Berta Sándor

Egyre fontosabb lehet az idősek életében a technika

A demográfiai változások miatt a szakemberek gőzerővel keresik azokat a technikai megoldásokat, amelyek könnyebbé teszik az idősek életét. A kilátások nem túl biztatóak: 2060-ban már minden harmadik európai személy 65 évesnél öregebb lesz.

Az idősek szeretnék önállóan élni az életüket, ehhez azonban szükség lesz a jövőben különböző koncepciókra, eszközökre és szolgáltatásokra. Ezek összefoglaló neve Ambient Assisted Living (AAL). AAL-megoldások lehetnek a vészhelyzetben segítséget hívó karórák; a lakás világítását, szellőzését, fűtését és a berendezéseket vezérlő rendszerek; a betörés elleni védelmek és az intuitív kommunikációs hálózatok.

Annak ellenére, hogy számos AAL-projekt és -teszt zajlik, valamint már néhány prototípus is létezik, az igazán nagy áttörésre még várni kell. Ausztriában ezen a problémán segítenének a tavaly áprilisban alapított AAL Austria platformmal, amelyen keresztül kapcsolatban léphetnének egymással a cégek és közösen dolgozhatnak ki szabványokat. Hasonló céllal hozták létre 2010 végén azt a munkacsoportot, amelynek munkájában részt vesz a Bécsi Műszaki Egyetem, az Osztrák Technológiai Intézet (AIT), a Philips, a Bosch, az IBM és a Telekom. A Philips és a az AIT tagja az Európai Unió által támogatott iStoppFalls nevű programnak is, amely szeretné szenzorok segítségével megelőzni a baleseteket.

Ausztriában jelenleg közel 100-ra tehető az AAL-termékek, illetve -projektek száma. Dr. Wolfgang L. Zagler professzor, a Bécsi Műszaki Egyetem Alkalmazott Segítő Technológiák Központjának (AAT) vezetője hangsúlyozta, hogy jobb életminőséget szeretnének biztosítani az időseknek, de eközben a legfontosabb cél az, hogy ne sérüljön az emberi méltóságuk. A különböző adatokat kielemző rendszernek csak akkor szabad riadót fújnia, ha valóban vészhelyzet van. Emellett fontos, hogy a kínált termékek és szolgáltatások teljes mértékben megfeleljenek az öregek igényeinek.

Saturo Hayashi, a Fujitsu Technology Solutions alelnöke nemrég ismertette az álláspontját, amely szerint csak az IT segítségével orvosolhatók a jövő problémái, így a népesség növekedése vagy az öregedés is. Japánban a társadalom elöregedése különösen komoly probléma, így érthetően ez is a kutatási területek egyike, s olyan rendszereket készítenek, amelyek megkönnyíthetik az idősek ápolását és mindennapi életét. E megoldások között vannak kommunikációs hálózatok, amelyek lehetővé teszik az orvosokkal és a kórházakkal való kapcsolattartást, továbbá különböző feladatokra (gondozás, beteghordás stb.) alkalmas robotok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #3
    "2060-ban már minden harmadik európai személy 65 évesnél öregebb lesz." Ez ellen majd azért a "fiatalok" is tesznek kicsikét...
  • kvp #2
    Eloszor is a japanok nem nacik, csak fasisztak, mint pl. izrael. Jelen allas szerint ez a strategia akar be is valhat, de nem biztos. Mindenesetre az biztos, hogy inkabb elpusztitjak az orszagukat es mindenkit, minthogy odaadjak barki masnak. Ismerve a zsidok tobb mint 5000 eves tortenetet, eleg jo esellyel indulnak a tulelesert folytatott harcba. A japanok mar rosszabbul allnak, ott mar volt 3 angliai szintu lakossag es kultura csere. (az os japanok az eszakra visszaszorult ainu-k, akik egyebkent eredetileg eszak azsiai 'feherek' voltak es meg a jegkorszakban kerultek japanba, a mostani japanok viszont koreai szarmazasuak)

    Ahogy allunk a bevandorlok tobbsege egyszeruen le fogja cserelni az europai kulturat a sajatjara, tehat ahogy a mostani brit kultura mar kb. az 5. eltero a brit szigeteken, ugy fog megjelenni a 6., a muzulman kultura. Es egy ido utan mar mindenki ugy fog emlekezni, hogy az eszaknyugat europai emiratust mindig is afrikai szarmazasu muzulmanok laktak. Mint ahogy ez Marseille kornyeken mar be is kovetkezett, ott a muzulmanok vannak tobbsegben, tehat a legtobb varosreszben effektive a saria van ervenyben.

    Az, hogy a technika mit segit igazabol nem szamit, ha kozben egy teljes kultura eltunik. (tobb nemzettel egyutt) A legjobb megoldas meg mindig a nagycsalad es akkor a gyerekek es az unokak kozott lesz valaki aki segiti a nagyszuloket.
  • Amergin #1
    Semmi gond, a bevándorlók (négerek, arabok, stb...ja meg a rejtett erőforrás kokerók) majd beépülnek a munka világába és hasznos adófizető állampolgárok lesznek, a demográfiai folyamatokat is "megfordítják" és ITT lesz már a KÁNAÁN (hoppá!)
    A japánok meg hülyék: nem is sokszínű a társadalmuk (milyen szar már nekik, mindenki egyforma, nincs elég néger náluk) meg az elöregedő társadalom munkaerő problémáit nem szapora bevándorlókkal akarják megoldani, mint az okos európaiak, hanem robotizációval. Ez már-már a náczizmus határait súrolja! Ilyen mértékben elutasítani a multikultit felháborító!