amazon, a Dropbox, az eBay, a Facebook, a Foursquare, a Google, a Kickstarter, a LinkedIn, a Microsoft, a Netflix, a Tumblr, a Twitter, a Yahoo!, a Zynga, a Mozilla és a Ustream.)

Nos, úgy tűnik, hogy az akció sikeres volt, ugyanis az FCC jelentősen módosítaná az eredeti elképzeléseket. A legfontosabb változtatás az lenne, hogy azoknak az adatoknak a továbbítását sem lassítanák le vagy szorítanák a háttérbe, amelyek átviteléért nem fizetett senki. Emellett a bizottság vitát indítana arról, hogy nem kellene-e teljesen megtiltani a fizetésért cserébe történő gyorsabb adattovábbítást. Szintén vita lehet arról is, hogy a szélessávú internetet nyilvános fontosságú infrastruktúrának kell-e tekinteni.

Amennyiben igen, úgy szigorúbb szabályozás vonatkozna rá. Egy ilyen döntést viszont a hálózatüzemeltetők akár a bíróságon is megtámadhatnának. Az FCC a tervek szerint ma ülhet össze, hogy megvitassa a felmerült javaslatokat. Két bizottsági tag korábban úgy nyilatkozott: a kritikák miatt egyelőre el kellene halasztani a döntést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    az a durva, hogy ezt a tervezetet gyakorlatilag az összes nagy tech cég, szolgáltató és a komplett az IT-ban kicsit jártasabb ember teljesen ellenzi, amely kvázi ezer milliárd dollárnyi vállalati tőkét és kb milliós nagyságrendben jelent hozzáértő embereket, mégis ez a pár tucat idióta el akarja dönteni, hogy szerintük hogyan kéne. Vicc.

    Vicc2: több mint 100 nagy tech vállalat aláírta a petíciót, egyedül az Apple nem a nagyon közül...fura mi? :)