Berta Sándor

Mesterséges bőr robotoknak

Az új anyag az ipari gyártásban és az intelligens otthonokban egyaránt elterjedhet.

A Blue Danube Robotics nevű bécsi startup érzékeny bőrt fejlesztett ki robotoknak. A cég alapítói - Walter Wohlkinger, Andreas Baldinger, Tobias Ferner és Michael Zillich - a Bécsi Műszaki Egyetemen találkoztak egymással és a Hobbit nevű projektben dolgoztak együtt. Egy olyan ápolási robotot alkottak meg, amely a jövőben a háztartásokban megóvhatja az embereket az elesésektől, támogathatja őket a mindennapok során és akár érzelmek kimutatására is képes. A Hobbit még nem kiforrott, ellentétben az AirSkin nevű mesterséges bőrrel. Az osztrák szabadalmat már elfogadták, a nemzetközi elfogadása folyamatban van.

Walter Wohlkinger közölte, hogy a startupot azután alapították meg 2013 áprilisában, hogy a Bécsi Műszaki Egyetem nem mutatott érdeklődést az AirSkin iránt, a robotgyártók viszont el voltak ragadtatva az elképzeléstől. Két konszern, a Kuka és az ABB képviselőivel már kapcsolatba is léptek, éppúgy, mint a Fiat üzemei számára gyártósorokat építő Comau szakértőivel.


A Blue Danube Robotics irodája egy műhely és egy laboratórium ötvözete. Az AirSkin segítségével az ipari robotok és a vezető nélküli szállítórendszerek érzékenyebbé válnak, ha ellenállással találkoznak vagy megérintik azokat. Amennyiben például egy ipari robot mesterséges bőrrel ellátott karja a járműgyártás során ellenállásba ütközik, akkor azonnal leállítja a munkafolyamatot, így elkerülhetővé válhatnak a munkahelyi balesetek.

Az AirSkin egy olyan habból tevődik össze, amelynek a belsejébe szenzorokat építettek be és amelyet egy poliuretánbevonattal láttak el. A szenzorok még a legapróbb nyomásváltozásokat is érzékelik és ezek az információk továbbadhatók a robot vezérlésének. Az AirSkin mínusz 30 Celsius-foktól plusz 50 Celsius-fokig használható. A hab előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen formában kiönthető. A legkisebb rétegvastagság 9 mm lehet ennél vékonyabb réteg azért nem készíthető, mert akkor nem lenne garantálható a szenzor biztonsága.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xyl #11
  Álljon meg a menet!
  Mindéle -izmusok jöttek, mentek, és fognak ismét. Sokszor volt - és még lesz - az, hogy a probléma valós, a megoldás nem az igazi.

  A robotokról: Miért, kinek, stb? "- egyszerűsített gondokodás: gaz kapitalistának több haszon"
  A fejlődésről: Mikor hasznos, mikor káros? Egyrészt lenézzük a primitív népeket, másrészt, az ő életmódjuk fenntartható hosszú távon is. A miénk nem.
  A munkanélküliségről: Aki nem ért semmihez, csak a kétkezi munkához, az ne is szaporodjon? Az nem is ember, vagy mi??? Az egész munkanélküliség kérdését meg lehetne oldani, ha volna elegendő akarat hozzá. Csak hát az érdekek erősebbek a jóindulatnál.

  Ja, és egyébként pedig délibábot kergetünk. Igen, amúgy globálisan, sokan.
  Egyrészt:
  1. Mindenféle gépeket használunk, hogy kikerüljük a nehéz fizikai munkat.
  2. Mivel így nem mozgatjuk meg kellően az izmainkat, ezért sportolunk. (sokszor gépekkel, fittnessz-szalonban, drága pénzért)
  Csak én látok itt ordító ellentmondást?
  További ellentmondás:
  Időt takarítunk meg azzal, hogy
  - gyorsabb a közlekedés
  - kevesebb munkával több minden elintézhető
  stb.
  Na, és mire használjuk ezt az időt? Az utópiák szerint kreatív dolgokra, művészetre, stb.
  A valóság: punnyadunk a TV, számítógép, stb előtt.

  Szóval, akkkor most több-e a probléma, vagy kevesebb a "modern" világban?
  Tehát akkor: Ébresztő, fékezz!!!
 • Ragnaar #10
  Nem kétséges, hogy szakmák fognak eltűnni, mint ahogy a mezőgazdaság gépesítésekor is sok napszámos vált fölöslegessé, de attól még nem történt drámai változás a társadalmakban. A szükségtelenné vált munkaerő átképzi magát és kész. Gondolom lenne kisebb meglepetés ha összevetnénk a jelenlegi társadalomban élők hány százaléka vesz részt a tényleges produktív értéktermelésben, és hány százaléka improduktív azaz közvetlenül semmi hozzáadott értéket nem produkál a "termékhez". Iyen a szórakoztatóipar, egészségügy, oktatás, fegyveres testületek, bankok, biztosítótársaságok stb.. is többek között, és mégis működik a társadalom.
 • Skylake #9
  Ez jogos, már több helyre is írtam, ahol a robotika hívei nyomatják, hogy milyen hatékony és szép világunk lesz a jövőben.
 • zola2000 #8
  "Nem lesz szükség mezőgazdasági munkákra a spéci laborban termesztett élelmiszerek miatt. "

  Fogadjunk hogy ezt valami scifi könyvből másoltad be.
 • Ahoy #7
  Egyébként kísérlet gyanánt én a life support tube-ot először az életfogytosoknak vezetném be. Vagy minden börtönlakónak. Egy rendszer, ahová csak minimális tápanyag és víz kell. Aki mondjuk súlyosabb bűnt követ el, gyilkosság stb... azt így teljesen ki lehetne zárni a társadalomból. Élheti tovább az életét, csak ne mi közöttünk. A börtön nem megoldás, mert napi 2-4 ezer már itthon is egy rab eltartása, miközben a börtön egy bűnöző akadémia. Nem véletlenül esik szinte mindenki vissza utána... erőszak erőszakot szül.
  Ha virtuálisan elzárjuk őket, akkor nem is fognak többé gondot okozni. 10 év virtuális börtön, aztán választhat hol szeretne élni.

  Ehhez persze nagyban kell még kutatni és fejleszteni a perifériás idegi kapcsolatokat, életbentartó rendszerek biológiai igényeit. Pl egy agy-gerincvelő milyen módon tartható életben évtizedekig. Következő 20-30 év nagyon izgalmas lesz ilyen téren. Hallásban és bőrérzékelésben már vannak működő metódusok. Input-output szinten is művégtagokkal protézisekkel.
  Egyedül a látás az, ami egyszerűen olyan rettentő bonyolult, sokcsatornás kód, hogy nagyon nehéz lesz teljesen rekonstruálni.
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.08.05. 00:36:15
 • Ahoy #6
  Igen de előbb utóbb meg fog szűnni a gyári munka, nem lesznek postások, áruházi eladók, biztiőrök, sofőrök, még lehet a pilóták állása is megszűnik. Nem lesz szükség mezőgazdasági munkákra a spéci laborban termesztett élelmiszerek miatt. Építkezéseken is egyre kevesebben fognak dolgozni, mert már láttam házépítő robotot, vagy nyomtatott házat. És ezek még csak a kétkezi munkák. Szerintem a multiszektorban is jelentős munkaerő kiváltható irodákból például.

  Azok akik nem értenek semmihez, egyszerűen NEM lesz semmi lehetőségük dolgozni még ha akarnának sem. Tudom én, hogy az alapjövedelem rossz... de amikor majd 5000 munkanélküli molotovkoktéllal felfegyverkezett proli fog éhséglázadást kirobbantani, az lehet mérföldekkel rosszabb, mintha adsz nekik valami minimumot. így is lázonganak majd, de egy éhes hajléktalan gyermekeit védő tömeg, akinek nincs vesztenivalója 1000X veszélyesebb. Születésszabályozással egyetértek, csak a mai liberális demokráciában nehéz ezt végigvinni. Ráadásul a keresztény egyház is rettentően elítéli. Le kell foglalni őket. Képzési program vagy akármi. Beültetni őket egész napra virtuális valóság székbe.
  Vagy B tervnek: Lassan eljutunk oda, hogy körvonalazódik egy olyan lehetőség, melyben egy életbentartó rendszeren folytathatják tovább az életüket egy fotorealisztikus VR-ben. (Most sci-finek hangzik, de én ilyen agy-gép interfészekkel foglalkozom. Persze gyerekcipő de mire a robotok elveszik az emberi munkát addigra már lesznek működő perifériás interfészek, látóidegre is... ezt garantálom) Tehát a prolikat beültetjük egy life support tube-ba, és élhetik a pazar életüket ahol csak szeretnék.

  Egyébként meg szinte biztos vagyok benne, hogy a jövőben fegyveresen őrzött kerítéses gazdag biztonsági zónák lesznek, és a többi meg periféria és mélyszegénység. így fenntartható a szegénység és a jólét egyszerre.

  Lehet szar jövő vár ránk, igazi antiutópia. De azért remélem meg tudjuk valahogy oldani.
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.08.05. 00:22:51
 • fonak #5
  Az alapjövedelem azért felvet komoly morális aggályokat, amit csak a balosok nem akarnak tudomásul venni. Támogassa az állam/társadalom haszontalan tagjainak "tenyésztését", korlátlan szaporulatát? Vagy kínai mintára legyen népességkorlátozás, büntessék a gyermekvállalást legalább az alapjövedelemből élők részéről? Esetleg az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket is korlátozzák?
  A "céltalanul" élő alapjövedelmesek "szórakoztatásáról" is gondoskodni kell, persze ezt (általánosságban a tömegek részére) már Brzezinski is nyíltan felvetette elég régen, amikor "tittytainment"-nek nevezte a nép számára kívánatos új ópiumot. :) De még így is ahogy pl. a pár évvel ezelőtti londoni, párizsi zavargások is mutatták, a segílykén élők hajlamosak a kilengésekre.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.08.04. 23:06:38
 • Ahoy #4
  Amúgy erre egyetlen megoldás az alapjövedelem lehet, de csak akkor ha a robotok már tényleg annyi értéket teremtenek, hogy megérje. Ez még azért odébb lesz...

  Talán öt szinten tudom elképzelni a távolibb jövő társadalmát, kasztok szerint
  1. Csak alapjövedelmen élők, minimumon tengődő lakosok akiknek semmi képzettségük a modern társadalomhoz - eddig a robotok munkáját végezték.
  2. Robotok által el nem végezhető kreatív, vagy komoly egyedi szaktudást igénylő mérnök, orvos, tecnikus stb. Ez egy kitörési feljebbjutási lehetőség az alapjövedelemtől.
  3. Teljesen önfenntartó kisebb gazdaságok (fejlett GM növények, őssejtnövesztett hús, spéci talajok üvegházak, akvapónia, hidropónia), illetve falusi gazdasági összefogás
  4. Réteg, hagyományos kézműves termékeket előállító iparosok. Egyre nagyobb értéke lesz a kézzel készített termékeknek, kiskereskedőknek. Ez soha nem fog eltűnni, a "házi" érzés miatt.
  5. Végül pedig a vállalkozók, befektetők akik robotok által végzett munkát irányítják és lekaszálják a hasznot. Persze ez csak úgy működik, ha a robotmunka rendesen meg van adóztatva.

  Hogy mennyire működne? Az sokmindentől függ. Ki tudja-e termelni a robotgazdaság az alapjövedelmet pl. Illetve szociális felfogástól is.
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.08.04. 18:50:10
 • Ahoy #3
  Optoforce

  Ez magyar srácok (nálam pár évvel előbb egyetemre járók) cége... nagyon érdekes a sztoriuk, és úgy tudom már a Boston Dynamicsnek is szállítanak szenzorokat. Most azon vannak, hogy lecsökkentsék a méreteket és ilyen bőrbe ülthethetőek legyenek.
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.08.04. 18:35:43
 • zola2000 #2
  És ha mindenki elveszti a munkáját az ipari robotok miatt, akkor ki fogja megvenni?
  Itt hamarosan komoly gazdasági változások lesznek.