22
  • Candi
    #22
    Na ja, ezek szerint ideje lenne feltalálni a nátriumgőz PC-t, máris megoldódna ez a probléma.
  • Loál János #21
    És itt a gyártó oldalán a bejelentés.
    Nyilván ez laborkörülmények között történt, kereskedelmi forgalomban még drága, stb., csak annyit akartam mondani, hogy nem véletlenül kezdték már el a közvilágítási lámpákat LED-esre cserélni az elmúlt pár évben (pl. Szekszárd, Budapesten pár helyen).
    Amik nem a kínai ótvar kategóriába esnek, azok már egyre jobbak, minden paraméterükben. A legjobb dolog, hogy nem gyertyafény-sárgák, hanem napfény-fehérek, ami a színvisszaadásnak, távolságérzékelésnek nagyon jó. Az újabb, modernebb lámpatestek pedig már igen jól irányítják a fényt, nem szórják szanaszéjjel, azaz el tudsz olvasni egy cetlit a fénye alatt.
  • A1274815
    #20
    Találtam róla infót:

    " In 2012, Cree announced a white LED giving 254 lm/W,[51] and 303 lm/W in March 2014 .[52] Practical general lighting needs high-power LEDs, of one watt or more. Typical operating currents for such devices begin at 350 mA.

    Note that these efficiencies are for the LED chip only, held at low temperature in a lab. Lighting works at higher temperature and with drive circuit losses, so efficiencies are much lower. United States Department of Energy (DOE) testing of commercial LED lamps designed to replace incandescent lamps or CFLs showed that average efficacy was still about 46 lm/W in 2009 (tested performance ranged from 17 lm/W to 79 lm/W)"

    Wikipedia
  • A1274815
    #19
    "300lm/W-nál jár a Cree a LED-ekkel"

    Erről nincs info.
  • Loál János #18
    300lm/W-nál jár a Cree a LED-ekkel, az alacsony nyomású Na-lámpa max 200lm/W.
  • Chris05
    #17
    ...magyarul effektíve leáll a 4 magból akár 3 is...
  • Chris05
    #16
    Pontosan így működik egy mai VGA. 100 MHz-re lassul netezés közben és 200W helyett 10-20 W-ot eszik. Egy négy magos CPU is lelassul 800 MHz-re és televeri HLT utasításokkal a végrehajtást, magyarul effektíve leáll és a 80-140W-os TDP-ből lesz 6-30W.
    Utoljára szerkesztette: Chris05, 2015.09.03. 23:56:27
  • Bazsio
    #15
    De ez direkt, van hogy ennyit fogyasszunk, ha nem kellene a pénz a senkinek abból hogy mi áramot eszünk akkor eddig, mindenkinek napeleme lenne még a WC oldalán is.Nem hiába drága a napelem, és megujúló energiaforrások ára, hogy mi annál többet fogyasszunk, mert olcsó lenne a napelem akkor, akkor az áram szolgáltató elszegényedne, és nem csak az áram szolgáltató hanem a benzin kutak, meg miegymás, egyszerű a politika, csak a népet hibáztatják.
  • Palinko
    #14
    egyébként nem lehetne ezt úgy megoldani mint az autóknál? ott is sok hasonló példát tudok. pl V12 es motor lekapcsol 6 hengert és így csökken a fogyasztás => 8 magos proci lekapcsol 4-6 magot csökken a fogyasztás. biturbós motoroknál sokszor nem egyforma nagy a 2 turbó, mert más fordulat szám tartományokba más nagyságú turbo az ideális, ezért alacsony fordulatra van kis turbo, nagy fordulaton mág lekapcsol és a nagy turboé a főszerep => video kártyán lenne egy energiatakarékos chip ha netezik az ember és már lekapcsolt a proci is pár magot, a videó kártya is csak a kis chipet használja. ha meg elindít játékot valaki bekapcsolnak az eddig lekapcsolt magok, lekapcsol a gyenge de takarékos chip a videókártyán és elindul a bazi erős és felzúgnak a motorok és mehet a játék :)

    sztem így nem lenne jelentősen drágább a hw, ebben a kategóriában az ár emígy is magas, és megoldható lenne, ha emígy sem lenne ez egy felfújt "probléma"
  • Frank99
    #13
    dejó. Lőjük le az összeset, és akkor nem lesz fogyasztás. A kis köcsögök nem fogják előlünk elszí'ni a zoxigént, meg kinek hiányozna (GDP) az a pár db eladott alaplap, vidikártya nem?

    Miért nem olcsóbb már az elektromos autó, miért nem olcsóbb már a napelem? MIÉRT? ...

    cccc...

    még a végén a TEK fogja megmondani hogy ki mennyit gépezhet.... nevetséges.,..
  • dartois83
    #12
    Mutass példát kérlek, kezdd te a sort, aztán majd meglátjuk...
  • broman191
    #11
    Játsszon lehetőleg mindenki csak éjszakai áramon, az többnyire úgyis pocsékba menne... :))
  • A1274815
    #10
    "Utcai viláűgítás dettó.."

    Az utcai világítás évtizedek óta a legjobb még a LED-jeidet is megszégyenítő hatásfokú nátrium-gőz lámpák adják. https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium-vapor_lamp
  • FoodLFG
    #9
    lol valaki kitalált egy nagynak tűnő számot, mögé írták hogy USD, azt bedobták a térbe, és máris gyűlik rá a nép. bulvár fos.
    az egész modern világ egy kurva nagy energia fogyasztás, szóval lőjétek fejbe magatokat.
  • MerlinW
    #8
    Mintha eddig ebből éltek volna:)
  • Lacee86
    #7
    Aki luxus sportkocsit vesz, ne csodálkozzon, ha falja a benzint; ez éppen olyan. :)
  • molnibalage83
    #6
    A világítás részesedése a teljes villamos fogyasztásban lassam már csak kerekítési hiba...
  • dartois83
    #5
    Facebook, Google dettó ugyanez, meg azzal is hogy itt gépelek és fórumozok :)
  • Jawarider
    #4
    Legalább pörgetik a gazdaságot :)

    Ha 1 watton mennének akkor miből élnének az áramszolgáltatók ?
  • who am I 7
    #3
    gondolom led-eket szerettél volna írni. amúgy igazad van...bár nálunk pl. minden ledes, de gondolom nem minden lakásban van így...és van pár millió lakás és a közterület is....

    a játék pc-k erről szólnak kb, ez olyan mint a 3-4-5-x ezer köbcentis sportautó vs mindennapi városi kisautó 1.0-1.3-as....meg a dízelek. de ez egyébként egy orbitális faxság, mennyit is fogyaszt a google meg faceb. szerverparkja, hm? (és ez még csak a 2 nagy..) ....ennyit erről.
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2015.09.03. 15:30:12
  • Whysper
    #2
    Tudod mi aokoz gondot inkább? Azt ,hogy az 5 wattos leg égőkből amiből mondjuk 12 egy full lakásba elég volna és az 110 watt. ehyelett 12x 60-100 wattos izzókkal szarakodik indenki a otthonaiban... soroljam még? .. Ez a nagy baromnság még mindig.. egyszer kell lecserélni més máris. job ba helyzet.

    700-1200 watt / LAKÁS helyett 60 wattos izzó fogyasztás/ otthon.. Utcai viláűgítás dettó.. Ez aprobléma... inkább.
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2015.09.03. 14:52:37
  • dartois83
    #1
    Bizony, pont most olvastam egy hírportálon a legújabb gamer laptopokról és ez volt az első, ami eszembe jutott: nem a vételára, a súlya, vagy egyéb kényelmetlenség a gond ezekkel a gépekkel, hanem az az "ár", ami egyénileg talán nem vészes (pár ezerrel magasabb lesz a villanyszámla), de "globális" szinten milyen következményekkel jár (túlterhelt rendszerek). Talán ha éjszakai áramot használnának :)