Berta Sándor

Világrészek között közvetít Szingapúr

Az ázsiai városállam igyekszik profitálni földrajzi helyzetéből és elsősorban a kutatásra összpontosít.

"Szingapúrban nagyon sok ágazat prioritást élvez a kutatások során. Ilyen területet jelentenek az elektronika, az információ- és kommunikációs technológia, a gyártástechnika, az anyag- és a mérnöktudományok, az energiaügy, a vízfeldolgozás, a biotechnológia, az egészségügy, a magatartáskutatás és a tengeri nyersanyagok kiaknázása. Számos neves nemzetközi kutatóintézménnyel és multinacionális konszernnel működünk együtt a világ minden részéről. Amennyiben igazodik a koncepciónkhoz, akkor gyakran felkínáljuk nekik Szingapúrt az új technológiák kutatólaboratóriumaként is." - jelentette ki Chang Chieh Hang, a Szingapúri Egyetem kutatója.

"Nagyon rugalmasak vagyunk és kiváló partneri kapcsolatunk van mind a magáncégekkel, mind az állami szektorral. Az egyik fontos dolog a szerencsés földrajzi helyzetünk. Az angol a munkanyelv, ami szintén előnyt jelent, miként az is, hogy nagyon ügyelünk a szellemi tulajdon védelmére. Jó a kapcsolatunk a nemzetközi konszernekkel, stabil kormányunk és társadalmunk van, s több év alatt bizalmi kapcsolatot építettünk ki partnereinkkel."

Szingapúr Kínával mind a kutatás, mind a fejlesztés területén jó kapcsolatra törekszik és az ázsiai államnak segíteni akar abban, hogy megjelenhessen a délkelet-ázsiai piacokon. Emellett semleges közvetítőnek számítanak Kína és India között. A városállam a GDP 2,1 százalékát költi kutatás-fejlesztésre és a 3,1 százalékát oktatásra. A siker titka egyszerű: a mottó az, hogy ahol csak lehet, előnyben kell részesíteni a partnerek együttműködését és egyedülálló értékeket kell létrehozni. A nemzetközi tehetségek felkutatása szintén fontos, miként az is, hogy a kis- és középvállalkozások elérhessék a globális piacot.

"A lakosok tovább- és átképzését nemzeti kihívásnak tekintjük, s központi téma egy új szolgáltatási szektor felépítése. Szingapúr a jövőben forradalmi technológiákat fog kifejleszteni a feltörekvő ázsiai piacoknak" - szögezte le végül a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!