Berta Sándor

A jövőben a testfunkcióinkat ellenőrizhetik a szenzorok

A pulzust vagy a megtett távolságot számláló érzékelők csupán az első lépést jelentik a testi funkciók valós idejű ellenőrzése felé. Az igazi áttörés ezen a területen akár az idén megvalósulhat.

2013-ban számos sportszergyártó és elektronikai társaság dobott piacra olyan eszközöket, amiket az amatőr és a profi sportolóknak, illetve a túrázóknak szántak. Ezek a termékek információkat gyűjtöttek testünk működéséről, és az adatokat közvetlenül továbbították a mobiltelefonok vagy más hordozható készülékek képernyőire. A technológia még csupán gyerekcipőben jár, de már látható, hogy néhány év múlva milyen szintre juthatunk el.

Az online kapcsolatot biztosító, fitnesz célokra használható csuklópántok, az edzéseket segítő alkalmazások, a pulzust mérő eszközök általában GPS-adatokat használnak a viselő pontos tartózkodási helyének megállapítására, azonban a technológia kulcsát a mozgásérzékelők jelentik, melyek még gyakran pontatlanok. Ugyan egy hobbisportoló számára többnyire megfelelnek az adatok, de a cél az, hogy a jövőben még pontosabb információkat kapjanak az eszközök viselői. További cél az érzékelők olcsóbbá tétele és sorozatgyártása. A jelenlegi - többnyire drága - kiegészítők helyét átvehetik az olcsó, ruhákban elhelyezett megoldások, amelyek lehetővé teszik a testfunkciók tökéletes, megbízható és állandó figyelését, ellenőrzését. Számítani lehet a készülékek méretének csökkenésére és a funkciók bővülésére, lehetővé válhat például a vérvételi lehetőség.

Az ipar a szenzorok elterjedésére készül. A jövőbeli méréstechnikai fejlesztések és gyártási folyamatok tovább erősíthetik a mobil készülékek piacát. Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor az információkkal való visszaélések miatt aggódnak. Mindenesetre még van idő a törvények finomítására, a technológia ugyanis egyhamar nem lesz kiforrott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!